2011 Birželio 02

Nutraukė E. Lementausko bylą

veidas.lt

BFL

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas ketvirtadienį nutraukė papirkimu kaltinto Seimo nario Evaldo Lementausko baudžiamąją bylą.

Nutraukti bylą E. Lementauskui prašė ir valstybės kaltintojas Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Gedgaudas Norkūnas, ir kaltinamojo advokatas Vytautas Sviderskis.

Prokuroras pripažino, kad Seimui neleidus atimti imuniteto, nėra kitos išeities, kaip tik nutraukti E. Lementausko bylą.

Tačiau prokuroras pabrėžė, kad byla gali būti atnaujinta paaiškėjus naujoms faktinėms aplinkybėms, todėl paprašė teismo saugoti daiktinius įrodymus.

Prokuroro manymu, po bylos nutraukimo toliau turi būti saugomos laikmenos su vaizdo įrašais, 50 tūkst. litų toliau turi būti laikomi Specialiųjų tyrimų tarnybos STT) Finansų skyriuje.

Teismui suteikus teisę pasisakyti kaltinamajam, E. Lementauskas buvo nekalbus ir pareiškė norįs, kad jo poziciją išreikštų advokatas.

V. Sviderskis sakė, kad esant tokiai situacijai, įstatymai įpareigoja nutraukti bylą nedelsiant. Advokatas kritikavo prokuroro siūlymą toliau saugoti bylos įrodymus, esą “dėl kiekvieno žmogaus kažkas gali paaiškėti”.

Teismas nusprendė saugoti daiktinius įrodymus, o pinigus konfiskuoti valstybės nuosavybėn.

Į Seimą po savivaldos rinkimų vietoj “tvarkiečio” Remigijaus Ačo atėjęs E. Lementauskas buvo teisiamas dėl papirkimo.

Pasak prokurorų, būdamas sostinės vicemeru E.Lementauskas kitam savivaldybės politikui, konservatoriui Vidui Urbonavičiui iš viso siūlė pusę milijono litų kyšių. Teigta, kad pinigai siūlyti už tai, kad nebūtų balsuojama už interpeliaciją tuometiniam merui Juozui Imbrasui, pačiam tuometiniam vicemerui E. Lementauskui, būtų palaikomi kiti valdančiosios daugumos sprendimai.

Pats E. Lementauskas savo kaltę neigia ir tikina tapęs provokacijos auka.

Gegužę Seimui balsuojant dėl E. Lementausko neliečiamybės panaikinimo pritrūko balsų. Balsavime nedalyvavo opozicijoje esančių Darbo partijos, partijos “Tvarka ir teisingumas” bei Krikščionių partijos frakcijų nariai.

Po šio balsavimo teismas pranešė, kad baudžiamasis procesas negali būti pradedamas, o pradėtas turi būti nutrauktas, jeigu nėra kompetentingos institucijos leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenį, kai šis leidimas pagal įstatymus būtinas.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...