2011 Balandžio 06

Transportas

“Vikingas” masina Turkiją, Siriją ir Gruziją

veidas.lt

Galimybę prisijungti prie “Lietuvos geležinkelių” plėtojamo intermodalinio traukinio projekto “Vikingas” svarsto Turkija, Gruzija, Azerbaidžanas ir Sirija. Priminsime, kad traukinys “Vikingas” yra bendras Lietuvos, Baltarusijos ir Ukrainos projektas, geležinkeliais sujungiantis Baltijos ir Juodąją jūras.

Nepriklausomos Turkijos pramonės ir verslo asociacijos MUSIAD atstovas Baltijos ir Skandinavijos šalims Izmailas U.Erkusas, praėjusią savaitę viešėdamas Vilniuje, paskelbė, kad Turkija bus ketvirtoji “Vikingo” projekto partnerė.

“Projektas kuria milžinišką pridėtinę vertę Lietuvai: dirba uostas, dirba operatoriai, atsiranda darbo ekspeditoriams”, – aiškino “Lietuvos geležinkelių” generalinis direktorius Stasys Dailydka.

“Vikingo” sėkmę liudija skaičiai: palyginti su 2009 m., 2010-aisiais pervežta 6 proc. daugiau krovinių – iš viso beveik 42 tūkst. TEU (sąlyginių konteinerių vienetų). Per Lietuvos teritoriją gabenamų konteinerių srautas pernai padidėjo beveik 9 proc. Pirmieji “Vikingo” traukiniai tarp Baltijos ir Juodosios jūrų uostų pradėjo kursuoti 2003 m.

Susisiekimo viceministras Arūnas Štaras pabrėžia, kad Lietuvos geografinė padėtis, tarptautiniai transporto koridoriai, neužšąlantis jūrų uostas, palanki investicinė aplinka, plačios vėžės geležinkelis bei europinės vėžės tiesimas sukuria konkurencingas sąlygas krovinių tranzitui Lietuvos teritorija: “Vikingas” taps stipriu traukos centru Europos ir Azijos krovinių savininkams.”

“Lietuvos geležinkelių” generalinis direktorius taip pat užsiminė apie galimybę atnaujinti mišriųjų gabenimų projektą “Merkurijus” (Kaliningradas–Klaipėda–Maskva). Šis buvo nutrūkęs, mat traukinys strigdavo dėl netvarkos Maskvos terminaluose. “Dabar padėtis yra pagerėjusi, daug verslo grupių palaiko šį projektą, tad tikimės, kad šiemet projektas bus atnaujintas”, – sakė S.Dailydka.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...