2010 Lapkričio 20

Mireille Mathieu:

Jos klausosi ir prezidentai, ir popiežiai

veidas.lt

"Veido" archyvas

M.Mathieu šiemet švenčia kūrybos 45-metį

Su Prancūzijos estrados žvaigždės Mireille Mathieu dainomis užaugę ar romantiškus jaunystės metus išgyvenę lietuviai pagaliau turės galimybę pirmą kartą ją išvysti Lietuvoje – lapkričio 26 d. atlikėja koncertuos Vilniaus pramogų arenoje.

Daugeliui tautiečių 64 metų prancūzų atlikėjos dainos, tokios kaip “Santa Maria De La Mer”, “Acropolis Adieu”, “C’est Ton Nom” ar “Mon Credo” pažįstamos iki skausmo. Daugybę hitų sukūrusi Edith Phiaf sekėja vadinama Mireille Mathieu iš viso per keturis dešimtmečius scenoje įrašė 1200 dainų ir išleido apie 80 albumų.

Įdomu tai, kad M.Mathieu neretai, siekdama atsidėkoti gerbėjams už šiltą priėmimą ir norėdama užmegzti artimesnį ryšį su tolimos šalies klausytojais, vieną dainą pasistengia atlikti svečios šalies kalba. Tad iki šiol atlikėja yra dainavusi net devyniomis skirtingomis kalbomis – vokiečių, rusų, kinų bei kitomis.

Šiemet, minėdama savo 45-erių metų kūrybinės veiklos jubiliejų, M.Mathieu ne tik lanko gerbėjus Europoje, bet ir išleido savo muzikinę karjerą apibendrinantį dainų rinkinį “The Best Of Mireille Mathieu”. Į dvigubą albumą, kurį bus galima įsigyti koncertų metu, sudėta 40 garsiausių hitų. Šiuos žinomiausius kūrinius atlikėja atliks ir Vilniuje, atvykusi kartu su savo orkestru.

Ją kviečiasi prezidentai

M.Mathieu talentą ir romantiškas dainas vertino ir tebevertina ne tik milijonai gerbėjų visame pasaulyje, bet ir aukščiausio lygio vadovai Prancūzijoje bei už jos ribų. Mireille kurį laiką buvo išrinkta Marianne – Prancūzijos valstybės simboliu, kurio biustai, sukurti pagal išrinktos moters bruožus, papuošia visos Prancūzijos merijas.

Prancūzijos prezidentu tapęs Nicolas Sarkozy būtent M.Mathieu pakvietė atlikti Prancūzijos himno  “Marselietės”.
Svarbu paminėti, kad M.Mathieu muzikos mėgo klausytis ir popiežius Jonas Paulius II, ir JAV prezidentas Ronaldas Reaganas, ir Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II, ir dauguma Rusijos vadovų.

Beje, Rusijoje M.Mathieu itin populiari, tad šioje šalyje dainininkė dažna viešnia. Draugiški jos ryšiai su Rusija prasidėjo dar šeštajame dešimtmetyje, kai Mireille koncertai Sovietų Sąjungos piliečiams būdavo tarsi langas į Europą. Prieš porą metų premjeras Vladimiras Putinas buvo pakvietęs ją surengti koncertą Maskvos Raudonojoje aikštėje, šiemet rugsėjį ji vėl koncertavo Raudonojoje aikštėje, tarptautiniame kariuomenės muzikos festivalyje. O praėjusią savaitę Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas Kremliuje surengtoje Nacionalinės vienybės dienos minėjime apdovanojo M.Mathieu Draugystės ordinu už kultūrinių ryšių su Rusija stiprinimą.

Gimė gausioje šeimoje

Priminsime, kad atlikėja 1946 metais gimė Avinjone, gausioje šeimoje – buvo vyriausia iš 14 savo brolių ir seserų. Šeima vertėsi sunkiai, tad Mireille teko anksti pradėti dirbti, kad padėtų tėvams. Meilę muzikai greičiausiai paveldėjo iš savo tėvo, kuris žavėjosi opera, tad M.Mathieu nuo pat vaikystės dainavo bažnyčios chore, o savo muzikinę karjerą pradėjo televizijos dainų konkursuose. 1964-aisiais, dalyvaudama trečią kartą, 19 metų M.Mathieu laimėjo televizijos dainų konkursą, kuriame atliko E.Piaf dainą “La Vie en rose”, ir iškart išgarsėjo. O filmuodamasi konkursuose ji sutiko tuomet labai žymų prodiuserį Johną Starką, kuris ją pavertė pasaulinio garso žvaigžde.

“99 proc. mano sėkmės – darbas ir dar kartą darbas”, – atskleidžia M.Mathieu. Tikroji sėkmė dainininkę aplankė 1966 metais, kai per pusmetį ji pardavė milijoną savo įrašų ir įžengė į Prancūzijos estradinės muzikos olimpą. Jos pirmieji singlai “C’est ton nom” ir “Mon credo” iškopė į radijo stočių geriausių dainų viršūnę ne tik Prancūzijoje, bet ir visoje Europoje. Didžiulis talentas ir nuostabus balsas leido jai užkariauti publiką visame pasaulyje. Atlikėjos populiarumas už gimtosios Prancūzijos ribų fenomenalus – joks kitas Prancūzijos atlikėjas nepasiekė tokios šlovės, kaip Mireille Mathieu.

Beje, atlikėja niekuomet nebuvo ištekėjusi ir nesusilaukė vaikų. “Tai mano pasirinkimas, o ne auka. Man gyvenime yra du svarbiausi dalykai – dainavimas ir mano šeima”, – ne kartą tvirtino gausų būrį brolių, seserų, dukterėčių ir sūnėnų turinti dainininkė.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...