2010 Birželio 12

Actas

Gardi ir sveika acto rūgštelė

veidas.lt

Salotas dažniausiai gardiname aliejumi, grietine, natūraliu jogurtu… O kodėl joms nesuteikus naujo skonio? Pavyzdžiui, neapšlaksčius obuolių, vyno ar balzaminiu actu? Beje, actas puikiai pagardina ir kitus patiekalus.

Acto įvairovė

Šiandien parduotuvėse galima rasti įvairių rūšių acto: vyšnių, braškių, slyvų, vynuogių, kriaušių, aviečių, serbentų, su prieskoninėmis žolelėmis, tamsaus kiniško. Tačiau dažniausiai maistui naudojamas obuolių, baltojo ir raudonojo vyno, balzaminis, ryžių actas. Jo maloni rūgštelė ir geras aromatas patiekalui suteikia gaivaus aštrumo. Be to, jis naudingas sveikatai. O 70 proc. stiprumo acto esencijos, kuri sovietiniais metais buvo naudojama konservuoti ar marinuoti, jau seniai į maistą niekas nepila.

Atrado vyndariai

Įvairių šalių virtuvėje actas naudojamas daugiau kaip 10 tūkst. metų. Šį produktą atrado vyndariai. Jie pastebėjo, kad atviruose induose laikomas vynas greitai surūgsta ir po kelių savaičių virsta actu. Vėliau paaiškėjo, kad šis naujas produktas pasižymi unikaliomis savybėmis: apsaugo maistą nuo gedimo, dezinfekuoja vandenį, suminkština mėsą, įpiltas į kokį nors gėrimą geriau numalšina troškulį ir tinka kaip maisto prieskonis.

Šaukštas acto – geresnė sveikata

Tuo įsitikinę japonai. Jų mokslininkai teigia, kad actas stiprina imunitetą, padeda reguliuoti kraujo apytaką ir kūno svorį. Manoma, kad tai puikus riebalų ir nutukimo priešas. Atlikus bandymus su pelėmis paaiškėjo, kad graužikai, į kurių maistą buvo pilamas lašelis acto, neteko apie 10 proc. kūno riebalų. Tad kodėl ir mums kartais nepagardinus salotų actu ar nepamarinavus jame mėsytės?

Žinoma, piktnaudžiauti šiuo produktu nereikėtų. Ypač nerekomenduojama maisto, pagaminto su actu, dažnai duoti vaikams. Taip pat prieš pirkdama actą nepamirškite perskaityti etiketės. Jei acto sudėtyje yra aromatinių medžiagų, dažiklių, konservantų – tai nenatūralus produktus. Tad iš jo sveikatai – jokios naudos.

Obuolių acto rūgštelė

Obuolių actas saldokas, jaučiamas silpnas obuolių skonis. Šis actas gaminamas rauginant spirituotas obuolių sultis acto rūgšties bakterijomis.

  • Kokių turi gėrybių? Obuolių acte yra obuolių, pieno, askorbo, folio, pantoteno rūgšties, taip pat mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, floras, kalcis, fosforas, magnis, geležis, bei vitaminų B2, B6, C.
  • Nauda sveikatai. Tai nepamainoma priemonė užkietėjus viduriams. Taip pat obuolių actas mažina arterinį kraujospūdį – jo vartojant ant kraujagyslių sienelių nesikaupia cholesterolis, todėl nedidėja spaudimas. Be to, obuolių actas valo iš organizmo šlakus, stiprina imunitetą, degina riebalus.
  • Kaip vartoti. Jei norite atsikratyti virškinimo sutrikimų, laikotės dietos ar norite atgauti jėgas, kas rytą išgerkite stiklinę kambario temperatūros vandens su 1 šaukšteliu obuolių acto ir medaus. Jei jaučiate sunkumą kojose, užpilkite neskiesto obuolių acto ant delnų ir ištrinkite juo kojas – nuovargį lyg ranka nuims.
  • Su kuo geriausiai dera? Obuolių acto galima įpilti į padažą, skirtą keptai kiaulienai ir antienai. Taip pat į įvairius salotų pagardus. Be to, labai skanu juo pagardinti ryžius.

Kuo ypatingas balzaminis actas

Tai tamsiai rudos spalvos, tirštas saldžiarūgštis balzaminis actas. Jis buvo išrastas Šiaurės Italijos provincijoje Modenoje, todėl dažnai vadinamas Modenos balzaminiu actu, balzamiko actu arba balzamiku.

  • Gaminimo ypatybės. Aukščiausios kokybės balzaminis actas gaminamas tik dviejose Italijos regionuose: Emilijoje-Romanijoje ir Modenoje. Jo gamybos paslaptys ir receptai kruopščiai saugomi – perduodami iš kartos į kartą. Šis actas gaminamas iš šviežiai spaustų baltųjų vynuogių sulčių, kurios verdamos, kol sutirštėja iki tamsaus sirupo. Vėliau sirupas sumaišomas su daug metų statinėse išlaikytu actu, taip sukeliant fermentaciją. Todėl jis kainuoja 200 ir daugiau litų. Šio acto galima įsigyti gurmanų parduotuvėlėse. Prekybos centruose parduodamas taip pat geros kokybės balzaminis acto. Tai dažniausiai trejus metus brandintas produktas, pagamintas iš virtų vynuogių sulčių ir gero vyno acto. Jis kainuoja apie 20 Lt.
  • Ir sriubai, ir desertui. Užtenka vos kelių balzaminio acto lašelių, kad jis suteiktų patiekalui naują skonį. Kaip prieskonis jis tinka prie pačių įvairiausių valgių ir produktų – ir prie šaltų užkandžių, ir prie karštų patiekalų, ir net prie deserto. Puikiai pagardina sriubas, salotas, žuvį, braškes, omletą, ledus. Labai skanu užlašinti lašelį balzaminio acto ant sūrio, ypač parmezano.
  • Padažai su balzaminiu actu. Į puodą įpilkite 200 ml balzaminio acto, įdėkite 100 g medaus (svarbu, kad acto ir medaus santykis būtų 2:1) ir kaitinkite, kol sutirštės. Atvėsinkite ir gardinkite įvairias salotas, mėsos patiekalus. Taip pat galima du šaukštus balzaminio acto sumaišyti su puse šaukšto medaus arba rudojo cukraus ir keliais šaukštais aliejaus.

Vyno actas – pats seniausias

Pirmieji vyno actą kulinarijoje pradėjo naudoti prancūzai, kurie iki šiol laikomi geriausiais jo gamintojais.

  • Vyno aromatas ir skonis. Vyno actas gaminamas rauginant šviežią vyną, todėl jo skonio ir maistinės savybės priklauso nuo vyno kokybės. Pagardinus vyno actu patiekalus, aiškiai jaučiamas vyno aromatas ir skonis.
  • Baltas ar raudonas? Priklausomai nuo vynuogių rūšies, actas gali būti baltas arba raudonas. Baltojo vyno acto skonis švelnesnis, todėl juo labiau tinka gardinti salotas, jūros gėrybes, paukštienos patiekalus bei padažus. Raudonojo vyno actas patiekalui suteikia aštrumo, stipraus aromato. Ypač gerai tinka su jautienos, ėrienos, žvėrienos patiekalais.
  • Eksperimentuokite. Patiekalas nustebina visai kitokiu skoniu ir aromatu vien tik apšlaksčius jį vyno actu. Tačiau visai nesunkiai galima išgauti dar įdomesnį, kaskart vis kitokį skonį. Tereikia vyno actą lygiomis dalimis sumaišyti su kokiu nors aliejumi. Puikiai tinka ir alyvuogių, ir sezamų ar moliūgų sėklų aliejus.

Skaniausias su ryžiais

Baltasis ryžių actas yra švelnaus saldžiarūgščio skonio, skaidrus, gaminamas iš raugintų ryžių.

  • Išspręs virškinimo problemas. Ryžių actas labai silpnas, 2 proc., todėl jį drąsiai gali vartoti net sergantieji skrandžio ligomis. Be to, jis puikiai gydo šiuos negalavimus. Gerai padeda tiems, kurie serga skrandžio opalige, skundžiasi skrandžio rūgštingumu, sunkumu, virškinimo sutrikimais. Ryžių actas ne sukelia rūgštingumą, o  pagerina jo šarmines reakcijas. Tai puiki širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikos priemonė. Jei nenorite sirgti peršalimo ir kitomis infekcinėmis ligomis, turėti su virškinimu susijusių bėdų, gardinkite ryžių actu maistą.
  • Dera su ryžiais ir daržovėmis. Bene labiausiai ryžių actu tinka apšlakstyti ryžius. Tačiau skanios ir juo pagardintos žalios daržovės, ypač gerai dera su kopūstais bei morkomis. Šis acto taip pat tinka įpilti gaminant salotų užpilus ir ruošiant žuvies bei vištienos marinatus.

Pikantiško skonio suteikia žalumynai

Ypatingu skoniu ir aromatu išsiskiria actas su žalumynais. Tokio acto galima nusipirkti parduotuvėse arba pasigaminti namie. Žalumynai, užpilti actu, praturtina jį maistinėmis medžiagomis bei skonio savybėmis, be to, tai ir puikus pačių žalumynų konservavimo būdas.

  • Ką tinka dėti į actą? Acte konservuojami bazilikai, krapai, peletrūnai, pipirmėtės, čiobreliai, melisos, rozmarinai, svogūnai, česnakai. Taip pat įvairios uogos, ypač tinka avietės ir kadagio uogos, vaisių žievelės.
  • Gaminame žalumynų actą. Žalumynus nuplaukite, labai kruopščiai nusausinkite, nuo stiebų nuskabykite lapelius, smulkiai juos sukapokite ir suberkite į stiklainį ar kitą užsukamą indą. Užpilkite baltojo vyno arba obuolių actu. Svarbu, kad actas, skirtas žalumynams konservuoti, būtų ne silpnesnės kaip 8 proc. koncentracijos. Indą su žalumynais ir actu apverskite ir padėkite tamsioje vietoje. Laikykite, kol žalumynai nebekils į paviršių, bet ne ilgiau kaip 14 dienų. Paskui uogas, vaisių žieveles, svogūnus ar česnakus nukoškite.
  • Su kokiais patiekalais tinka? Actu su avietėmis tinka gardinti salotas. Tokį actą galima sumaišyti su grietinėle ir juo užpilti vaisius arba, kepant veršieną, vištieną, kalakutieną naudoti vietoj citrinų sulčių. Actas su peletrūnais ypač gerai tinka gaminant vištienos ir žuvies marinatus. Actas su rozmarinais puikiai tinka ruošiant troškinius iš ėrienos bei žuvies padažą. Actas su krapais irgi gerai dera su žuvimi. Taip pat jo pilama į padažus iš grietinės ir jogurto, į marinuojamus agurkus. Actas su kadagio uogelėmis bene geriausiai tinka žvėrienai marinuoti.
Daugiau šia tema:
  • Nėra panašių straipsnių.
Skelbimas

Komentarai (3)

  1. Liudmila Liudmila rašo:

    kodėl nėra obuolių acto su medumi gamybos namų sąlygom ,kažkada skaičiau spaudoje kaip pasigaminti pačiai obuolių actą su medumi ir išrauginti namų sąlygom ,o čia varinėja ištisą litaniją ,o konkrečiai nerašo

  2. linas linas rašo:

    viskas nukopinta is wikipedijos, jokio konkretumo., netikes straipsnis

  3. lila lila rašo:

    straipsnis- robbish…. siuksle.rasykit kaip gaminti,o ne apie jo savybes.kad vertingas-mazne kiekvienas zino.


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Kaip vertinate galimybę, kad S.Skvernelis vadovaus naujai Vyriausybei?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...