2012 Rugsėjo 25

Svetingumo verslas neatsiejamas nuo geros virtuvės

veidas.lt

Maisto kokybei ir kultūrai svetingumo versle tenka ypač reikšmingas vaidmuo – tuo įsitikinę šio verslo ekspertai.

 

Kaip teigia Lietuvos turizmo rūmų prezidentė Evalda Šiškauskienė, restoranui svarbiausia gera virtuvė, viešbučiui – patogi lova. „Lietuvoje restoranų savininkai linkę perdėtai rūpintis interjeru ir pamiršti svarbiausią dalyką – investuoti į virtuvės šefą“, – pastebi E. Šiškauskienė ir priduria, kad tie, kurie suprato šią pagrindinę taisyklę, gali susidurti su kita problema. „Pas mus nelengva rasti gerų virtuvės šefų. Neturim tokio lygio mokyklų, kokias turi Prancūzija, Italija, Ispanija, Anglija ar Šveicarija, kuri apskritai yra svetingumo verslo darbuotojų rengimo lyderė. Geri restoranai virtuvės šefų ir ieškosi šiose šalyse“, – sako E. Šiškauskienė.

 

Vis dėlto situacija keičiasi.„Mūsų virtuvėje ima šeimininkauti vyrai. Virėjo profesiją dabar renkasi vis daugiau vaikinų, o merginų mažėja. Tik konditerijos versle pokyčių mažai – ten dar vyrauja moterys, o ir jaunimo kur kas mažiau“ – sako Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentė Rūta Šiušienė. Ji įsitikinusi, kad jos žodžius pavirtins lapkričio mėnesį parodų ir kongresų centre LITEXPO vyksiantys geriausių Lietuvos virėjų ir konditerių čempionatai. Dauguma jų dalyvių – vyrai, o jų sugebėjimai išbandomi gaminant sudėtingus patiekalus, į kurių sudėtį įeina tikrai ne mūsų įsivaizduojamos tradicinės lietuviškos virtuvės ingredientai. Patiekalai čia bus gaminami iš ožkos sūrio ir figų, iš eršketo ir gelteklių šaknies, iš šaltalankių ir baltojo šokolado.

 

„Mūsų įsivaizduojama tradicinė lietuviška virtuvė, kurioje dominuoja bulvės, keičiasi, nes lietuviai tampa vis išrankesni maistui. Balta mišrainė ar silkė pataluose praranda savo populiarumą, nors kitiems nematant paslapčia šiais patiekalais dar mėgaujamasi, ypač šaltuoju metų laiku“, – pastebi R. Šiušienė. Jos teigimu, Lietuvoje gana populiari Azijos šalių virtuvė, o jaunimas pamėgo greitą maistą – iš Ispanijos atkeliavusius sumuštinių barus arba tapus.

 

Ir nors bendrame Europos kontekste Lietuvos maisto kultūra neatrodo prastai, ekspertai teigia, kad vis dėlto mums dar toli iki tokių gurmaniškų šalių kaip Prancūzija, Italija ar Ispanija. „Mums trūksta maisto kokybės pastovumo, o tai susiję su produktų tiekimu. Gauna restoranas ėriuko ar naminių vištų mėsos, pagamina puikų patiekalą, negauna – patiekalo kokybė jau kita, nors pavadinimas tas pats“, – sako E. Šiškauskienė ir prisimena savo apsilankymą Paryžiuje esančiame didžiausiame pasaulyje Renžiso turguje su įspūdingais mėsos, žuvies, jūrų gėrybių, daržovių, valgomų žydinčių gėlių ir kt. paviljonais, kuriuose gali gauti, ko širdis geidžia, net ir karvelių, jau paruoštų ir suvertų ant iešmo. „Tuomet pagalvojau, kad čia gerą restoraną labai lengva turėti, nereikia sukti galvos dėl gurmaniškų produktų, viską gali užsisakyti ir gauti“, – pastebi E. Šiškauskienė.

 

Vis dėlto ir Lietuvoje pamažu formuojasi gurmaniškos tradicijos, keičiasi skonis ir naudojami produktai. Tuo bus galima įsitikinti LITEXPO parodose BAF ir „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro“, kuriose bus pristatomas visas svetingumo verslas.

 

Baltijos maisto ir gėrimų parodoje BAF bus pristatomi ir degustuojami įvairiausi maisto produktai bei gėrimai, delikatesai, prieskoniai. Čia įsikurs Vyno ir muzikos kampas, Kavos sala, Alaus juosta, vyks Lietuvos kavos kokteilių ruošimo čempionatas Kava – gėrimas su stipria dvasia, arbatos gerbėjus pakvies Arbatos dienos, veiks Virtuvės studija, kurioje profesionalai, taip pat kulinarinių tinklaraščių entuziastai gamins patiekalus, dalinsis kulinarinėmis gudrybėmis ir žiniomis. Parodoje taip pat bus galima susipažinti su tautinio kulinarinio paveldo tradicijomis, su Italijos, Gruzijos nacionalinėmis virtuvėmis.

 

Parodoje „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro“ bus demonstruojama naujausia profesianalios virtuvės, parduotuvių, viešbučių, restoranų įranga bei baldai, apskaitos ir kontrolės sistemos, apšvietimas ir interjero projektavimo paslaugos, stalo serviravimo, puošybos priemonės bei indai, higienos bei švaros priemonės, uniforminiai drabužiai, tekstilė.

 

Kaip visuomet, šioje parodoje vyks Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijacijos rengiami Geriausio Lietuvos virėjo 2012 ir Geriausio Lietuvos konditerio 2012 čempionatai.

 

Parodos veiks lapkričio 8-10 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO.

 

 

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Kaip vertinate galimybę, kad S.Skvernelis vadovaus naujai Vyriausybei?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...