2011 Balandžio 25

Pomėgiai

Pramoga tiems, kuriems puodai ne vargas, o malonumas

veidas.lt

"Veido" archyvas

Sunkmetis ir natūralumo trauka Lietuvoje paskatino kulinarijos studijų bumą – į jas eina ir jau patyrę gurmanai, ir virtuvės malonumus dar tik pradedantys atrasti lietuviai.

Lietuvoje populiarėja maisto gaminimo pamokos, kursai, skirti neprofesionalams. Organizatoriai sutaria, kad tam paranki savotiška mada ruošti valgį namie, domėjimasis maisto kultūra bei įvairių šalių virtuvėmis. Šios paslaugos patrauklios, nes siejaa pramogą, bendravimą ir naudą. Maišant viralą švenčiamos šeimos šventės, stiprinamos įmonių komandos, o dar vienas tokių mokymų privalumas – pačių pasigamintos vaišės.

Iš meilės Japonijai

Vos prieš gerą mėnesį viename Vilniaus loftų veiklą pradėjo Japoniško maisto studija. Jos įkūrėja ir savininkė Alina Vaitkienė kol kas rengia tik japoniško maisto pamokas, tačiau neišsižada planų ateityje veiklą plėsti. Japonų virtuvę ji pasirinko neatsitiktinai: pasak vilnietės, pusė jos gyvenimo susieta su šia valstybe, Tekančios saulės šaliai visa Vaitkų šeima jaučia daug sentimentų.

“Japonijoje su vaikais gyvenau pusketvirtų metų, o vyro fiziko Rimanto Vaitkaus mokslinė stažuotė ten truko dar ilgiau, tad artimu tapusiame tolimame krašte teko lankytis daug kartų, ryšiai nenutrūkę ir šiandien”, – prisimena verslininkė.

Grįžusi gyventi į Lietuvą A.Vaitkienė pirmoji ėmėsi pristatyti tuomet lietuviams visiškai nežinomą japonų virtuvę. 1995 m. sostinės Senamiestyje ji atidarė japoniško maisto restoraną “Tobira”, kurio pavadinimas turėjo simbolinę prasmę: “Vartai į pažinimą”. “Dirbome dešimt metų, kol į rinką atėjo didesni investuotojai”, – sako ji.

Pasak Japoniško maisto studijos vadovės, imtis naujos veiklos ją vėl paskatino sentimentai Japonijai ir pomėgis gaminti maistą. “Nuolat sulaukdavau prašymų parodyti, kaip reikia ruošti vieną ar kitą patiekalą. Daug žmonių domisi ne tik maistu, bet apskritai japonų kultūra. Be to, tapo madinga burtis į klubus kokiai nors veiklai, smagiam bendravimui, o ši studija ir yra savotiškas klubas”, – vardija savininkė.

Ji prisimena, kad tuomet, kai gyveno Japonijoje, maisto ruošimas buvo vienas mėgstamiausių įvairiųklubų narių užsiėmimų. “Ne kartą ir man teko ruošti lietuviškus patiekalus, net cepelinus lipdyti mokiau. Tik japonams jie pasirodė pernelyg sudėtingi”, – šypsosi prisiminusi A.Vaitkienė.

Pasak jos, Japoniško maisto studijos tikslas – supažindinti lietuvius su japonų virtuve jaukioje namų aplinkoje. “Prekybos tinklai jau atveža nemažai reikiamų produktų, tačiau stinga informacijos, kaip juos naudoti. Dažnam kyla klausimų, kas ir su kuo valgoma”, – neužpildytą verslo erdvę mato A.Vaitkienė.

Vienu metu studijoje gali gaminti iki dešimties žmonių, tačiau stebėtojų bei ragautojų telpa ir daugiau. Per pamokas lankytojai sužino, kaip išsirinkti jūros dumblių lapelius, ryžius, actą bei kitas sušių suktinukų sudedamąsias dalis, kaip gaminami sojų pupelių varškės (tofu) patiekalai.

“Neturime jokių labai specialių įrenginių, gal išskyrus puodus ryžiams virti. Tačiau viską įrengėme skrupulingai laikydamiesi higienos reikalavimų, papildomai kursų dalyvius supažindiname su saugia maisto ruoša”, – pasakoja studijos šeimininkė.

Ji sako dar negalinti apibendrinti, kokio amžiaus ar profesijos žmonės labiausiai domisi studijos veikla. Tačiau verslininkei kilo įspūdis, kad japoniško maisto ruošimu vyrai domisi net labiau nei moterys.

Gimė iš asmeninių pomėgių

Mokytis ruošti valgį pramogaujant galima ir šiek tiek ilgiau nei metus Vilniaus centre veikiančioje Kulinarijos studijoje. Jos kūrėjai sutuoktiniai Darius Budzinauskas ir Aistė Stonytė- Budzinauskienė sako, kad imtis naujos veiklos paskatino jų bendras pomėgis.

“Mudviem maistas ir jo gaminimas buvo ir tebėra labai svarbi gyvenimo dalis. Kulinarijos studiją įkūrėme todėl, kad jautėme poreikį gilinti savo žinias, tačiau mieste panašios vietos neradome. Todėl ir nusprendėme imtis verslo, atidarėme studiją, kurioje lankytojai gali mokytis, tobulinti sugebėjimus”, – sumanymą pristato D.Budzinauskas. Pasak jo, studijos tikslas – propaguoti kokybišką maistą, skatinti žmones gaminti namie.

Kulinarijos studija teikia kelių sričių paslaugas. “Visų pirma tai maisto gaminimo kursai visiems norintiesiems. Per sesijas, trunkančias apie keturias penkias valandas, profesionalaus virėjo vadovaujami lankytojai išmoksta pasigaminti bent tris patiekalus”, – pasakoja verslininkas.

Kita Kulinarijos studijos veiklos sritis yra privatūs ar įmonių vakarėliai, tarp jų – gimtadieniai, mergvakariai, vaikučio laukimo šventės ir įvairiausi kitokie susibūrimai.

D.Budzinauskas informuoja, kad studija kiekvieną mėnesį lankytojams stengiasi pasiūlyti naujų pasaulio virtuvių patiekalų ar atnaujinti valgiaraštį. Jis sako, kad populiariausios yra prancūziškų, tailandietiškų, itališkų valgių ruošimo pamokos, tačiau ne menkiau mėgstamos ir vokiečių ar Libano virtuvės, taip pat – duonos kepimo kursai.

Tautiečius virti didžkukulių Kulinarijos studijos įkūrėjai nemoko: tokią pramogą, specialiai užsisakius, jie rengia užsieniečiams. Tačiau nuolatiniame tvarkaraštyje yra ir sesija, skirta, pašnekovo žodžiais, įdomiai ir šiek tiek primirštai senajai lietuvių virtuvei.

“Šiuo metu rengiame naują – alaus ir maisto derinimo programą. Vienas mūsų virtuvės vadovų Donatas Dabrovolskas neseniai grįžo iš Jungtinės Karalystės ir parsivežė alaus someljė sertifikatą”, – intriguoja studijos šeimininkas.
Dar viena Kulinarijos studijos veiklos sritis – paslaugos kavinėms bei restoranams: patyrę virtuvės meistrai padeda sukurti ar atnaujinti valgiaraštį, moko personalą.

Studija įrengta taip, kad joje, neskaičiuojant mokytojo, karštus bei šaltus patiekalus gali ruošti dešimt žmonių, o per vakarėlius sutelpa iki dvidešimt penkių lankytojų. “Organizuojame labai įvairius užsiėmimus, šventes, įmonių komandų formavimo kursus, todėl ir mūsų klientai labai įvairūs. Visus juos sieja pomėgis gaminti ir noras turiningai leisti laisvalaikį”, – apibendrina D.Budzinauskas.

Ar ketina plėstis į kitus miestus, verslininkas konkrečiai neatskleidžia. “Turime visokių minčių. Netrukus turėtumėte išgirsti apie naują Kulinarijos studijos iniciatyvą”, – užsimena jis.

Gardžios ir praktiškos dovanos

Kad maisto ruošimo bei degustavimo pamokos tampa paklausios, gali patvirtinti bendrovės “Gera dovana”, prekiaujančios dovanų čekiais, rinkodaros vadybininkas Saulius Tilindis.

“Galima tik spėlioti, kodėl Lietuvoje populiarėja kulinarija, maisto ruošimas namie. Gal dėl krizės žmonės iš maitinimo įstaigų sugrįžo į virtuvę, o gal tai lemia ekologiškų produktų ir naminio maisto mada. Bet tendencija aiški: maisto kultūrai Lietuvoje skiriama vis daugiau dėmesio, o tai atsispindi ir dovanų čekiuose”, – svarsto S.Tilindis.

“Geros dovanos” rinkodaros vadybininkas pasakoja, kad šaltuoju metu laiku, rudenį bei žiemą, populiariausios įvairios degustacijos: vyno ir sūrių, šampano, kolekcinių bei kiniškų arbatų, šokolado. “Tarkim, per Kalėdas daug pirkėjų rinkosi vyno ir šokolado degustaciją su vyno žinovu, knygos “Vyno istorijos” autoriumi Domininku Velička”, – pavyzdį pateikia pašnekovas.

Tarp su maistu susijusių dovanų bendrovė siūlo ir indėniškos kavos ruošimo ceremoniją, japoniškų sušių vyniojimo, karaimiškų kibinų kepimo pamokas. “Gera dovana” kursus bei degustacijas rengia didžiuosiuose miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, o norintiesiems išmokti kepti tikrus kibinus siūlo vykti į Trakus.

Mėsėdžiams ir vegetarams

Išmokti gaminti vadovaujamiems profesionalių virėjų siūlo ir įvairius, su kulinarija nesusijusius mokymus rengianti bendrovė “Mokesčių srautas”. Ji yra įkūrusi Kulinarijos akademiją, kurios lankytojai gali lankyti užkandžių, sriubų, saldėsių ruošimo pamokas, mokytis ruošti mėsą, žuvį, kitus produktus arba susipažinti su įvairių šalių virtuvėmis. Kulinarijos akademijos užsiėmimai rengiami sostinėje.

Tiems, kurie nenori valgyti mėsos, savo paslaugas siūlo Vilniaus vedinės kultūros centras. Jis skelbia, kad “būti vegetaru įmanoma tik mokant skaniai gaminti”. Centras rengia kursus norintiesiems išmokti ruošti patiekalus iš daržovių, pieno produktų, atskirai renka moksleivių bei studentų grupes. Kursų lankytojai išmoksta pasigaminti lydyto sviesto ghi, gruzdintų kvietinių miltų paplotėlių puri, kitų, daugiausia indiškų, valgių.

Kaip pasiruošti vegetarinių patiekalų iš miltų, ryžių, daržovių, kokie apskritai yra vegetarinės mitybos principai, galima sužinoti ir Kauno vedų kultūros centre rengiamuose kursuose.

Daugiau šia tema:
  • Nėra panašių straipsnių.
Skelbimas

Komentarai (1)

  1. gintare gintare rašo:

    man taip pat kartais patinka gaminti, ypac susi:) tai kai nusipirkau is geradoana.lt susi ruosimo pamokas, tai buvo super


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...