2011 Kovo 22

Ligos

Lietuva – antra Europoje pagal tuberkuliozės paplitimą

veidas.lt

Ketvirtadienį, kovo 24 dieną, bus minima Pasaulinė tuberkuliozės diena. Siekiant atkreipti dėmesį į šią ligą praėjusį penktadienį paskelbtas tarptautinis tyrimas, kuriame Lietuva įtraukta į aštuoniolikos Eurazijos šalių, kurios klasifikuotos kaip didelio tuberkuliozės paplitimo valstybės, sąrašą.

Į šį sąrašą Lietuva patenka su kitomis Baltijos šalimis ir tokiomis valstybėmis kaip Armėnija, Azerbaidžanas, Baltarusija, Bulgarija, Gruzija, Rumunija, Rusija, Tadžikistanas, Turkija ir kitos. Tyrimą atliko Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras bei Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono biuras.

Europoje žmonių, kuriems diagnozuota tuberkuliozė, skaičius mažėja ir tuberkuliozės paplitimas kai kuriose šalyse siekia iki 10 atvejų iš 100 tūkst. gyventojų. Tačiau didelio tuberkuliozės paplitimo šalyse šis skaičius perkopęs ir 73 atvejus iš 100 tūkst. žmonių. Tyrimo duomenimis, Lietuvoje 2009 m. 100 tūkst. gyventojų teko 56,7 atvejo, tuo tarpu ES vidurkis buvo – 13,2 atvejo. Tarp visų ES šalių daugiau nei Lietuvoje tuberkulioze sirgo tik Rumunijoje – 94,2 atvejo iš 100 tūkst.

Respublikinės tuberkuliozės ir infekcinių ligų universitetinės ligoninės direktoriaus pavaduotoja Edita Davidavičienė patvirtino, kad 2010 m. 100 tūkst. gyventojų teko 47 ligoniai.

“Epidemiologinė situacija sudėtinga, bet Vakarų Europos šalyse labai seniai taikomos tuberkuliozės kontrolės priemonės, o mes jas pradėjome taikyti nuo 1998 m. Per šį laikotarpį pasiekta tikrai efektyvių rezultatų, nes 1998 m. naujų tuberkuliozės atvejų buvo išaiškinta apie trys tūkstančiai, o 2010 m. – jau tik 1500″, – komentavo gydytoja.

E.Davidavičienė tvirtino, kad nerimą kelia žmonių požiūris į savo sveikatą – nemažai žmonių dešimtmečiais nesitikrina sveikatos, nors blogai jaučiasi. “Labai svarbu atkreipti dėmesį, kad tuberkulioze serga ne tik asocialūs asmenys. Mūsų ligoninėje gydosi teisininkai, gydytojai, mokytojai, studentai. Norėčiau pabrėžti, kad tuberkuliozė išgydoma”, – priduria medikė.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentarai (1)

  1. rita rita rašo:

    idomu…pakomentuokite geriau kaip gydote ligonius sergancius atsparia tuberkulioze.kiek zinau jei nustatytas jautrumas leidziamam vaistui t.y.capreomicinui tai jus jo neleidziate ligoniui,nes ligoninei per brangu gydyti dziovininka su siuo vaistu.nes vienai dienai kainuoja 100lt sis vaistas.tai geriau ,kad numirtum arba daugiau prisiveistu xdr mutantu.bet nepagalvoja,kad galbut viena grazia diena ir jie gali atsidurti musu vietoje.nes nei vienas nesame sudare sutarties su ilgu ir sveiku gyvenimu…


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...