2012 Gruodžio 26

Radikali ir principinga demokratijos garantė

veidas.lt


2012-aisiais prezidentė Dalia Grybauskaitė pademonstravo iki šiol Lietuvos politikoje trūkstamą aukštą politinės kultūros standartą. Išnaudodama visas jai suteiktas konstitucines galias, ji riboja politinių sukčių galimybes griauti mūsų valstybę ir tyčiotis iš Lietuvos gyventojų.

Politinėje plotmėje 2012-ieji pagimdė gana daug sėkmės džentelmenų. Prie jų būtų galima priskirti tiek naująjį premjerą Algirdą Butkevičių, kurio vadovaujami socialdemokratai laimėjo rinkimus, tiek Valdemarą Tomaševskį, kurio vadovaujama Lietuvos lenkų rinkimų akcija per šiuos Seimo rinkimus pasirodė tiesiog puikiai, tiek ir pagaliau realią valdžią įgavusį Valentiną Mazuronį bei “Tvarką ir teisingumą”.
Nepasakysi, kad šie metai nesėkmingi buvo ir “darbiečiui” Vydui Gedvilui, juk jis tapo Seimo pirmininku. Bet ar ši politikų sėkmė bus sėkmė ir Lietuvai, kol kas nežinia. Praėjusios savaitės V.Gedvilo ekscesai perša išvadą, kad jo sėkmė Lietuvai gali tapti netgi nesėkme.
O štai prezidentės Dalios Grybauskaitės laikysena ir veiksmai per pastaruosius tris mėnesius yra sėkmė Lietuvai. Už savo principingumą siekiant politinės higienos Lietuvoje ji ir atsidūrė “Veido” sudarytame sėkmingiausiųjų sąraše.

Įgijo daug draugų ir priešų
“Jūsų Ekscelencija, nesame didžiausi Jūsų gerbėjai. Labai kritiškai vertiname Jūsų autoritarišką laikyseną, užsienio politiką (veikiau jokio nuoseklumo joje nebuvimą), poziciją, kurią užėmėte Garliavos įvykių metu. Nepaisant to, puikiai suprantame, kad politikoje praktiškai niekada nerasi atstovo, kuris visiškai pateisina tavo lūkesčius, – viešame laiške į šalies vadovę D.Grybauskaitę kreipėsi ir jai savo prielankumą išsakė grupė Kauno studentų politologų. – Vertiname Jūsų palaikymą Andriaus Kubiliaus Vyriausybei 2009–2012 m., įskaitant net tokius epizodus, kai Jūs spaudėte pakeisti vieną ar kitą ministrą. Lietuvai buvo labai reikalinga Jūsų aiškiai išreikšta kritiška pozicija Gedimino Kirkilo Vyriausybės politikos atžvilgiu, tais metais, kai buvote Europos Komisijos narė. Žavimėsi Jūsų nepakantumu nepagrįstam išlaidavimui bei parama Lietuvos energetinės nepriklausomybės įtvirtinimui. Esame dėkingi už Jūsų poziciją, išreikštą po 2012 m. Seimo rinkimų, kai aiškiai išsakėte, kad Viktoro Uspaskicho vadovaujama Darbo partija yra neverta ir netinkama dalyvauti valdančiojoje koalicijoje dėl jai krintančių įtarimų masiniu balsų pirkimu bei nebaigtos “juodosios buhalterijos” bylos…”
Kita vertus, dėl savo kalbų ir sprendimų per pastaruosius tris mėnesius prezidentė įgijo ir daug nedraugų ar net priešų. Jos reitingas akivaizdžiai nukrito – nuo 72,8 iki 59,1 proc. Pačios D.Grybauskaitės žodžiais, ši permaina liudija, jog visų ankstesnių kalbėtojų įrodinėjimai, kad ji vaikosi vien tik reitingų, visiškai prasilenkė su tikrove.
“Šiuose rinkimuose socialdemokratai, Darbo partija bei “Tvarka ir teisingumas” gavo apie 50 proc. balsų. Bet prezidentė, aktyviai kišdamasi į naujai iškeptos koalicijos ir Vyriausybės formavimo reikalus, užsitraukė šių partijų rėmėjų nepasitenkinimą. Tad kitaip ir būti negali – jos reitingas krito, nes ji įsiutino šių partijų rėmėjus”, – pabrėžia visuomenės nuomonės tyrimų centro “Vilmorus” direktorius dr. Vladas Gaidys.

Visą publikacijos tekstą skaitykite savaitraštyje “Veidas”, pirkite žurnalo elektroninę versiją http://www.veidas.lt/2012-nr-52 internete arba užsisakykite “iPad” planšetiniame kompiuteryje.

 

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentarai (7)

  1. Saugok Saugok rašo:

    Dieve nuo tokiu sekmes ” dzentelmenu” kaip valdzia igavusio Mazuronio ir tiesiog puuikiai per rinkimus pasirodziusio W. Tomasevskio. Pirmasis tuoj tures realizuoti savo galias , kai jo vidaus reikalu ministras Alfonsas Dailius ims vykdyti Lietuvos istatymus ir pagaliau nukabines savavaliskai prisegiotus lenkiskus uzrasus . O antrasis nera asmuo , teisingai patekes i Seima , jei Vaigauskas butu principingas ir atsakingas pareigunas. Tai zmoniu samburiai , ateje i auksciausia valdzios struktura “darbuotis” vedini savo asmeniniu ketinimu Lietuvos istatymus pritaikyti saviems , NE VALSTYBES , interesams . Aure , Linkevicius jau pragydo savo virsininko R. Sikorskio balsu.

  2. XXI a. baudžiava Lietuvoje XXI a. baudžiava Lietuvoje rašo:

    22 metus
    Lietuvą skurdino, partinių gaujų suformuotos, penkiolika vyriausybių.
    Štai kokioje padėtyje dabar yra Lietuvos žmonės.
    Kai …
    Anglijoje nekvalifikuotas darbininkas už minimalų valandinį atlygį gali nusipirkti šešis produktus:
    - pieno 1 litrą;
    - miltų 1 kilogramą;
    - cukraus 1 kilogramą;
    - 6 kiaušinius;
    - aliejaus 1 litrą;
    - dyzelino 1 litrą.
    Tai …
    Lietuvoje nekvalifikuotas darbininkas už minimalų valandinį atlygį nepajėgus nupirkti dyzelino 1 litro, aliejaus 1 litro (nes brangesnis už dyzeliną su akcizais) ir iš likusių keturių aukščiau išvardintų produktų gali nusipirkti tik vieną kurį nors, nes kitiems įsigyti pinigų jau nepakanka.
    (Tai yra 2012 kovo mėnesio tyrimo duomenys)
    Tokiom nežmoniškom sąlygom Lietuvoje skursta dirbantis jaunimas ir mes su mažiausiomis darbo pajamomis, tokiom sąlygom yra priversti vargti ir mūsų tėvai pensininkai.

    Jei Europos Sąjungoje (ES) yra toleruojama tokia atskirtis, tai ES neturi ateities.

  3. XXI a. baudžiava Lietuvoje XXI a. baudžiava Lietuvoje rašo:

    Gyventi oriai Lietuvoje trukdo štai šios partinės gaujos, kurios sukūrė Lietuvą netinkamą žmogui gyventi:
    - LSDP (Lietuvos socialdemokratų partija) ir
    gaujos vadeiva Algirdas Butkevičius;
    - TS LKD (Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionių demokratai) ir
    gaujos vadeiva Andrius Kubilius;
    - Partija Tvarka ir teisingumas su
    gaujos vadeiva Rolandu Paksu;
    - Liberalų ir centro sąjunga su
    gaujos vadeiva Algiu Čapliku;
    - Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis ir
    gaujos vadeiva Eligijus Masiulis.
    Taip pat Lietuvai yra pavojingi gaujos vadeiva Voldemar Tomaševski su Lietuvos lenkų rinkimine akcija, gaujos vadeiva rusas Viktor Uspaskich su darbo partija ir kiti į juos panašūs.

    Tai yra nusikalstamos partinės gaujos, kurios dirbtinai skurdina bendruomenės žmones, naikina Lietuvą.

  4. XXI a. baudžiava Lietuvoje XXI a. baudžiava Lietuvoje rašo:

    Kai Lietuva yra prijungta prie ES dviejų dienų neaiškiu referendumu,
    tai yra sukčiavimas.
    Kai Lietuvos žmonės priversti išgyventi nežmoniškos socialinės atskirties sąlygomis ES,
    tai yra sukčiavimas.
    Kai net Lietuvos žemė yra paversta preke užsieniečiams tik už lengvai spausdinamus pinigus,
    tai yra sukčiavimas.
    Lietuva yra naikinama, sukčiaujant.
    22 metus partinės gaujos naikino Lietuvą.
    Negerai

    Partinės gaujos, kurios valdė Lietuvą 22 metus, darė nusikaltimus žmogiškumui. Partinių gaujų dėka, Lietuva tapo netinkama žmogui gyventi. Neregėto mąsto emigracija tai byloja. Visos partinės gaujos, prisidėjusios prie Lietuvos naikinimo, turi būti išformuotos.

  5. Tikri Tikri rašo:

    “sekmes dzentelmenai”! Tik kad tai suprastum ,reikia paziureti rusu komedija tokiu pavadinimu. Genialus filmo heroju palyginimas su musiskiais naujai iskeptais valdziazmogiais. Liudnokas humoras…

  6. info Lietuvos žemė info Lietuvos žemė rašo:

    Vengrijos įstatymų leidėjai gruodžio 17 dieną didele persvara nubalsavo už konstitucijos pataisą, uždrausiančią užsieniečiams pirkti žemės ūkio sklypus.
    O …
    Lietuvoje po metų įsigalios leidimas sukčiams išpardavinėti Lietuvos žemes.
    Kai …
    “Nė vienas istorikas ar kitoks mokslinčius nepasakys, kiek milijonų lietuvių jau padėjo galvas kovodami už Lietuvos žemės išsaugojimą.”
    Rašo Pranciškus

  7. lietuviai lietuviai rašo:

    mes,jauni,bet neziopli,dziaugiames musu valstybes vadoves gerb.Prezidentes pastangomis padedant premjerui A.Butkeviciui surinkt kuo geresnius ministrus.ji neaimanavo del reitingu,del uzsakytu purvinu straipsniu jos adresu.tik tyliai ir atkakliai gelbejo valstybes garbe ir zmoniu gerove.tuo ir stiprino A.Butkeviciu jo apsisprendimuose.tai vienybe,mes irgi palaikome musu gerb.Prezidente ir gerbiame uz drasa ir ryzta,su ateinanciais N.Metais musu mylima Prezidente ir premjere A.Butkeviciau.stiprybes visems,nes blogis dar gajus…………..


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...