2010 Gruodžio 06

Konfliktai

Ar dėl Šiaurės Korėjos veiksmų kils karas?

veidas.lt

“Bendri JAV ir Pietų Korėjos manevrai gali sukelti karą Korėjos pusiasalyje. Amerikos imperialistų ir jų marionečių Pietų Korėjoje karinės pratybos yra nukreiptos prieš mus, tad į jas būsime priversti atsakyti tuo pačiu”, – skelbia komunistinis Pchenjano režimas, reaguodamas į karines JAV ir Pietų Korėjos pratybas, prasidėjusias po praėjusios savaitės Šiaurės Korėjos išpuolių.

Priminsime, kad praėjusį antradienį Šiaurės Korėja apšaudė Jonpjongo salą, esančią netoli Šiaurės ir Pietų Korėjų ginčijamos jūrinės sienos. Šis išpuolis nusinešė keturių žmonių gyvybes, dar aštuoniolika buvo sužeisti, taip pat užsiliepsnojo kai kurie pastatai ir miškai.

Nors išpuolis buvo įvertintas kaip agresyviausias nuo Korėjos karo pabaigos 1953 metais, daugelis analitikų prognozavo, kad naujas karas tarp Šiaurės Korėjos ir Pietų Korėjos vis dėlto nekils.

Tiesa, Jungtinės Tautos po šio išpuolio antradienį skubiai sušaukė neeilinį posėdį. Didžiausios pasaulio valstybės, tarp jų JAV, Rusija, Japonija ir Vakarų Europos šalys, pasmerkė išpuolį, o Šiaurės Korėjos sąjungininkė Kinija dėl to pareiškė susirūpinimą.

Vis dėlto tas susirūpinimas nebuvo labai rimtas. Praėjusios savaitės viduryje vis dar manyta, kad Šiaurės Korėja tik gąsdina siekdama išspausti nuolaidų, bet tikro karo ji nenorinti. Juk iš tiesų pastaruosius dešimtmečius Šiaurės Korėjos strategija buvo pagrįsta bandymais įvairiomis provokacijomis ir įtampos didinimu “išsimušti” naudos iš užsienio valstybių.

Iš esmės praėjusios savaitės įvykiai buvo priskirti prie provokacijų, kurių per šiuos metus būta nemažai. Tarkime, šiemet Šiaurės Korėjos sąskaitoje – du branduolinio ginklo bandymai, kelis kartus išbandytos raketos ir kovo mėnesį paskandintas Pietų Korėjos karo laivas su 46 jūreiviais. Ir jokio karo, tad kodėl jis turėtų kilti dabar?

“Per artimiausias dienas Šiaurės Korėja greičiausiai aprims ir nebekurstys aistrų, didinančių geopolitinę temperatūrą. Gali būti, kad po išpuolio prasidės ramybės laikotarpis ar net mėginimai atnaujinti taikias derybas. Pchenjanas neturi apetito veltis į didelį konfliktą. Pietų Korėjos ir JAV kariuomenės yra geriau pasirengusios ir aprūpintos technika, negu aptriušusi, nors ir gausi Šiaurės Korėjos kariauna, kurios naikintuvai vargu ar turi pakankamai degalų skrydžiams”, – skelbia “Reuters” analitikai.

Tačiau jų prognozės nepasitvirtino. Penktadienį Geltonojoje jūroje vėl buvo girdimi sprogimai, o Šiaurės Korėjos naujienų agentūros paskelbė, kad artimiausiomis dienomis, atsakant į sekmadienį prasidėjusius naujus karinius Pietų Korėjos mokymus, gali kilti tikro karo pavojus.

Priminsime, kad Pietų Korėjos kariniai mokymai vyksta reguliariai ir nuolat erzina Šiaurės Korėją. Šį sykį įsiūčio dar daugiau, nes prie Pietų Korėjos prisidėjo ir JAV. Mokymuose dalyvauja ne tik Pietų Korėjos karinės pajėgos su savo artilerija, bet ir Amerikos lėktuvnešis “George Washington”, kuris išplaukė iš savo bazės Japonijoje trečiadienį, kitą dieną po to, kai Šiaurės Korėjos artilerija apšaudė Pietų Korėjai priklausančią salą. Ant šio lėktuvnešio denio yra 75 kariniai lėktuvai, o laivo įgulą sudaro daugiau kaip 6 tūkst. žmonių.

Tikro karo grėsmė

Dabar analitikai jau nebe tokie ramūs. Nors vis dar manoma, kad Šiaurės Korėjos veiksmai gali būti, tarkime, dar ir bandymas įtvirtinti būsimo šalies vadovo, dabartinio prezidento Kim Jong Ilo sūnaus, autoritetą šalies viduje, tačiau jau imta baimintis, kad tikrasis tikslas iš tiesų gali būti karas.

Manoma, jog Šiaurės Korėja puikiai suvokia, kad tokį karą pralaimėtų. Tačiau ji suvokia ir tai, kad kariniais veiksmais vis dėlto pridarytų itin daug žalos.

“JAV ir sąjungininkų analitikai ilgai tikėjo, jog Šiaurės Korėja neįsivels į tikrą karą, tačiau dabar kyla grėsmė, kad jie buvo neteisūs. Tikro karo žala būtų nepamatuojama. Juk pabūklų griebtųsi ne tik Šiaurės, bet ir Pietų Korėja. O juk žinome, kad Seulas turi ir cheminį, ir biologinį ginklą, nemažai atominių bombų”, – grėsmes vardija vyriausiasis “Rand” korporacijos gynybos analitikas Bruce’as Bennettas.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...