2010 Gruodžio 01

Išlaidavimas

Vaikų vardų mados Lietuvoje keičiasi iš lėto

veidas.lt

Lietuvai atgavus nepriklausomybę vis daugiau tėvų savo vaikučiams pradėjo suteikti krikščioniškuosius vardus, tokius kaip Jonas, Lukas, Dovydas, Matas, kurie sovietmečiu buvo laikomi senamadiškais. Taip pat išpopuliarėjo senųjų Lietuvos dievybių vardai: Gabija, Ugnė, Austėja. Šie vardai vieni populiariausių ir šiandien. Palyginus 2001-ųjų ir šių metų populiariausius vaikų vardus matyti, kad šiemet tėvai vaikams rečiau suteikia tokius vardus: Evelina, Greta, Viktorija, Karolina, Karolis, Paulius, Martynas, Mantas ir Deividas.

Pastaraisiais metais nemažai tėvų savo mažyliams ieško kuo originalesnių vardų. Tad susižavi įmantriais, pavyzdžiui, Lela, Tėja, Atėnė, Stela. Arba suteikia originalius, bet neįprastus vardus: Rūkas, Perkūnas, Vasara, Vilnelė, Vėtra.

Esama ir tokių, kurie patys sukuria vardą iš savo vardų pirmųjų skiemenų. Beje, šiandien madinga naujagimiui duoti du vardus. Taip tėvai tarsi apsidraudžia – jeigu užaugusiam vaikui nepatiks vienas vardas, jis galės prisistatyti kitu. Tačiau dažniausia du vardus turi vaikai iš mišrių šeimų.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentarai (1)

  1. henz henz rašo:

    “…savo mažyliams ieško kuo originalesnių vardų. Tad susižavi įmantriais, pavyzdžiui, Lela, Tėja, Atėnė, Stela”.
    ——————–
    Galima ši sąrašą praplėsti , pavyzdžiui, Fekalija, Klozetina,Stagnacija,Panacėja , Atviorkė,kaip gražiai skamba – rimuojasi.
    O ar pagalvoja (manau ne)tėvai prieš suteikdami vaikui vardą , kaip vaikas jausis užaugęs. Manau panašūs vardai sovietmečiu būdavo suteikiami siekiant save kaži kiek sutapatinti su vakarais. Pasirodo vakaruose mūsų išskirtinumas ir susidomėjimą kelia – pavardės ir tautiniai vardai.


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...