2012 Gruodžio 07

Bravo teisėjui Audriui Cininui!

veidas.lt

 

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas A.Cininas parodė pavyzdį, kaip galima oriai elgtis priimant sprendimus rezonansinėse bylose.

 

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Audrius Cininas, priėmęs nuosprendį vadinamojoje pedofilijos byloje ir jį paskelbęs savo tinklaraštyje, asmeniškai žurnalistams surengęs nuosprendžio argumentų išaiškinimo spaudos konferenciją, noriai dalyvavęs televizijos laidose ir nepabūgęs papildomai atremti pedofilijos skandalo pūtėjų argumentų viešojoje erdvėje, neabejotinai turėtų patekti į Lietuvos teisingumo vykdymo istoriją.

Jei tokiu pavyzdžiu paseks ir kiti teisėjai, sprendžiantys itin didelį visuomeninį rezonansą sukeliančias bylas, yra vilties, kad mūsų viešoji erdvė bus daug švaresnė ir joje dominuojančios vietos nebeužims neurozių apsėsti visuomenės veikėjai, populistai bei manipuliatoriai. Šis Teisėjo A.Cinino elgesio ir orios laikysenos modelis yra tai, ko seniai laukėme ir tikėjomės iš teismų bei teisėjų.

Dar svarbiau, kad tokią naują laikyseną pademonstravęs Teisėjas viešojoje erdvėje jau buvo mušamas ir net spardomas bulvarinės spaudos, įsižeidusios dėl prieš ją teisėtai pradėtų bylų. Tokia sunki asmeninė patirtis susidūrus su pačios prasčiausios kokybės žurnalistika, Teisėjui neatėmė drąsos ir noro parodyti pavyzdį, kaip tinka elgtis su rezonansinėmis bylomis. Vaidinasi, galima nebijoti, galima nenusispjauti, neveikti pro forma ir mokėti apginti visos savo gildijos garbę bei orumą, padedant tašką tokiose bylose, kuriose manipuliuojama visuomenė savo išankstinį verdiktą jau buvo priėmusi.

Bet šioje sąmokslo teorijoje padėtas taškas. Belieka gailėtis ir pareikšti užuojautą marazmatikams, politikams populistams ir kitiems pasišildžiusiems rankas prie visuomenės supriešinimo laužo. Kuo jie dabar maitinsis? Prieš ką nukreips savo nesveiką energiją?

A.Cininas neabejotinai gal būti pavadintas XXI a. teisėju, nes suprato, kad juodųjų viešųjų ryšių karus reikia laimėti ne tik nuosprendžio priėmimu ir paskelbimu, bet ir jo įtvirtinimu neatremiamais argumentais viešojoje erdvėje. Matyt, negalime tikėtis tokio elgesio iš visų teisėjų ir visose bylose, bet rezonansinėse tai yra tiesiog privaloma. Nes aplink rezonansines bylas susiburia ištisos plejados neurotikų, manipuliatorių, garsiakalbių, bet žemažiūrių populistinių politikų.

Čia ne tik pasišildomos rankos, bet net kuriamos ištisos politinės karjeros, taip užnuodijant mūsų viešąją erdvę nepasitikėjimo teismais, o kartu ir visa valstybe, nuodais. Nuodais, kurie pavojingiausi jaunai demokratijai ir jaunai valstybei, nes iš piliečių atima viltį, sunaikina lūkestį sukurti savą, orią, vertą pasitikėjimo ir tikėjimo valstybę. Neabejotina, kad po tokio Teisėjo pasirodymo ir tokios orios laikysenos demonstravimo pasitikėjimas teismais pradės stiprėti.

Kada teismas tampa Teismu, o teisėjas tampa Teisėju? Atsakymas į šį klausimą gali būti labai paprastas, bet kartu ir labai sudėtingas. Viena vertus, teismas tampa Teismu tada, kai jis įsteigiamas pagal Konstitucijoje ir įstatymuose nustatytą tvarką ir pradeda veikti skelbdamas sprendimus Lietuvos Respublikos vardu. Kita vertus, galima manyti, kad teismas tampa žmonių Teismu, o teisėjas tampa piliečių Teisėju tada, kai priima sprendimus, kurių teisingumu, sąžiningumu ir protingumu tiki piliečiai.

Legendinis Izraelio Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Aharonas Barakas, spręsdamas pasitikėjimo teismais problemą jaunoje Izraelio valstybėje, yra pasakęs: „Jei nėra pasitikėjimo teismais, nėra ir teisingumo.“ Lietuvos teisėjas Liuksemburgo teisme prof. Egidijus Jarašiūnas, ieškodamas tokio didelio nepasitikėjimo Lietuvos teismais priežasčių, šią A.Barako frazę interpretavo ir pasakė, kad iš teisingumo, kuriuo mažai pasitikima, naudos mažai. Daug sudėtingiau, nei tik oficialiai teismo salėje paskelbti ar teisėjo kabinete pasirašyti priimtą sprendimą ir ramiai išeiti namo, manant, kad konstitucinė misija atlikta.

Teismais niekada nebus patenkinti visi. Per metus išnagrinėjamų bylų skaičius siekia tris šimtus tūkstančių. Ne visose, bet daugumoje jų yra bent dvi priešingos pusės. Dažniausiai kuriai nors vienai pusei teisminį ginčą tenka pralaimėti. Pralaimėjusioji pusė retai randa jėgų ir stiprybės pripažinti, kad pralaimėjo pagrįstai ir teisėtai. Dažnai ir teismo sprendimo kalba bei argumentai nebūna tokie, kad įtikintų. Tokiu atveju kaltinamas teismas, teisėjas, prokuroras, advokatas. Tikėti savo tiesa (kad ir kokia neteisinga ji būtų) žmogiška. Kaltuoju būti niekas nenori – net ir tas, kuris tikrai kaltas.

Skaudi tiesa yra ir ta, kad Teisėjo A.Cinino nuosprendis smarkiai pavėluotas (tiesa, tai ne A.Cinino kaltė). Dalies visuomenės sąmonė užnuodyta nepasitikėjimo, įtarumo, sąmokslo teorijų. Tiek policija, tiek prokuratūra, tiek teismai pedofilijos skandalo pūtimo pradžioje veikė neefektyviai, neprofesionaliai ir neskaidriai. Buvusi teisėja Neringa Venckienė ir jos bendražygiai, sugebėję ant pedofilijos skandalo kupros įsiropšti net į Seimą, už savo svaiginančias politines karjeras gali būti dėkingi tik šiai dirbtinei istorijai.

Lietuvoje turime paradoksalią situaciją: šiame Seime turime kovotojų už tai, ko realybėje nėra ir nebuvo. Bet gal tai visai simptomiška, nes greitai galime Seime turėti Darbo partijos politikus, kurie priklausys neegzistuojančiai politinei partijai (jei teismas priimtų apkaltinamąjį sprendimą likviduoti juridinį asmenį Darbo partiją).

Šioje pedofilijos istorijoje jau pradėti ikiteisminiai tyrimai prieš tuos asmenis, kurie „ištrynė mergaitės atmintį“ ir sąmoningai kūrė šią istoriją,

melagingai liudijo siekdami asmeninių tikslų. Tai bus gera pamoka tokių istorijų mėgėjams.

Galimas ir stipresnis žingsnis. Generalinis prokuroras gali kreiptis į Seimą ir pradėti dar vieną bylą prieš teisėją N.Venckienę, tvirtinančią, kad teismo sprendimas yra „melas ir iškreipta tiesa“. Tokia nepagarba teismui yra nusikaltimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamąjį kodeksą (232 straipsnis).

Teisėjo A.Cinino veikimo būdas turėtų padėti kitiems teisėjams, prokurorams suprasti, kad jų darbas yra ne tik paskelbti teisingą ir suprantamą kaltinamąjį aktą ar teismo nuosprendį, bet ir laimėti nelengvą mūšį viešojoje erdvėje, tinkamais argumentais įveikiant sukčius, manipuliatorius, populistus ir neurotikus. Tik tada turėsime iš principo naują Lietuvos demokratijos kokybę. O tuos savo pareigą suvokusius prokurorus ir teisėjus bus galima vadinti tikraisiais didvyriais, savo profesijų aristokratais, tikraisiais valstybininkais. Tokiu šiandien tikrai gali būti vadinamas Teisėjas A.Cininas. Bravo.

 

A.Cininas suprato, kad juodųjų viešųjų ryšių karus reikia laimėti ne tik nuosprendžio priėmimu ir paskelbimu, bet ir jo įtvirtinimu viešojoje erdvėje neatremiamais argumentais.

Daugiau šia tema:
  • Nėra panašių straipsnių.
Skelbimas

Komentarai (30)

  1. kaunietis kaunietis rašo:

    Tikėkime,kad tiesa,pagaliau,galutinai išryškės ir tikrieji kaltininkai turės atsakyti,nusibodus klausyti Venckienės ,,gražbyliavimo”

  2. purvinis purvinis rašo:

    arteja pasaulio pabaiga dziaukimes

  3. Bifora Bifora rašo:

    Iš tikrųjų bravo Teisėjui. Bravo ir Algimantui Šindeikiui.

  4. Tas Tas rašo:

    Gražu.Iškiliai pagerbtas A.Cininas-Teisėjas.Svajonė būtų,kad taip visi atvirstų cininais. Na,tiek to,-bent puse nusikratytų neva “šventojo” pro-fesinio uždarumo.Tik neturiu tokiam virsmui didesnių vilčių. Sunku sup-rasti įsisenėjusį teismų nuolaidumą p.N.Venckienei.Šita ponia, padedama tetos,juk yra bjauriai kalbėjusi apie savo profesijos kolegas ir dabar, jau kitame range,nesiliauja.

  5. max max rašo:

    dar gražiau būtų , kad Venskienės “stogas” Grybaitė viešai pareikštų pagarbą Teisėjui ir atsiprašytų nukentėjusių nuo šios marazmatikų gaujos. Bet aš, tikriausiai, labai naivus?

  6. netikiu netikiu rašo:

    netikiu, kad teismas siekė rasti tiesą

  7. suomis suomis rašo:

    Būtų gražu ir įvardinti tuos marazmatikus, kas jie tokie. Matelis, Valiukaitė, Landsbergis ………..
    Dar įdomu tai, kad visas straipsnis parašytas užkeikimais. :D DDDDDDD

  8. Pagarba teisejui Cininui Pagarba teisejui Cininui rašo:

    nutrija i Lukiskes

  9. Is Zemaitijos Is Zemaitijos rašo:

    Aciu visiems, kurie nepasidave Venskienes klanui !!!

  10. Ieva Ieva rašo:

    Pagarba teisejui. IR spjuvis iskrypeliams nuo garliavos.

  11. neziniukas neziniukas rašo:

    Nezinau, bet sindeikis garbina negarbinga, ciniska teiseja. Fe….

  12. Dina Dina rašo:

    Saunuolis Teiseja A.Cininas. Seniai jau reikejo sutvarkyti garliaviske ir jos chebra. Teisingumas turi nugaleti!!!

  13. kuprevicius kuprevicius rašo:

    A.Usas buvo nuzudytas tam,kad pedofilijos byla neprasidetu..AT sumaise zudiku planus ir liepe aiskintis viska iki galo. Teismas visikai reabilitavo A.Usa, nes byloje nera absoliuciai jokiu jo kalte pagrindzianciu duomenu. Kam A.Uso mirtis buvo reikalinga? Tiem kas sukure pedofilija!

  14. išsitrink išsitrink rašo:

    galvą autoriau :)

  15. SS SS rašo:

    Ponas Cinikas – tai dar vienas asmuo šalia visų WCkauskienių, Žioplienių, Juodulių, kurie ir toliau daro nusikaltimus žmoniškumui ir vykdo teisėgriovos politiką. Ateis laikas atsiskaitymui – būtinai ateis…..

  16. teta teta rašo:

    Bepigu teisėjui komentuoti, kai mergaitės nebėra – dingo sargybinių apsuptyje, bet aš netikiu, kad užaugusi ji tylės…, jei leis apsauga jai užaugti.

  17. Loro Loro rašo:

    Puikus straipsnis, tikrai vertas puikaus įvertinimo. Visi taškai sudėti, tai straipsnis ginantis valstybę, nes tiems marazmatikams, neurotikams, politikams, norintiems pasišildyti savo rankas prie žmonių kvailinimo laužo, valstybė visiškai nerūpi. Aš dar galiu suprasti nusikaltėlius, kurie gina savo kailį ir nori išsisukti nuo atsakomybės – jie tai daro beveik visada, bet kaip suprasti išsilavinusius žmones: kai kuriuos politikus,žurnalistus, menininkus, bažnyčios atstovus, kurie visas jėgas dėjo, kad apkaltinti nekaltus žmones. Kunigai lakstė su Dievo paveikslu, meldėsi ir įtikinėjo blaivius ir dorus žmones, kurie netikėjo šia aiškiai sugalvota nesąmone. Jeigu tie visi marazmatikai ir neurotikai nebūtų prisidėję, nusikaltėliai seniai būtų buvę sutramdyti. O dabar šis nusikaltimas pateks į kvailiausių nusikaltimų istoriją, kuriam talkino patys kvailiausi politikai.

  18. KHK,kraujutaitis ir CO, KHK,kraujutaitis ir CO, rašo:

    Tereikia pasidomėti,kokie advokatai gynė Petriką iš EBSW žulikų kontoros ir kas tą kontorą sieja su ponu,straipsnio autoriumi :)
    Ar ne taip,ponas Algimantai?Kontrabandistai,pedai ir vsd vyrukai dabar samdo tokius ne visai pilno kuprevičius,kurie dieną naktį išsijuosę dirba komentaruose ir kuriuos iš studijos kartais reikia išvesdinti už pakarpos lauk.Žinoma,nieko nebuvo,jokios pedofilijos (o gal ir žudynių?)Pasakoja,kad Ūsas pastebėtas vaikčiojantis kartu su Deivydu Jakubausku iš Floridos

    kuprevičiau-ko dabar meluoji?
    Visi,kartu su Ūso tėvais,gulėtės kryžiumi,kad Ūsas sava mirtimi numirė.
    Naujos instrukcijos iš Aidžio Myželio?

  19. ? ? rašo:

    Gal galėtų str autorius mūms parašyti,už kokias lėšas įsigijo Veidą ir kas jį siena su byla.Būtų aiškiau.
    O tai,kad pas mus “nėra” elitinių pedofilų,tai tą puikiai iliustruoja UK žvaigždės ir Popiežiaus riterio Jimmy Seville skandalas.Tik,suprantama-iš visai kitos pusės.Per 500 nukentėjusių,areštuojamas muzikos,šou ir politikos įžymybių turtas kompensacijoms nukentėjusiems išmokėti.Įsijungė netgi pats britų premjeras Davidas Cameronas.Kaip teigia britai ir Interpolas,nemaža dalis vaikų PRONO produkcijos yra “made in Lithuania”.Kaip,beje,ir moterų.Visas mūsų “elitas” yra perpuvęs nuo viršaus iki apačios :D
    Kontrabanda(kaip minėjo gerbiamas Anušauskas),vagystės,iškrypimai,svingerių vakarėliai.Seimas pilnas neteisėtai praturtėjusių,kaip teigia mokesčių inspekcija.Todėl dauguma yra pažeidžiami.Pasienio muitinė-vieni kyšininkai ir stambios kontrabandos priedanga.Viskas čia yra susiję,nes “pakabinti” teisėjai labai svarbi visos tos grandinės dalis.Ant ko-nėra skirtumo:vaikai,šnapsas(išmestas teisėjas Birštonas) ar kyšiai(kyšininkas Skirtunas)

  20. ? ? rašo:

    Dar galėtų str autorius mūms paporinti,kodėl nemaža dalis skandalo “stogdengių” priklauso masonų valdomiems LIONS ir Rotary klubams?
    Kas čia per sektantų organizacijos,prisidengiančios labdaros širma?
    Užsienyje jau nuskambėjo keli skandalai sektantų viduje.
    Lygiai,kaip nesenai UK nuskambėjo “pagonių” organizacija,savo pagoniškuose ritualuose užsiminėję sadistiniais seksualiniais iškrypimais su mažametėmis
    Nenustebčiau,kad ir Lietuvoje tokių “pagonių” yra

  21. algimantas algimantas rašo:

    Mačiau teisėją per TV super laikėsi prieš Vensku!

  22. algimantui algimantui rašo:

    Jo,tiesiog “puikiai”.Atrodė,kaip apsirūkęs ir negalėjo nieko normaliai paaiškinti.Laidos vedėja,Siauro draugužė,atrodė pasimetus,o Vilniaus Sostinės Lions klubo pažiba Linas Slušnys,atrode kaip iš medžio iškritęs.Venckaus vietoje bučiau jo paklausęs,ar nepažysta savo kolegos,vaikų gydytojo psichiatro iš Orienburgo,kurio pedofilų sekta,skaičiuojanti šimtus narių ir veikusį kone 20metų buvo demąskuota per sėkmingą Rusjos FSB ir prokuratūros spec tarnybų operaciją

  23. Šindeikiui Šindeikiui rašo:

    Bravo Šindeikiui, prisidėjusiam prie Lietuvos žmonėms smegenis pudrinančių asmenų šutvės. Šindeikiui bravo, nes atskleidė savo asmeninį, moralės nesuteptą veidą, o Veidui gėda, kad tapo ta pudra pudrintųjų rankose.

  24. Toma Toma rašo:

    ačiū Teisėjui A.Cininui, kad pagaliau sklaidosi violetinė migla.Ačiū p. Šindeikiui už teisėjo puikų pristatymą. Bausmės dar turi sulaukti ir šio garliavinio šmeižto, žudynių ir melo organizatoriai, rėmėjai ir talkintojai.Tada Lietuvoje bus šviesiau ir daugiau teisingumo

  25. Sveikstantis Tomukas iš beprotnamio. Sveikstantis Tomukas iš beprotnamio. rašo:

    Šindeiki tu esi šaunuolis.Kur tu buvai Brežnevo laikais?Tu būtum labai tikęs į prokurorus.

  26. Vytautas Vytautas rašo:

    Negalvojau, kad šindeikis iki tokio lygio nusirašys, pats ponuli gi supranti kokia korupcija prokuratūroj ir teismuose.

  27. Sergejus Rachinšteinas Sergejus Rachinšteinas rašo:

    Galima tik pilnai pritarti straipsnio autoriui už puikias įžvalgas ir pasakyti dar kartą bravo teisėjui.Teisėjas tiesiog nuostabus.Jeigu reikės užglaistyti kokią PVM grobstymo bylą arba dirbtinius subankrotinimus už milijonus,kreipkitės,tikrai padės.Padės įstatyti kitiems ožiams verslininkams didelius nikeliuotus ragus.Žinoma,tas jūms nieko nekainuos.Nė 1lito.Kalbama,kad jo giminaitis dirba muitinėje dideliu viršininkų.Taigi,kas turit reikalų su cigarais ir kitais linksmais dalykėliai,taip pat kreipkitės.Išsuks ir teisybė triumfuos.Žinoma,tas jūms nieko nekainuos,nes svarbu kad triumfuotų teisybė
    Pagarbiai

  28. Deivydas Jakubauskas Deivydas Jakubauskas rašo:

    Kokia korupcija,pons vytautai:).Tik violetinės išplautos smegenys gali manyti,kad Nepriklausomoje ir Laisvoje Lietuvoje egizistuoja kokia nors korupcija.Pas mus niekas neima jokių kyšių.Visi tie atleisti teisėjai tai Grybošenkos susidorojimas su neįtikusiais sąžiningais teisėjais,kurie pabandė pasipriešinti jos diktatūrai.Muitininkus irgi nekaltus pagavo.Anksčiau ar vėliau tokie šaunūs teisėjai,kaip gerbiamas Cininas,juos išteisins ir pagaliaus triumfuos teisybė.Kaip ji triumfavo išgalvotos pedofilijos byjoje.Elitas pas mus garbingas,tai violetiniai patvoriniai yra korumpuoti ir prievartaujantys savo vaikus,kaip kad Vėmalinis.

  29. teisybė teisybė rašo:

    teisybė triumfuos, kai Deivydas Jakubauskas Floridos kalėjime tupės.

  30. Publijus Publijus rašo:

    Tai kad viskas yra atvirkščiai.Cinino mutartis ne tik nepadėjo taško šioje byloje,bet ir paliko dar daugiau sumaišties ir neatsakytų klausimų.Didelio proto tikrai nereikia,kad taip ciniškai atmesti netinkamus argumentus ir sureikšminti nieko nesakančias detales.O kas atsakys iš kur ta virtinė lavonų,susijusių su šia byla,ir kas nužudė patį Kedį ir toliau žudo po jo mirties?Nuo ko saugoma Stankūnaitė ir dabar jau prašo apsaugos Milinienė.Ir už ką Ūsas taip dosniai šelpė Laimutę,kurios nei pirštu nelietė ir iš kur pinigai?O kas tokį ažuolą prigirdė arklio pėdoje nieks net nesidomi.Ir žmona ir tėvai ir brangiausi advokatai tik garbę gina,o mirtis čia niekinis epizodas.Ir kodėl tokiu masiniu teroru reikėjo izoliuoti pagrindinę liūdininkę iki bylos nagrinėjimo?Ko tada verta tokia garbė,tokiomis grubiomis manipuliacijomis apginta.O baisiausia tai,jeigu Cininas teisus,kad pedofilija išgalvota ir surežisuota.Tai kas tada nužudė penkis žmones ir už ką?


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...