2011 Kovo 18

Politika

Siūlys griežtinti radiacinę saugą

veidas.lt

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kitą savaitę vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikime sieks, kad Europos Sąjungos (ES) lyderiai sutiktų į posėdžio išvadas įtraukti tam tikras formuluotes apie įsipareigojimus griežtinti radiacinės saugos reikalavimus Europoje ir aplink ją.

Šį klausimą, pasak prezidentės atstovo Lino Balsio, šalies vadovė penktadienį aptarė su Seimo Europos reikalų komiteto (ERK) nariais.

“Lietuva stengsis ir sieks, kad būtų sugriežtintos ES radiacinės saugos taisyklės ES viduje ir taikant trečiosioms šalims, kai jų objektai yra kaimynystėje”, – po susitikimo žurnalistams sakė L.Balsys.

“Kaip tą padaryti, reikės gerai pagalvoti apie formuluotes, bet pati mintis, kurios prezidentė Vadovų Taryboje sieks, kad atsirastų išvadose – kad tos taisyklės būtų sugriežtintos ir atsirastų tam tikri įsipareigojimai be to, kas jau dabar yra (…), kad atsirastų papildomos garantijos Lietuvai dėl saugumo, jeigu tokie objektai būtų pastatyti mūsų pasienyje”, – kalbėjo prezidentės atstovas.

Jo teigimu, jei atsirastų stiprios garantijos, kurios įpareigotų kaimynines šalis informuoti ir atsižvelgti į dar labiau sugriežtintus branduolinės saugos reikalavimus, tai būtų “labai veiksnus ir įtakingas svertas Europos Sąjungos ir kaimyninių šalių santykiuose”.

“Turbūt tos šalys privalėtų į tai atsižvelgti. Nekalbėsime, jei įvyktų išvis tų šalių užsidarymas ir saviizoliacija, bet kol kas prezidentė išdėstė poziciją, kad kalbėtis yra būtina. Lietuvai būtina aiškiai reikšti savo reikalavimus ir ieškoti dialogo su šalimis, kurios yra kaimynės, kurių Lietuva negali pasirinkti”, – teigė L.Balsys.

ERK pirmininkas Česlovas Stankevičius neišdavė, ar Lietuva turi kokių nors ES šalių paramą tokiems siekiams.

L.Balsys taip pat pažymėjo, kad Baltarusija pagal Espo konvenciją yra įsipareigojusi informuoti apie savo vykdomų projektų galimą poveikį kaimynines šalis ir privalo Lietuvai pateikti pilną informaciją bei atsakyti į visus klausimus.

“Kiek man yra žinoma, Aplinkos ministerija yra jau apskundusi tą informacijos stoką iš Baltarusijos pusės Espo sekretoriatui. Reiškia, kad tam tikri žingsniai daromi, ir ta informacija privalės būti pateikta. Be abejo, kaimynines šalis liečia ir TATENOS rekomendacijos, kurių privalės laikytis tos šalys, norėdamos atomines jėgaines statytis”, – aiškino D.Grybauskaitės atstovas.

D.Grybauskaitė EVT susitikime dalyvaus kitos savaitės pabaigoje.

Trečiadienį Rusija ir Baltarusija pasirašė tarpvyriausybinį susitarimą dėl bendradarbiavimo, statant atominę jėgainę Baltarusijoje. Ją Baltarusija planuoja statyti maždaug už 50 kilometrų nuo Vilniaus. Teigiama, kad 2,4 tūkst. megavatų galios dviejų reaktorių atominę elektrinę Baltarusijoje iki 2018 metų turėtų statyti Rusijos įmonė “Atomstrojeksport”.

Šis susitarimas Lietuvoje sukėlė daug diskusijų.

Rusija Baltijos atominę elektrinę stato su Lietuva besiribojančioje Kaliningrado srityje.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...