2013 Vasario 15

Nenuspėjami “Oskarų” siurprizai, intrigos, iškilimai, nuopuoliai ir visagalis lobizmas

veidas.lt


Vasario 24 d. Los Andžele vyksianti “Oskaro” premijų teikimo ceremonija bet kokiu atveju taps istorinė ir unikali. Nugalėtojo nuspėti tiesiog neįmanoma, nes šio sezono “Oskarų” lenktynių lyderis kardinaliai keitėsi bent tris kartus.

Dabar jau paaiškėjo prizininkai tarpinėse stotelėse (JAV kino kritikų asociacija, Holivude akredituotos užsienio spaudos asociacijos “Auksinis gaublys”, JAV prodiuserių gildija, JAV aktorių gildija, JAV režisierių gildija), tad visi ženklai tarsi ir signalizuoja “tamsaus arkliuko” Beno Afflecko triumfą su tikrais įvykiais grįstu trileriu “Operacija “Argo”. Lyg feniksas iš pelenų netikėtai ir nelauktai iškilęs žiūroviškas ir emocingas kūrinys stebina beveik neginčytinu pirmavimu. Bet ar prodiuseriai George’as Clooney ir Grantas Heslovas sugebės išlaikyti tą patį tempą iki galutinio ir prestižiškiausio “Oskaro” už geriausią filmą?
Akivaizdu, kad 2012 m. rudenį prasidėjusiame ir 2013 m. sausio mėnesį įkaitusiame apdovanojimų maratone buvo balsuojama ne vien tik už geriausią filmą, bet ir prieš kažkam nepatinkančią bei pernelyg atvirai agituojančią asmenybę. “Operacija “Argo” niekuomet nebuvo laikoma realia kandidate, bet daugumai ekspertų pagailo B.Afflecko, kuris buvo apvogtas geriausio režisieriaus nominacijoje. Nuo tos dienos prasidėjo filmo lobistų akcija “Vargšas Benas Affleckas”.

Realiausi pretendentai
Dėl “Oskaro” aršiausiai susipešė trys filmai: Steveno Spielbergo biografinė istorinė drama “Lincolnas” (12 nominacijų), B.Afflecko tikrus įvykius apie mažiau girdėtą JAV diplomatų išgelbėjimo operaciją atpasakojęs trileris “Operacija “Argo” (7 nominacijos) ir Kathryn Bigelow tikrus įvykius po 2001 m. rugsėjo 11 d. teroristinio išpuolio vizualizavęs trileris “Taikinys #1″ (5 nominacijos). Liaudies išmintis teisingai sako, kad tarp stipriausiai konkuruojančių kandidatų gali išlįsti ir laimėti tyliai šaknį knisantis filmas – Davido O.Russello komiška romantinė drama “Optimisto istorija” (8 nominacijos).
Nuo 2010 m. Amerikos kino meno ir mokslo akademija geriausio filmo nominaciją išplėtė nuo penkių iki dešimties galimų auksinių vietų, o vėliau dar keitė balsų skaičiavimo taisykles. Daugiau filmų nominuojama siekiant padidinti “Oskaro” premijų teikimo ceremonijos žiūrimumo reitingus ir paskatinti deramai įvertintų filmų lankomumą. Šiemet tik devyni filmai surinko reglamente numatytą būtinai reikalingų balsų kiekį, bet visiems aišku, kad kai kurie (debiutanto Behno Zeitlino fantazijų drama “Pabaisos iš laukinių pietų”, Kanų festivalio laureato Michaelio Haneke drama “Meilė”) nuo pat nominacijų paskelbimo nepuoselėjo jokių vilčių nugalėti, o dar kiti kūriniai pernelyg nusilpo užkulisinėse kovose, kad sugebėtų lygiai konkuruoti (Tomo Hooperio miuziklas “Vargdieniai”, Quentino Tarantino stilingasis trileris “Ištrūkęs Džango”, Ango Lee religingumą ir tikėjimą Dievu kvestionuojanti nuotykių drama “Pi gyvenimas”).
Šiaip jau laimėti “Oskaro” už geriausią filmą beveik neįmanoma be nominacijos už geriausią režisūrą. Šešiose pastarosiose ceremonijose abu “Oskarus” atsiėmė tas pats filmas. Tik 1989 m. išleista drama “Ponios Deizės vairuotojas” stebuklingai iškovojo “Auksinį gaublį” ir “Oskarą”, nors režisierius Bruce’as Beresfordas nebuvo nominuotas. Per pastaruosius 23 metus tik trys režisieriai (A.Lee, Romanas Polanskis ir S.Spielbergas) gavo “Oskarus” už savo darbą, bet pralaimėjo geriausio filmo titulus kitiems konkurentams. Jeigu šiemet triumfuotų B.Affleckas, tai prie šio trejeto prisidėtų dar vienas režisierius, nes visi penki kandidatai užsitikrino abi esmines nominacijas.
“Oskaro” nominacijų paskelbimo melodija sugrojo pagal biografinės dramos “Lincolnas” dirigentų pasiūlytas natas. Apdovanojimų teorija byloja, kad daugiausiai nominacijų skiriama favoritui, kuris dažniausiai ir pelno daugiausiai auksinių statulėlių. Tačiau dabar S.Spielbergas su komanda jau pretenduoja tapti nelaimingiausiu pralaimėtoju. Kolegos iš JAV režisierių gildijos jam įkalė paskutinę ir tikriausiai lemiamą vinį. Apmaudžiausia, kad būtent S.Spielbergas žino, ką reiškia jaustis favoritu ir po to pralaimėti viską. 1985 m. jis užsitikrino vienuolika nominacijų su drama “Purpurinė pieva”, bet nelaimėjo visiškai nieko.
O štai per daug anksti nurašytas B.Affleckas renkasi visus svarbiausius apdovanojimus ir perrašinėja istoriją. Ar jam pasiseks padėti reikšmingiausią žymę vasario 24-ąją? Viskas dėliojasi pergalingu ritmu, bet dar įmanoma tikėtis netikėtų verdiktų, nors mažiausiai tikėtina, kad S.Spielbergui pavyks iš naujo prisikelti.

Kas sužlugdė “Taikinio #1″ galimybes?
Magiškas trilerio “Operacija “Argo” triumfas šiandien nebūtų įmanomas be visuotinio susidorojimo su K.Bigelow režisuotu trileriu “Taikinys #1″ apie teroristų vado Osamos bin Ladeno medžioklę. Juk B.Affleckui griežtą “ne” pasakė Venecijos kino festivalio atrankos komisija, o po puikiai pavykusių premjerinių seansų Teljuraido, Toronto ir San Sebastiano kino festivaliuose netgi aukščiausius įvertinimus “Operacijai “Argo” surašę kino kritikai nesitikėjo matę būsimąjį “Oskarų” nugalėtoją. Didelį svorį apdovanojimų lenktynėse turintį Toronto kino festivalio publikos simpatijų prizą “Argo” pralaimėjo Davido O.Russello “Optimisto istorijai”.
Gruodžio pradžioje pirmieji “Taikinio #1″ seansai paskleidė pozityvias nuomones, o solidžiausi kino kritikai išspausdino itin palankias recenzijas. Niujorko, Bostono, Vašingtono kino kritikų asociacijos atidavė savo prizus už geriausią filmą ir režisūrą “Taikiniui #1″. Atrodė, kad laimėjusi šešis “Oskarus” su “Išminuotojų būriu” K.Bigelow vėl patirs auksinės pergalės jausmą, tačiau barzdotą vyrą iš trečio aukšto nušovusius eilinius kareivius ir slaptai operacijai vadovavusią CŽV agentę šlovinantį filmą negailestingai užsipuolė JAV politikai, senatoriai ir įtakingi Holivudo aktoriai.
Opozicijai rūpėjo išsiaiškinti, ar tikrai CŽV aptiko “Al Quaedos” lyderio O.bin Ladeno pėdsakus Pakistane tik po brutalaus smurto, nehumaniškų kankinimų ir psichologinio šantažo, kai patekę į amerikiečių nelaisvę arabų kilmės vyrai galiausiai neatlaikė spaudimo, palūžo ir išpasakojo vertingą informaciją. Kai žibalo į ugnį šliūkštelėjo televizija CNN, šalyje užvirė karšti debatai dėl CŽV slaptųjų agentų brutalios taktikos ir kruopščiai slėptos informacijos nutekėjimo. Trys aukštas pareigas einantys JAV senatoriai viešai apkaltino kūrybinę grupę manipuliavimu neteisingais faktais ir melagystėmis, kad “Taikinį #1″ prodiusavusios Holivudo studijos “Sony” vadovai nusprendė sureaguoti išplatindami atvirą laišką.
Neigiamų emocijų paveikti, nuolatinio spaudimo neatlaikę ir nuo “Taikinio #1″ nusisukę kino kritikai prisidėjo prie B.Afflecko palaikymo komandos.

Visą publikacijos tekstą skaitykite savaitraštyje “Veidas”, pirkite žurnalo elektroninę versiją http://www.veidas.lt/veidas-nr-7-2013-m internete arba užsisakykite “iPad” planšetiniame kompiuteryje.

 

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...