2010 Balandžio 11

Pilvo negalavimai

Dėl ko skauda pilvuką?

veidas.lt

Pilvelio skausmai – vieni pirmųjų gyvenime, apie juos kūdikis praneša raitydamasis ir keldamas riaušes. Vėliau jau jis išmoksta parodyti bambą… Ir tik ūgtelėjusių vaikų tėveliai gali išklausti, kur ir kaip skauda. O ši informacija – labai svarbi.

Apendicitas baigiasi operacija

Kas darosi mažyliui? Pirmomis ligos dienomis stipriai pilvuko neskauda. Skausmas būna ”bukas”, bet pastovus, lydimas šiek tiek padidėjusios temperatūros. Tačiau po kurio laiko gali pasireikšti ir ”ūmaus pilvo” požymiai, įsitempia pilvo raumenys, o stiprus skausmas apima visą pilvą. Skausmus kartais lydi vėmimas.

Kokia priežastis? Apendicito priepuolio priežastys iki galo nėra išaiškintos, tačiau kartais jį sukelia įstrigusios išmatos. Jos dažniausiai būna kietos dėl užkietėjusių vidurių arba tam tikros anatominės kirmėlinės ataugos padėties.

Ką daryti? Kuo greičiau kviesti greitąją pagalbą arba vežti mažylį į ligoninę. Vaikui neduokite jokių skausmą malšinančių vaistų.

Maisto alergija ir netoleravimas

Kas darosi mažyliui? Jam nuolat arba tik pavalgius kartojasi pilvo skausmai, jis gurguliuoja, vaiką pykina, ji vemia, viduoriuoja, išmatose atsiranda daug gleivių

Kokia priežastis? Dažnai netoleravimas yra tapatinamas su maisto alergija, tačiau tyrimais įrodyta, kad tai nėra tas pats negalavimas. Alergijai kilti dažnai užtenka tik kruopelytės netinkamo maisto, o netoleravimas atsiranda suvalgius daugiau maisto. Be to, maisto netoleravimą medikai paprastai įtaria tuomet, kai nemalonumai pavalgius trunka ne savaitę, bet gerokai ilgiau – keletą mėnesių ar net metus. Maisto netoleravimą gali sukelti ir įvairios ligos: maisto alergija, celiakija, įvairių fermentinių sistemų defektai.

Ką daryti? Įtarus, kad mažylis netoleruoja kokio nors maisto, visų pirma būtina išsiaiškinti, ar iš tiesų taip yra, ar jį pykina ar skauda pilvą dėl kitų ūminių ligų. Tuomet svarbu nustatyti produktą – „kaltininką“ ir jo atsisakyti. Taip pat stengiamasi atstatyti pažeistą žarnyno fermentų sistemą ir atsiradusią disbiozę.

Gastritas puola ne vien jautruolius

Kas darosi mažyliui? Vaikas skundžiasi pablogėjusiu apetitu, pilvo skausmu, kartais pykinimu, vėmimu, po kurio dažniausiai palengvėja. Gali atsirasti blogas kvapas iš burnos, ypač po miego.

Kokia priežastis? Gastritą dažniausiai sukelia Helicobacter pylori bakterija, kartais maistas, stresas.  Minėta bakterija gali sukelti ir skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opaligę, ji dažnai būna kalta dėl mažylio pilvo skausmų.

Ką daryti? Šiai bakterijai nustatyti atliekamas endoskopinis, rečiau kraujo tyrimas, o gydoma ji antibiotikais ir skrandžio rūgštingumą mažinančiais vaistais. Taip pat mažylis turi laikytis dietos, o  jeigu vaikas dirglus ir  nervingas -  galima duoti nervų sistemą raminančių vaistų („Acosedum“, „Sedalia“ ir raminančių arbatų). Mažyliui rekomenduojamos gleivinančios medžiagos – linų sėmenų nuoviras, kuris padengia skrandžio gleivinę, taip padėdamas gyti skrandžio gleivinei.

Kirmėlių atakos

Kas darosi mažyliui? Pablogėja vaiko apetitas, skauda pilvą, blogiau auga svoris, kartais išsivysto mažakraujystė. Kai vaikas užsikrėtęs spalinukėmis, atsiranda niežėjimas tarpvietėje, mergaitėms gali išsivystyti vulvovaginitas ar šlapimo pūslės uždegimas. Esant askaridžių invazijai vaikas gali kosėti, atsirasti nedidelė temperatūra. Užsikrėtus šunų askaridėmis (toksokaromis) gali būti pažeisti plaučiai ar akys.

Kokia priežastis? Spalinukėmis vaikai užsikrečia vieni nuo kitų, o askaridėmis užsikrečia prariję kirmėlių kiaušinėliais užteršto maisto. Helmintai pažeidžia žarnyno sieneles, sukeldami žarnyno uždegimą, gali atsirasti žarnyno sienelės mikrokraujavimas – būtent tai ir skatina mažakraujystės vystymąsi.

Ką daryti? Skiriamas specifinis gydymas antihelmintiniais preparatais („Pyrantel“, „Vermox“), o taip pat svarbu laikytis asmens higienos. Radus spalinukių, rekomenduojama gydyti visus šeimos narius, nes galimas pakartotinis užsikrėtimas.

Dažni ir reti pasisėdėjimai ant puoduko

Laisvų vidurių nelaisvėje

Kas darosi mažyliui? Viduriuojant mažylį kamuoja spazminio pobūdžio pilvo skausmas, pykinimas, o kartais ir vėmimas. Vaikas kelis kartus per dieną tuštinasi skystai, išmatos kartais būna gleivėtos, žalios, su krauju ar pūliais.

Kokia priežastis? Žarnyno infekcijos: salmoneliozė, dizenterija, virusinės diarėjos ir t.t.

Ką daryti? Viduriuojantį vaiką būtinai turi apžiūrėti gydytojas, kuris nustatys priežastį ir skirs specifinį gydymą. Labai svarbu gauti daug skysčių, specialių druskų mišinių („Rehidron“ „Basica“ ir kt.). Nors jie ir nestabdo viduriavimo, tačiau yra geriausia apsauga nuo dehidratacijos – skysčių ir elektrolitų netekimo. Rekomenduojami ir natūralių žarnyno bakterijų preparatai. O jeigu jis labai gausiai ir dažnai tuštinasi, skiriama „Smecta“.

Vidurių užkietėjimas – nieko „kieto“…

Kas darosi mažyliui? Mažylis tuštinasi rečiau kaip kas 48 valandas arba kelis kartus per dieną, bet po nedaug kietų išmatų. Vaikas jaučia pilnumą pilve, vargina bukas pilvo apačios skausmas, vidurių pūtimas.

Kokia priežastis? Jos įvairios. Dažnai lėtinis vidurių užkietėjimas atsiranda dėl baimės tuštintis. Kartais sutrinka žarnyno motorika. Retesniais atvejais kūdikiui viduriai užkietėja kai trūksta maisto, permaitinus miltinių patiekalų, sergant rachitu ar perdozavus vitamino D. Vyresniems vaikams didelės įtakos turi mityba – viduriai užkietėja vartojant per mažai maistinių skaidulų.

Ką daryti? Neskubėkite duoti vidurius laisvinančių vaistų, bet sureguliuokite mitybą: duokite morkų, burokėlių, kopūstų tyrės, salotų, kefyro, grikių, avižų košės. Valgiaraštyje turėtų būti jogurto su natūraliomis žarnyno bakterijomis. Jeigu problemos įveikti nepavyksta, pasitarę su gydytoju padarykite “Microlax” klizmutę, duokite  vaistų “ Duphalac“ ar “Forlax”.

Diegliukai – Dievo rykštė

Kas darosi mažyliui? Jis nerimsta, verkia, spiegia, spardosi kojytėmis, riečia jas prie pilvuko, bando stenėti ir visas išrausta, pilvukas gurguliuoja arba yra kietas. Verksmas sustiprėja tam tikromis valandomis, dažniausiai vakare, po maitinimo. Paprastai diegliukai prasideda ne iš karto kūdikiui gimus, o per pirmąsias tris savaites, sustiprėja 4–6 savaitę ir dažniausiai nurimsta mažyliui sulaukus trijų keturių mėnesių.

Kokios priežastys?

  • Dujos. Žarnyne jos ima kauptis mažyliui tiesiog prisirijus oro, reaguojant rūgščiam skrandžio turiniui su šarminiu maistu arba storosios žarnos bakterijų fermentams skaldant nesuvirškintus maisto likučius.
  • Mikroflora. Pirmaisiais gyvenimo mėnesiais kai kurių  bakterijų žarnyne jau yra, o kitų apsigyveno dar nepakankamai. Nuo tų bakterijų kiekio, santykio labai priklauso žarnyno veikla, virškinimas, taigi ir visos pilvo bėdos.
  • Fermentų stoka. Dėl nebrandžios kūdikio mikrofloros (ji gamina apie 50-80 proc. fermentų), kartais pritrūksta kai kurių fermentų, dažniausiai pieno cukrų skaldančio fermento – laktazės. Be pilvo skausmų, mažylį tuomet kamuoja skysti, putoti viduriukai, jis netenka svorio ir t.t
  • Nebrandi ar gimdymo metu traumuota nervų sistema, kuri reguliuoja virškinimo sistemos veiklą.

Gelbėjimosi planas

1. Dieglių kamuojamą mažylį pabandykite maitinti dažniau, bet po mažiau, stebėkite, kad jis neperalktų. Pernelyg išalkęs mažylis verks, godžiai žįs, o taip valgant didesnė tikimybė prisiryti oro.

2. Padės masažiukai, darykite juos prieš maitinimą ar po jo praėjus 40 minučių. Glostykite vaiko pilvą aplink bambą pagal laikrodžio rodyklę. Kuo dažniau mažylį guldykite ant pilvo. Leiskite jam laisvai pasispardyti kojytėmis ir pamataruoti rankytėmis – tuomet dujos lengviau juda žarnynu.

3. Šildykite pilvuką – kad ir paprasčiausiai sušildytu rankšluosčiu.

4. Mažylį kamuojantį skausmą palengvinti gali simetikonas ( pvz.,”Espumisan”). Simetikonas sumažina dujų burbuliukų paviršiaus plėvelės įtempimą, todėl tie burbuliukai greičiau “sprogsta” ir taip dujos lengviau “išgaruoja” iš žarnyno.

5. Patepkite vamzdelio galą vazelinu ir maždaug 1,5 cm įkiškite į išeinamąją angą. Jei dujos neišeina, paeiliui per kelią sulenkite po vieną kūdikio kojytę prie pilvo ir ją ištieskite.

6. Pilvo diegliams sumažinti skiriama natūralių žarnyno bakterijų preparatų, o jiems nesiliaujant – ir nedidelės dozės fermentų. Tačiau šiuos preparatus skiria tik gydytojas.

Daugiau šia tema:
  • Nėra panašių straipsnių.
Skelbimas

Komentarai (1)

  1. Terese Terese rašo:

    Labai gerai tokiu atveju del pilvelio,ir zarnyno veiklos sutrikimo gerti probiotikus,arba kitaip gerasias bakterijas, musu seimoje visuomet yra probiotikai ir vartojame profilaktiskai kas du menesiu, naudoju erceflora duo ,man jie labai tinka ir patinka :)


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...