2012 Rugsėjo 15

Grybų šiemet miškuose kur kas mažiau nei pernai

veidas.lt


Pirmosios rugsėjo savaitės – grybingiausias laikas, tačiau šiųmetis sezonas grybautojų nedžiugina (išskyrus Panevėžio ir Klaipėdos regionus). Mat dėl oro temperatūros svyravimų grybų miškuose dygsta kur kas mažiau nei pernai tuo pačiu metu.

„Vieną dieną sausa, kitą – drėgna, todėl grybai lėčiau auga. Jiems nepalanki ir oro temperatūra, naktį siekianti vos tris keturis laipsnius šilumos. Šiemet ypač mažai baravykų, kuriems per šalta. Daug jų ir sukirmijusių“, – dėsto įmonės „Ecoratas“, superkančios ir perdirbančios grybus bei uogas, atstovė Aldona Juškevičienė.
Beje, dėl nepalankių orų šiemet gerokai mažiau ir voveraičių. Štai pernai jų Lietuvos miškuose grybautojai rasdavo rekordiškai daug, nes buvo labai šiltas ruduo.
Bendrovės „Tandemus“ komercijos direktorius Vidmantas Budrikis pastebi, kad grybams nepalankios ne tik šaltos naktys, bet įtakos turi ir mėnulio fazė.
Dar viena įdomi tendencija, kurios grybautojai nepastebėdavo ankstesniais metais, kad vieną dieną radus grybų, kitą – toje pačioje vietoje jie neišauga.
Negausus šiųmetis grybų derlius turi įtakos ir jų supirkimo kainoms, kurios vos ne kasdien svyruoja. Pastarosiomis savaitėmis už kilogramą voveraičių supirktuvėse mokama 11–13 Lt, už baravykus galima gauti nuo 7 iki 11 Lt, šilbaravykiai, raudonikiai superkami po 3–5 Lt.
A.Juškevičienė prognozuoja, kad ir artimiausiomis savaitėmis gausiai dygstant grybų nesulauksime. Vis dėlto iki spalio dar tęsis voveraičių sezonas, rudenį galima rasti kur kas įvairesnių grybų nei vasaros pabaigoje. Be to, šiemet Lietuvos miškuose gausiai užderėjo bruknių.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...