2010 Gruodžio 10

Nobelio premija

Laureatas ceremonijoje nedalyvaus

veidas.lt

Užsienyje gyvenantys kinų disidentai, ambasadoriai, Norvegijos karališkosios šeimos atstovai ir kiti garbingi svečiai penktadienį per ceremoniją Osle, sukėlusią Kinijai įtūžį, sustos prie tuščios kėdės pagerbti kalinamo Nobelio taikos premijos laureato Liu Xiaobo (Liu Siaobo).

Kinų disidentui skirta tuščia kėdė yra “labai ryškus simbolis, rodantis, kokia tinkama buvo ši premija”, paaiškino Norvegijos Nobelio komiteto pirmininkas Thorbjoernas Jaglandas (Torbjornas Jaglandas) per spaudos konferenciją renginio išvakarėse.

Iškilminga ceremonija Oslo miesto rotušėje prasidės 13 val. vietos (14 val. Lietuvos laiku).

Tai bus antrasis atvejis per šio prestižinio apdovanojimo daugiau nei 100 metų istoriją, kai nei laureatas, nei jo atstovai neatsiims Taikos premijos.

1935-ųjų Taikos premijos atsiimti neatvyko vokiečių žurnalistas ir pacifistas Carlas von Ossietzky (Karlas fon Osyckis), negalėjęs 1936 metais nukeliauti į šio apdovanojimo įteikimo ceremoniją Osle, nes buvo kalinamas nacių koncentracijos stovykloje.

Panašiai kaip C.von Ossietzky, kuris buvo tuo metu Vokietiją valdžiusio režimo kritikas, 54 metų Liu Xiaobo daugiau nei du dešimtmečius aktyviai kovojo už tai, kad būtų reformuota Kinijos vienpartinė politinė sistema.

Rašytojas ir buvęs universiteto literatūros profesorius buvo vienas iš svarbiausių veikėjų masinius protestus Pekino Tiananmenio aikštėje 1989 metais.

Pernai gruodį “už antivalstybinę ardomąją veiklą” Liu Xiaobo buvo nuteistas kalėti vienuolika metų. Ši bausmė Liu Xiaobo buvo skirta už tai, kad jis kartu su bendraminčiais parašė drąsų manifestą, vadinamąją Chartiją 2008, kurioje reikalaujama įgyvendinti didelio masto politines reformas ir garantuoti susirinkimų, žodžio ir minties bei tikėjimo laisvę.

“Seniai žinau, kad kai nepriklausomas intelektualas meta iššūkį autokratinei valstybei, vienas žingsnis į laisvę dažnai tampa žingsniu į kalėjimą”, – sakė Liu Xiaobo netrukus po to, kai pernai per Kalėdas teismas skyrė jam bausmę.

Daugiau šia tema:
  • Nėra panašių straipsnių.
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...