2010 Lapkričio 01

Eurolyga

Krepšinio klubai pradėjo šturmą

veidas.lt

Kauno “Žalgirio” krepšininkams tiek Lietuvos, tiek užsienio ekspertai piešia gana šviesias perspektyvas Eurolygoje. Dėl “Lietuvos ryto” prognozės ne tokios optimistinės, bet ir ši komanda turi galimybių prasimušti į “Top 16″ varžybas.

Praėjusią savaitę prasidėjusį Eurolygos sezoną Lietuvos komandos pasitiko būdamos skirtingų nuotaikų. Kauno “Žalgirio” krepšininkams tiek Lietuvos, tiek užsienio krepšinio ekspertai piešia gana šviesias perspektyvas ir teigia, kad “žaliai balti” šį sezoną gali pasiekti aukštumų, neregėtų nuo pat to laiko, kai komanda 1999 m. į viršų kėlė stipriausiai Europos klubinei komandai skirtą trofėjų, o ambicingi sostinės klubo planai susiduria su itin rimtomis kliūtimis. Šįkart siūlome pažvelgti į Lietuvos ekipų varžovus grupės varžybose.

Kauniečiams – kieti varžovai

Kauno “Žalgirio” krepšininkai Eurolygos reguliariojo sezono kovas pradėjo A grupėje kartu su Vitorijos “Caja Laboral”, Tel Avivo “Maccabi Elektra”, Gdynės “Asseco Prokom”, Belgrado “Partizan” ir Maskvos “Khimki” komandomis. Jei tikėtume lažybininkų prognozėmis, tai geresnes nei kauniečiai galimybes laimėti Eurolygą šioje grupėje turi tik Izraelio ir Ispanijos atstovai. Tačiau tai tėra prognozės, o specialistai kaip pagrindinius kauniečių kozirius šį sezoną įvardija ilgą atsarginių žaidėjų suolelį, leidžiantį dažnai keisti sudėtį ir taip palaikyti greitą žaidimo tempą, ir gerą žaidėjų tarpusavio susižaidimą, nes net penki komandos nariai vasarą atstovavo Lietuvos rinktinei.

O kalbant apie kauniečių konkurentus verta pabrėžti, kad “Caja Laboral” komanda neabejotinai priklauso Eurolygos elitui. Vitorijos krepšininkai nuo 2005 iki 2008 m. keturis sezonus iš eilės rungtyniavo finalinio ketverto varžybose. Tiesa, pastarieji du sezonai jau nebuvo tokie sėkmingi, ir Vitorijos ekipa savo pasirodymus abukart baigė ketvirtfinalyje.

Pastarąjį tarpsezonį Vitorijos klubo strategas Duško Ivanovičius nusprendė smarkiai atnaujinti ekipą ir įlieti į ją naujo kraujo. Prie “Caja Laboral” prisidėjo pastaruosius tris sezonus Gdynės “Asseco Prokom” lyderiu buvęs atakuojantis gynėjas Davidas Loganas. Praėjusį sezoną jis Eurolygoje vidutiniškai rinkdavo po 15,3 taško ir pagal šį rodiklį visame turnyre užėmė ketvirtą vietą.

Vis dėlto pagrindiniu Vitorijos ekipos pastiprinimu veikiausiai reikėtų laikyti perspektyvų Serbijos rinktinės narį Nemanją Bjelicą. Pastaruosius du sezonus Belgrado “Crvena Zvezda” ekipoje praleidęs 208 centimetrų ūgio puolėjas, kuriam vos 22 metai, jau dabar yra lyginamas su legendiniu kroatu Tony Kukočiumi. Per vienerias Serbijos čempionato rungtynes universalusis N.Bjelica pernai vidutiniškai rinkdavo po 18,9 taško, atkovodavo po 7,4 kamuolio ir atlikdavo po 3,4 rezultatyvaus perdavimo.

Tad ne veltui Vitorijos ekipa yra laikoma svarbiausia pretendente laimėti A grupės varžybas. Tiesa, neaišku, kaip komandai atsilieps pagrindinio vidurio puolėjo Tiago Splitterio netektis. Šis brazilas vasarą pakėlė sparnus į NBA.

Žydai sieks reabilituotis

Reabilituotis po pastarųjų kelių nesėkmingų sezonų bandys ir Tel Avivo “Maccabi” krepšininkai, prie kurių vairo nuo šio sezono stovi buvęs Rusijos rinktinės strategas Davidas Blattas. 2002 m. šis treneris jau buvo atvedęs Izraelio klubą į finalinio ketverto varžybas, o 2004-aisiais, kai ekipa laimėjo šį turnyrą, jis dirbo vyriausiojo trenerio Pini Gershono asistentu. Be D.Blatto, “Maccabi” į savo gretas susigrąžino ir buvusius savo žaidėjus Talį Bursteiną ir Liorą Eliyahu. Itin svarbiu pirkiniu tapo ir “mažuoju Šaku” pravardžiuojamas graikas Sofoklis Shortsanitis. Be to, Tel Avivo ekipos gretas papildė geriausias praėjusių metų Ispanijos lygos naujokas Richardas Hendrixas, naudingiausias Izraelio lygos žaidėjas Elishay Kadiras bei įžaidėjas Jeremy Pargo.

Nemalonumų kaip visada galima laukti ir iš Belgrado “Partizan” ekipos. Tiesa, po praėjusio sezono komandą paliko praktiškai visi lyderiai – Aleksas Maričius, Bo McCalebbas, Aleksandras Rasičius, Lawrence’as Robertsas. Tačiau pagrindinis komandos nuostolis neabejotinai yra trenerio ir komandos simbolio Duško Vujoševičiaus išvykimas į Maskvos CSKA. Jį pakeitęs Vladimiras Jovanovičius galimybę atsiskleisti žada suteikti jauniems ir perspektyviems krepšininkams.

Tuo tarpu “Khimki” ir “Asseco Prokom” ekipos kauniečiams kur kas geriau pažįstamos. Su lenkais kauniečiai kovėsi ir praėjusio Eurolygos sezono “Top 16″ etape, o Maskvos srities krepšininkus žalgiriečiai įveikė jau šio sezono Vieningosios lygos rungtynėse.

Vilniečiams – sunkus uždavinys

Lietuvos čempionai Vilniaus “Lietuvos ryto” krepšininkai Eurolygos kovas pradėjo C grupėje, kur taip pat dar rungtyniauja “Regal Barcelona”, Stambulo “Fenerbahce Ulker”, Zagrebo “Cibena”, Sienos “Montepaschi” ir “Cholet Basket” ekipos. Tiesa, bent jau sezono pradžioje vilniečiams teko ne dairytis į varžovus, o spręsti problemas komandos viduje. Bendros kalbos su komanda neradusį strategą Draženą Anzulovičių jau pakeitė į ekipą grįžęs Aleksandras Trifunovičius, kuriam vos atvykus prireikė suktis iš padėties dėl pagrindinio įžaidėjo Jerry Johnsono traumos. Vilniečių sudėtis šį sezoną ir taip neblizga, vis dėlto galimybių kovoti dėl patekimo į “Top 16″ varžybas jie tikrai turi.

Neabejotini C grupės favoritai yra “Regal Barcelona” krepšininkai, kurie per ikisezonines varžybas nuskriaudė net pačius NBA čempionus Los Andželo “Lakers”. Katalonų komandos sudėtis puikiai subalansuota, o jai vadovauja geriausias praėjusio sezono Eurolygos teneris Xavi Pascualis. Po praėjusio sezono triumfo komandą papildė vienintelis žaidėjas – 217 centimetrų serbas Kosta Petrovičius, atstovavęs Valensijos “Power Electronics” ekipai. Šis serbas bus paspirtis jau ir taip itin galingai ekipos priekinei linijai, kurioje rungtyniauja daugiausiai metimų per visą Eurolygos istoriją blokavęs Franjo Vazquezas, slovėnas Erazemas Lorbekas, Terrence’as Morisas ir Boni N’Dongas. Be to, komandoje liko ir keturis kartus į naudingiausių Eurolygos žaidėjų penketuką patekęs Juanas Carlosas Navarro, ir jaunoji žvaigždė Ricky Rubio.

Vertindami komandų sudėtį specialistai prognozuoja, kad dėl antrosios vietos grupėje veikiausiai turėtų susikauti Stambulo “Fenerbahce” ir Sienos “Montepaschi”. Abiejų šių komandų vizitai Lietuvoje itin laukiami. Su Stambulo ekipa į Vilnių atvyks ne tik Darjušas Lavrinovičius, bet ir buvęs sostinės klubo strategas Nevenas Spahija. Turkų komanda po praėjusio sezono išsaugojo du rezultatyviausius savo žaidėjus – Lynną Greerą ir Terence’ą Kinsey.

Kova dėl paskutinio bilieto

Zagrebo “Cibona” ir “Cholet Basket” klubai greičiausiai bus pagrindiniai vilniečių konkurentai dėl galimybės prasimušti į “Top 16″ varžybas. Kroatijos sostinės ekipa po praėjusio sezono neteko ne tik trenerio Velimiro Perasovičiaus, kuris dirbs Stambulo “Efes Pilsen” klube, bet ir lyderių Jamonto Gordono bei Marko Tomaso. Tarp komandą papildžiusių žaidėjų yra ir Kauno “Žalgiriui” priklausantis Mario Delasas, kurį Eurolygos ekspertai įvardija kaip vieną galimų šio sezono didžiųjų atradimų. Be to, ši ekipa gali pasigirti tuo, kad net penki jos žaidėjai yra aukštesni nei 207 centimetrų ūgio, o tai žada kietą kovą po krepšiais.

Tuo tarpu Prancūzijos čempionatą praėjusį sezoną laimėjęs “Cholet Basket” klubas tarpsezoniu atsisveikino su jame rungtyniavusiu lietuviu Arvydu Eitutavičiumi, kurį įžaidėjo pozicijoje pakeitė kur kas daugiau patirties turintis serbas Vule Avdalovičius. Didžiausias pirmą kartą per dešimtmetį Eurolygoje rungtyniausiančio prancūzų klubo laimėjimas yra tas, kad jam pavyko išsaugoti praėjusio sezono lyderį Sammy Mejia, kuris per praėjusio sezono Europos taurės rungtynes pelnydavo vidutiniškai po 22,8 taško.
Vis dėlto tiek “Ciboną”, tiek “Cholet Basket” vilniečiai tikrai pajėgūs patiesti abukart, tad mūsų sostinės ekipai kelialapis į “Top 16″ yra pasiekiamas.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...