2013 Sausio 14

Lietuvoje – nauji ir rekonstruoti muziejai

veidas.lt


Pernai, kai Lietuvoje buvo minimi Muziejų metai, atnaujinta daugelis ekspozicijų, visoje šalyje įkurta nemažai naujų muziejų. Lietuvos muziejų asociacijos atsakingoji sekretorė Lolita Valužienė pabrėžia, kad Muziejų metų proga buvo gauta daugiau lėšų, todėl 2012 m. išsiskiria tiek naujų ekspozicijų, tiek naujai rekonstruotų ar atidarytų muziejų gausa.

Viena didžiausių naujienų – pernai rudenį duris lankytojams atvėrusi atstatyta Medininkų pilis. Čia eksponuojamos patrankos, akmeniniai sviediniai, archeologiniai radiniai, ginklai, Lietuvos auksakalių sidabro dirbiniai.
Molėtų rajone, Mindūnuose buvo atidarytas Ežerų žvejybos muziejus, kuriame galima pamatyti įvairius XIX a. žvejybos įrankius, autentišką žvejo pirkią, žuvų rūkyklas.
Praėjusių metų vasarą atgimė Kretingos dvaras – rekonstruotas senasis dvaro vandens malūnas, ratinė, sutvarkyti pagrindiniai rūmai ir žiemos sodas, įrengtos naujos ekspozicijos. Taip pat buvo restauruoti Dionizo Poškos Baubliai, kuriuose prieš 200 metų įsikūrė pirmasis Lietuvoje kraštotyros muziejus.
Nuo pavasario lankytojus priima ir restauruota Šv. Jonų bažnyčios varpinė bei joje įrengtas muziejus.
Bene moderniausia ekspozicija pristatoma po septynerių metų rekonstrukcijos darbų atidarytame Kernavės archeologinės vietovės muziejuje. Čia naudojant liečiamuosius ekranus ir kitas interaktyvias priemones galima susipažinti su Kernavės archeologine vietove, jos priešistore ir viduramžiais, o edukacinėse dirbtuvėse išbandyti archajiškos veiklos užsiėmimus.
Įdomu tai, kad pernai duris atvėrė ir keli privatūs muziejai. Tai Žaislų muziejus Vilniuje, kuriame su visus eksponatais galima žaisti, ir Šokolado muziejus Šiauliuose. Šokolado muziejaus vadovė Odeta Kirnienė pasakoja, kad čia lankytojai išgirsta šokolado istoriją nuo majų ir actekų laikų, pamato seniausius indus, iš kurių buvo geriamas šokoladas, pavyzdžiui, tūkstančio metų senumo majų naudotą puodelį. Be to, patys gali pasigaminti šokolado.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...