2010 Gegužės 12

Bulvių krakmolas

Kada sunku išsiversti be krakmolo

veidas.lt

"Veido" archyvas

Cepelinai, bulviniai virtiniai ar blynai neištiš, jei įbersite žiupsnelį krakmolo

Padažai, virtiniai ar paplotėliai bus gardesni, jei į tešlą įbersite šiek tiek krakmolo. Pats populiariausias – bulvių krakmolas, bet yra ir kitų rūšių krakmolo.

Krakmolą vartojame to net nežinodamiKai kurios šeimininkės krakmolą vartoja nebent kisieliui ar pudingui gaminti. Kita vertus, jo yra ir kituose produktuose, bet mes to nežinome. Tarkime, į kotletus dažnai dedame batono ar miltų – ir būtent dėl juose esančio krakmolo kotletai išlaiko formą. Taigi į faršą pakaktų dėti vien krakmolo, žinoma, jeigu nepasigesite batono ar miltų jiems suteikiamo prieskonio (o tai – skonio reikalas). Kita vertus, tas miltų prieskonis, tarkim, juntamas valgant varškės pyragą, neretai netgi erzina. Apskritai krakmolas – savotiški natūralūs klijai, dėl kurių produktai nesutyžta, būna standūs ir gražios formos.

Krakmolas labai tiktų ruošiant:

  • Tirštas sriubas. Lietuviai nemėgsta skystų, nesočių sultinių, o įbėrus porą šaukštų krakmolo šie taptų daug “solidesni”. Krakmolas neatsiejamas nuo sriubos su mėsos kukuliais – be jo jie gali virsti tiesiog koše.
  • Vaflius. Vaflinėje kepti saldėsiai būna kieti, bet šiek tiek pastovėję subliūkšta. Taip neatsitiktų, jei į tešlą įdėtumėte kelis šaukštus krakmolo.
  • Picos pagrindą. Įdėjus krakmolo jis būna labai plonas, bet standus.
  • Kitus miltinius kepsnius. Dėl krakmolo įvairūs sausainiai, pyragėliai ir pan. geriau išlaiko formą, netrupa.
  • Cepelinus, bulvių kukulius, virtinius. Į bulvių masę papildomai įbėrus krakmolo, virdami gaminiai neišteš ir tikrai “nepames” savo įdaro.
  • Varškės gaminiai. Virtinukai, varškėčiai, viršutinis pyrago sluoksnis dėl krakmolo taip pat išlaiko formą.
  • Padažai. Padažui sutirštinti tinka visų rūšių krakmolas. Krakmolas daug efektingesnis negu miltai, todėl padažą paruošite greičiau. 1 litrui skysčio sutirštinti reikia 50 g miltų, o krakmolo – tik 30 g. Krakmolo privalumas prieš miltus – patiekalą sutirštinti visada pavyksta. Tereikia trynį suplakti su žiupsneliu krakmolo, šaltu vandeniu, pienu ir grietine, sultiniu arba daržovių nuoviru. Paruoštą mišinį supilti į padažą ir dar kartą užvirinti, kad padažas būtų vientisas.
  • Kisielius. Ne kiekviena šeimininkė žino, kad kisieliaus nebūtina virti. Krakmolas klijų konsistenciją įgauna esant 64 ˚C temperatūrai, tad skystį pakanka šiek tiek pakaitinti, ir kisielius sutirštės.

Gaminant krakmolą reikėtų tirpinti šaltame vandenyje, mat karštame jis gali sušokti į gumuliukus.

Kuri rūšis geriausia

  • Bulvių krakmolas. Tai mums įprastas laiko patikrintas produktas. Jis patiekalams nesuteikia prieskonio.
  • Kukurūzų krakmolas. Jis pigesnis už bulvinį, bet patiekalams suteikia savotiško prieskonio. Taip pat jis ne toks stiprus kaip bulvių, tad į patiekalus jo reikia berti daugiau.
  • Ryžių krakmolas. Grynas Lietuvoje neparduodamas – prekiaujama ryžių ir bulvių krakmolo mišiniu. Ryžių krakmolas turi specifinį kvapą, bet įdėjus jo į gaminį nebus juntamas. Vartojamas kaip ir bulvių krakmolas.
  • Modifikuotas krakmolas. Jis 2,5 karto brangesnis už įprastinį krakmolą, neretai vartojamas maisto pramonėje. Vartojant tokį krakmolą, priešingai nei įprastinį, kisielius po poros dienų nesusisluoksniuos.

Jo galime pasigaminti ir patys

Iš tiesų krakmolas, išsiskiriantis kad ir gaminant cepelinus, gerosiomis savybėmis nenusileidžia pirktiniam.

  • Tarkuojant bulves, tarkius reikėtų nedelsiant (antraip krakmolas bus tarsi purvinas) nusunkti per dvigubą marlę. Krakmolas nutekės kartu su skystimu. Tuomet skystį nuo jo reikia nupilti, užpilti švariu vandeniu ir, krakmolui nusėdus ant dugno, vėl nupilti. Taip plauti 3–4 kartus. Šitaip išgautą drėgną krakmolą reikia greitai suvartoti. Norint, kad krakmolas laikytųsi ilgiau, galima jį išdžiovinti, plonu sluoksniu paskleidus ant popieriaus ar audinio ir kas porą valandų pamaišant.

Verta žinoti

Baltymai ir  krakmolas negali būti virškinami vienu metu. Patariama nevartoti baltymais praturtinto maisto kartu su produktais, kuriuose didelis kiekis krakmolo, nes baltymai pradedami skaidyti rūgščioje aplinkoje, o krakmolas – šarminėje, dėl to reikia derinti patiekalų produktus. Štai kodėl nereikėtų vienu metu valgyti mėsos ir bulvių. Dietologai pataria nederinti krakmolo turinčių su rūgščiais produktais.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Kaip vertinate galimybę, kad S.Skvernelis vadovaus naujai Vyriausybei?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...