2011 Gegužės 29

Prasižengėlius skatins baudas atidirbti

veidas.lt

BFL

Savivaldybių klerkai su nerimu laukia liepos 1-osios, kai įsigalios naujos Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pataisos ir prasižengėliai jiems skirtą baudą bei areštą galės pakeisti viešaisiais darbais daug paprasčiau nei iki šiol. Jau dabar, nors baudos darbu buvo keičiamos palyginti retai, šie darbininkai kelia daugiau rūpesčių, nei duoda naudos, o kas dėsis pataisoms įsigaliojus, valdininkai net nedrįsta prognozuoti.

“Didžiausia problema, kad jie iš viso nepasirodo darbe. Pavyzdžiui, mums per metus atsiuntė dirbti 23 asmenis, kuriems bauda pakeista į viešuosius darbus, o iš jų dirba tik dešimt, – sako įmonės “Panevėžio specialus autotransportas” vadybininkas Sigitas Vainauskas. – Visi kiti, pamatę, kad reikės vilkėti ryškią liemenę, dirbti su kastuvu, šluota, greitai dingsta.”

Tačiau Panevėžio ir kitų miestų tvarkymo įmonės, kurioms savivaldybės paveda įdarbinti prasižengėlius, visai nepasigenda it dūmas pranykusių darbininkų. “Jie 10 minučių padirba, tada 15 minučių rūko. Nepadaro nė pusės to, ką nuolatinis valytojas už minimalią algą”, – tvirtina S.Vainauskas.

Taigi nauda iš tokios darbo jėgos menka, juolab kad ji nėra visiškai nemokama: štai Panevėžio savivaldybė už kiekvieną išdirbtą viešųjų darbų valandą sumoka maždaug po 2 Lt nuo asmens tvarkymo įmonei, nes šiai tenka dirbančiuosius ir apmokyti, ir kontroliuoti. O blogiausia, kaip sako Vilniaus savivaldybės Civilinės saugos ir viešosios tvarkos departamento direktorius Rimantas Ramanauskas, kad šie darbininkai dar ir grasina, ir darbo įrankius vagia.

Taigi nuotaikos savivaldybėse prieš liepos 1 d., kai įsigalios ATPK pataisos, kuriomis tikimasi labiau motyvuoti baudų neišgalinčius žmones už jas atidirbti, ne pačios linksmiausios. Manoma, kad tuomet tokių viešųjų darbų poreikis gerokai padidės.

Priminsime, kad ši galimybė buvo ir iki šiol, bet norint baudą pakeisti į viešuosius darbus nueinamas ilgas kelias, kol galiausiai antstoliui nepavyksta baudos išieškoti ir atitinkamą sprendimą priima teismas. Dabar bus paprasčiau: baudą ar jos dalį, o kai kuriais atvejais ir areštą viešaisiais darbais tiek teismas, tiek pažeidimą užfiksavusi policija ar kita institucija galės pakeisti iš pat pradžių, taigi nė nepriėjus iki antstolių. To galės prašyti netgi patys prasižengėliai.

Viena vertus, pasižvalgius po miestų parkus, paupius ir skverus akivaizdu, kad papildoma darbo jėga tikrai ne pro šalį, be to, bus lengviau atsikratyti baudų naštos. Kita vertus, vis dar neaišku, kaip naujoji tvarka veiks ir kiek naudos iš jos bus.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...