2013 Gruodžio 05

Profesionalūs gėrimų kūrėjai – lyg tikri menininkai

veidas.lt


Kaip gimsta gėrimų skoniai, kaip improvizuojant atrandami netikėti deriniai, kokioje šalyje į degtinę dedama tikro aukso ir kodėl vynų bei viskių degustavimas yra vyrų teritorija, o degtinių – moterų. Visa tai žino stipriųjų gėrimų technologė Snieguolė Marciuškienė, nuo jos ir jos kolegų priklauso, kokio skonio bus mūsų ragaujami gėrimai.

Gėrimai kuriami lyg kvepalai
„Tobulas, išraiškingas aromatas, pamažu besiskleidžiantys atskirų ingredientų tonai.“ Kaip manote, kas galėtų ištarti tokius žodžius? Jei pamanėte, kad kvepalų kūrėjas, suklydote. Gėrimų skonių kūryba – ne mažiau subtilumo ir išlavintų pojūčių reikalaujantis darbas. Tam reikalingos ir įgimtos savybės, kurios puoselėjamos visą gyvenimą.
„Vis dėlto mokslininkai teigia, kad sistemingai treniruojantis, daug ir kantriai dirbant, įmanoma išlavinti jutimo receptorius, liežuvio, gomurio ir nosies jautrumą. Šiame darbe labai svarbu puiki juslinė atmintis, gebėjimas atsiminti ir pažinti anksčiau ragautus produktus. O atsiminti tikrai yra ką. Pavyzdžiui, mūsų įmonės degustatoriai per metus įvertina ne mažiau kaip 2500 bandinių“, – pasakojo Bendrovės „Stumbras“ Produktų kokybės ir vystymo skyriaus vadovė S. Marciuškienė.
Norint degustuoti gėrimus ir sėkmingai įvertinti jų savybes reikia laikytis griežtų taisyklių ir gerai pasirengti. Gėrimų technologai saugo savo uoslę kaip ir kvepalų kūrėjai. Pusvalandį prieš degustaciją būtina atsisakyti maisto, tabako, stiprios arbatos ar kavos, nes receptoriai turi būti pasiruošę pajusti visus aromato, skonio ir poskonio niuansus.
Tarp taisyklių ir improvizacijos
Naujų gėrimų skonių atradimas yra tikra kūryba, turinti savo taisykles, tačiau šioje srityje pakanka erdvės ir improvizacijoms. Nors gėrimų technologų kūrybinį polėkį pristabdo griežti reikalavimai, kartais kyla noras į receptūras pažiūrėti netradiciškai bei pasitelkti vaizduotę.
Bendrovės „Stumbras“ gėrimų skonių kūrėja, paklausta, kokį svajonių gėrimą sukurtų, jei galėtų nevaržomai improvizuoti ir naudoti brangiausius pasaulyje ingredientus, patikino, kad tikrai ne visuomet ingredientų kaina nulemia gėrimo kokybę.
„Čia svarbu kiti dalykai – ingredientų harmonija, aromato ir skonio balansas, suderinamumas su maistu. Galbūt svajočiau iš Lietuvoje augančių žaliavų sukurti tokį gėrimą, kurį įpylus į taurę pasklistų išraiškingas aromatas, o bandyti atpažinti nuo rankų šilumos besiskleidžiančių atskirų ingredientų tonus bei skonio niuansus būtų galima visą vakarą“, – sakė gėrimų skonių kūrėja.
Ar gėrimų gamyboje egzistuoja mados?
Bendros maisto produktų vartojimo tendencijos bei mados neaplenkia ir stipriųjų gėrimų srities. Pastaruoju metu naujovių ieškantys vartotojai nevengia išbandyti netradicinių skonių derinių. Gėrimų receptūrose aštrūs, deginantys prieskoniniai ingredientai derinami su vaisiniais skoniais, pavyzdžiui, čili su braškėmis, juodieji pipirai su granatais, kardamonas su mandarinais.
„Ypač drąsiai su skoniais eksperimentuojama JAV rinkoje. Ten galima rasti net plaktos grietinėlės ar spragėsių skonio degtinės“, – sakė S.Marciuškienė.
Pasak jos, šiuo metu naują maisto produktų ir gėrimų vartojimo tendenciją formuoja Brazilija. Žaliavų tiekėjai pristato egzotiškus braziliškus vaisius, siūlo įvairias šių skonių kompozicijas ir panaudojimo galimybes gaminių receptūrose.
„Įvairios pasaulio tautos turi itin keistų alkoholinių gėrimų gamybos tradicijų. Gaminamos gyvačių, pelių, driežų užpiltinės, gyvačių tulžies vynas. Šveicarijoje gaminamas gėrimas su tikro aukso drožlėmis. Prie kiekvieno butelio pridedamas labai smulkus sietelis gėrimui perkošti, kadangi sunkieji metalai, tarp jų ir auksas, yra pavojingi žmogaus organizmui“, – apie įvairių tautų tradicijas pasakojo S. Marciuškienė.
Tiek vyrų, tiek moterų profesija
Pasak S. Marciuškienės, aplinkiniai nesistebi, kad ji pasirinkto tokią, kai kurių manymu, vyrišką profesiją. Priešingai, kiti žmonės jos veikla labai susidomi, klausinėja, kokie nauji produktai kuriami, kaip degustuojami gėrimai, prašo įvertinti vieną ar kitą rinkoje esantį gėrimą.
„Neprofesionalams gali būti keista, tačiau jei vyno ar viskio degustavimas yra vyrų prerogatyva, tai degtinių ir kai kurių kitų spiritinių gėrimų sritis dažniausiai vien moterų teritorija. Degtinės pasižymi ypač subtiliomis savybėmis, kurių niuansus atskleisti dažnai  geriau sekasi būtent moterims. Tačiau jokiu būdu tai nėra griežta taisyklė. Yra puikiai savo darbą išmanančių specialistų vyrų, tikrų savo profesijos asų. Beje, daug dešimtmečių Lietuvoje neprarandantys populiarumo, Europos Sąjungos saugomą geografinę nuorodą turintys gėrimai „Dainava“ ir „Palanga“ buvo sukurti būtent vyrų“, – sakė S. Marciuškienė.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentarai (1)

  1. Virginija is Klaipedos Virginija is Klaipedos rašo:

    Stumro darbuotoja,drasiai galiu sakyti,yra melage.Skaitau vakaru ekspresa vasario 14d.1 melagyste,skiestas spiritas nera degtine.Uzkasi su bet kuo negalima.Pav.degtine su marinuotais produktais isskiria labai nuodinga medziaga.Manau kad ir visa kita ponia Snieguole Marciuskiene meluoja.


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...