2010 Rugsėjo 17

Ekonomika

Eurokomisaras: kirpti deficitą siekiant euro 2014 metais Lietuvai bus politiškai sudėtinga

veidas.lt

Lietuvai bus sudėtinga sumažinti biudžeto deficitą, kad šalis pasiektų tikslą 2014 metais įsivesti eurą, nes bus reikalingi nepopuliarūs politiniai sprendimai, penktadienį sakė už Europos Sąjungos (ES) biudžetą atsakingas eurokomisaras Januszas Lewandowskis (Janušas Levandovskis).

Europos Komisijos narys per vizitą Vilniuje pagyrė Lietuvą už discipliną kovojant su krize.

“Žinoma, tai sudėtinga. Bet sudėtinga ir kitur Europoje. Dauguma valstybių parengė labai ambicingas programas, įskaitant mano valstybę (Lenkiją – BNS) – sumažinti (deficitą – BNS) iki 3 proc.”, – žurnalistams po susitikimo su Lietuvos premjeru sakė J.Lewandowskis.

“Labai daug priklauso nuo politinės valios, politinės paramos programai, kuri yra labai sudėtinga, kuri paprastai neprideda politikams populiarumo”, – pridūrė eurokomisaras.

Jis pripažino, kad ekonominės problemos euro zonoje pavertė “euro klubą” ne tokiu patraukliu euro neturinčioms šalims.

“Lietuva Briuselyje vertinama kaip Šiaurės šalis. Tai pozityvus stereotipas – šiaurės šalis palyginti su pietų šalimi. Tai reiškia, kad šalis tinkamai kovoja su krize ir žada tikrą discipliną ateityje”, – sakė J.Lewandowskis.

Spaudos konferencijoje jis taip pat užsiminė, kad “nėra didelis valiutų valdybos gerbėjas” – taip jis atsiliepė apie programą, kurioje dalyvaujanti Lietuva yra susiejusi lito ir euro valiutos kursą.

Lietuvos Vyriausybė nori kitąmet biudžeto deficitą sumažinti iki 5,8 proc., o 2012 – iki 3 proc., kaip reikalauja Mastrichto kriterijai, kad 2014 metais įstotų į euro zoną.

A.Kubilius penktadienį sakė, kad tai nėra lengvas tikslas, bet jis bus pasiektas.

“Šios krizės metu nuo pat 2008 metų pabaigos labai aiškiai įrodėme, kad ką žadame, tą ir padarome. Tarptautinės rinkos tuo yra patikėję. Ir kitų metų tikslas yra labai aiškus. Tai nėra lengvas tikslas (…). Tą tikslą mes pasieksime”, – sakė premjeras.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...