2011 Gegužės 25

Palydovas padėjo surasti Egipte naujų piramidžių

veidas.lt

BFL

Infraraudonųjų spindulių nuotraukos, kurias iš palydovo nufotografavo Amerikos mokslininkai, padėjo surasti 17 anksčiau nežinomų Egipto piramidžių, trečiadienį rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė.

Fotografavimo infraraudonaisiais spinduliais iš kosmoso technologijai būdinga tai, kad ji leidžia nustatyti objektus, esančius po žeme.

Taip fotografuodami Egipto teritoriją iš kosmoso mokslininkai rado daugiau kaip tūkstantį kapaviečių ir tris tūkstančius senovės gyvenviečių.

Archeologai jau pradėjo darbus “kosminių radinių” vietoje, ir, pirminiais duomenimis,  patvirtino jau dviejų anksčiau nežinomų piramidžių radimą.

“Atkasti naują piramidę – kiekvieno archeologo svajonė”, – sako tyrimo autorė Sarah Parcak (Sara Parkak) iš universiteto Birmingamo mieste Alabamos valstijoje.

Mokslininkė pati prisipažįsta buvusi nustebinta, kai svarių rezultatų pavyko gauti fotografuojant infraraudonaisiais spinduliais.

“Per metus mes atlikome labai intensyvius tyrimus. Aš, žinoma, nuolat stebėjau gaunamą informaciją, bet atėjo laikas, kai staiga supratau, kiek daug mums pavyko surasti. Aš tiesiog negalėjau patikėti, kad Egipte surasta tiek naujų objektų”, – prisipažįsta archeologė.

Amerikos ekspertai išnagrinėjo nuotraukas, kurias palydovas nufotografavo iš 700 kilometrų aukščio. Panaudota tokia galinga aparatūra, kad galima nustatyti žemės paviršiuje mažesnius nei vieno metro skersmens objektus.

Drauge fotografavimas infraraudonaisiais spinduliais buvo atliekamas siekiant atpažinti įvairias medžiagas, esančias po žeme.

Esmė ta, kad senovės egiptiečiai statė namus ir kitus statinius iš plūkto molio plytų, kurių tankumas didesnis nei paprasto grunto. Todėl nuotraukose galima matyti gyvenamųjų namų, šventovių ir kapaviečių kontūrus.

“Tai rodo, kaip lengva nepakankamai įvertinti ir senovės gyvenviečių dydį, ir jų mastą”, – pažymi Sarah Parcak.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...