2010 Balandžio 29

Vaikų darželis

Į eilutę – nuo gimimo?

veidas.lt

"Veido" archyvas

Visai ne gandas, kad vos ne iš gimdymo namų su kūdikėliu ant rankų reikia skubėti į darželį, kad galėtumėte užsirašyti į eilę. O ir tai negarantuoja sėkmės – jus gali imti ir aplenkti vaikas iš daugiavaikės ar socialiai remtinos šeimos…

Pergudrauti ir dar iki mažylio gimimo jį užrašyti į darželį nepavyks – reikalingas vaiko tapatybę įrodantis dokumentas, gimimo liudijimas. Tačiau vos jį gavę suskubkite, ypač jei vaikutis gimęs ne pirmaisiais kalendorinių metų mėnesiais, o, tarkime, vasarą. Antraip tikėtis atsidurti eilės pradžioje bus ne tik sunku, bet ir neįmanoma. Be gimimo liudijimo, dar prireiks ir vaiko deklaruotą  gyvenamąją vietą įrodančio dokumento. Jeigu tokio neturite, o taip gali nutikti, jeigu jūs nuomojatės butą ar gyvenate studentų bendrabutyje, tiks ir nuomos sutartis.

Nėra vietų – ne argumentas

Daug buvo diskutuojama, ypač didžiuosiuose Lietuvos miestuose, apie centralizuotą užrašymo į darželį tvarką, tačiau šiam sprendimui žalia šviesa taip ir nebuvo uždegta. Taigi, kaip ir anksčiau, teks kreiptis į ikimokyklinio ugdymo įstaigą, kurioje jūs parašysite prašymą, o direktorė jį  užregistruos. Vaikučio duomenys (vardas, pavardė, gimimo metai, adresas ir sąrašo numeris) bus įrašomi į registracijos knygą.
Didžiuosiuose Lietuvos miestuose jau veikia ir kompiuterinė duomenų bazė, į kurią duomenis apie būsimąjį auklėtinį direktorė turi perduoti per šešias valandas nuo įrašo užregistravimo. Taigi kaip juda eilė, galėsite sužinoti ne tik užėję į darželį, bet ir paskambinę savivaldybės  Švietimo skyriaus specialistams. O nuo birželio 1 dienos galite tikėtis, kad tai matysite ir miesto savivaldybės interneto tinklalapyje.

Beje, neretai nuskambantis darželio direktorės argumentas “nėra vietų” – ne priežastis vaiko neužrašyti į darželį. Juk negali žinoti, kiek mažylių atkris, šeimai priėmus kitokį sprendimą. Kad netikėtai neliktumėte už borto, siūlytume užsirašyti į dar keletą jums tinkamų darželių. Jei nesusirinks vaikų pagal gyvenamąją vietą, atsiras galimybė jūsų atžalai pakliūti į norimą darželį.

Rinksitės, jei bus vietų

Į kurį darželį pėdins jūsų atžala, priklauso ne tik nuo jūsų norų, bet ir nuo gyvenamosios vietos. Na, nebent jūsų norimame, bet pagal gyvenamąją vietą jums nepriklausančiame darželyje vietų bus užtektinai. Antraip net ir užsirašę pirmieji atsidursite eilės gale – už tų, kuriems šis darželis priskirtas pagal gyvenamąją vietą. Pagal higienos normas lopšelinukų grupėje gali būti daugiausia 15, darželinukų – 20 vaikų. Todėl jei auklėtoja jūsų vaikučiui pasiūlys dalytis dviese viena spintele su kitu mažyliu (o tai dažniausiai nutinka broliams ir seserims), galite drąsiai paprieštarauti – spintelių grupėse turi būti tiek, kiek galima priimti vaikų.
Jei netoli jūsų namų yra ne vienas, o keli darželiai, teks sužinoti, kuriam jūsų vaikutis pagal gyvenamąją vietą priskirtas. Tai padarysite paprasčiausiai užėję į vieną iš jų arba paskambinę ar pravėrę savivaldybės Švietimo skyriaus specialistų duris.

Tą patį galite padaryti norėdami sužinoti, kuriame darželyje yra laisvų vietų. Juk nebūtina vaiko vesti tik į esantį prie namų. Galite pasiieškoti darželio ir prie darbo arba tokio, kuris jums tiesiog labiau patinka.
Beje, vilniečiai informacijos apie laisvas vietas darželiuose gali rasti interneto tinklalapyje www.vilnius.lt (Skyrelis “Rūpestis dėl vaikų” – Informacija apie laisvas vietas vaikų darželių grupėse).

Jei gyvenate ne mieste

Tai visiškai nereiškia, kad mažylis turės likti namie ir negalės lankyti darželio. Lygiai taip pat nereiškia, kad jis keliaus į norimą ar esantį arčiausiai namų. Norėdami sužinoti, kuris darželis jūsų atžalai pagal gyvenamąją vietą priklauso, kreipkitės į Švietimo skyrių.

Lygesni už lygius

Net jeigu mažylį į darželį užrašysite vos jam gimus, vis tiek negalėsite būti tikri, kad jums pasiseks.

Pirmumo teisė išlieka:

  • socialiai remtinų šeimų vaikams;
  • vaikams iš šeimų, auginančių tris ir daugiau vaikų;
  • vaikams, kuriuos augina vienas iš tėvų (atkreipkite dėmesį – ne išsiskyręs, o jeigu vienas iš tėvų yra miręs, nenurodytas vaiko gimimo liudijime, teismo pripažintas dingusiu be žinios ar nežinia kur esančiu, teismo pripažintas neveiksniu arba atlieka laisvės atėmimo bausmę pataisos įstaigose);
  • vaikams, kurių brolis ar sesuo lanko tą pačią ikimokyklinio ugdymo įstaigą;
  • vaikams, kurių vienas iš tėvų (globėjų) yra 25–40 procentų darbingumo lygio;
  • to darželio darbuotojų vaikams.

Taigi, net jeigu šie mažieji ir bus eilės gale, jūsų eilė bus tik po jų.

! Svarbu. Atkreipiame jūsų dėmesį: pirmumo teisė galioja tik tiems vaikučiams, kuriems šis darželis priskirtas pagal gyvenamąją vietą. Jeigu turite bent menkiausių įtarimų, kad darželio direktorė nusižengė šiai taisyklei (kaip, beje, ir tai, kad į būsimų darželinukų sąrašą įtraukė dar negimusį mažylį), turite teisę jos reikalauti parodyti eilės priekyje esančių būsimųjų darželinukų pateiktus dokumentus, tiek įrodančius jų gyvenamąją vietą, tiek gimimo liudijimo kopiją, tiek vaiko duomenų įrašymo į registracijos žurnalą datą (ji turėtų būti vėlesnė, nei išduotas gimimo liudijimas). O jei darželio direktorė jūsų prašymo taip ir neišgirdo, nebijokite kreiptis į savivaldybės Švietimo skyriaus specialistus, nes taip ir liksite eilės gale. Čia ne vieta taisyklei kas gudresnis – tas pirmesnis.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...