2010 Liepos 25

3-4 metukai

Iš kelionės – su hepatitu A?

veidas.lt

"Veido" archyvas

Virusą galima pasigauti besipliuškenant gurkštelėjus vandens

Vasara šeimos keliauja ir atostogauja, dažnai šiltuose kraštuose. Tačiau iš kelionių į namus  galima parsivežti ne tik lauktuvių, bet ir hepatitą A, ypač iš Egipto ir Turkijos. O jei ir niekur nekeliaujate, mažylis šia liga gali užsikrėsti apsilankęs pas iš šiltų kraštų grįžusį giminaitį ar kaimyną.

Hepatitas A yra virusinė kepenų infekcija. Per metus pasaulyje ja suserga apie 1,5 mln. žmonių. Hepatitas A yra paplitęs tose šalyse, kur menkai paisoma higienos normų – dažniausiai mažiau išsivysčiusiuose, šiltu klimatu pasižyminčiuose kraštuose. Deja, ir ypač šeimų pamėgtuose kurortuose Egipte ir Turkijoje. Hepatito A virusas išsiskiria su sergančiųjų išmatomis ir plinta per užterštą maistą arba vandenį, taip pat tiesioginio žmonių kontakto metu per nešvarias rankas – taigi užsikrėsti visiškai nesudėtinga, jeigu mažylis nuolat gaivinasi gėrimais su ledo kubeliais, sušaldytais iš nevirinto vandens, valgo virusu užkrėstus džiovintus vaisius ar ledus net ir viešbučio restorane,  ragauja užsikrėtusio virėjo pjaustytas žalias salotas. Daugeliui mažųjų poilsiautojų užtenka gurkštelėti vandens pliuškenantis užkrėstame vandens telkinyje ir – virusas jau viduje.

Pasireiškia ne iš karto

Hepatito A virusas, patekęs per burną, keliauja į žarnyną ir į kepenis, kurios pabrinksta – prasideda kepenų uždegimas. Ligos simptomai pasireiškia ne iš karto – nuo užsikrėtimo gali praeiti ir 14, ir 40 dienų. Hepatitas A yra įvairaus sunkumo liga – vaikai dažniausiai serga lengviau nei suaugusieji. Ligos simptomai nėra kokie nors išskirtiniai – jie šiek tiek panašūs į gripą ar apsinuodijimą maistu: vargina nuovargis, karščiavimas, pilvo skausmai, vėliau gali pagelsti oda ir akių obuoliai. Tačiau labai dažnai virusu užsikrėtusiems mažiems vaikams geltos nebūna – gali tik skaudėti pilvuką, prasidėti viduriavimas, pykinimas, patamsėti šlapimas, išmatos gali tapti balkšvomis. Todėl hepatitą A tėvams lengva supainioti su kitomis ligomis – reikėtų kreiptis pagalbos į gydytoją. Virusinis hepatitas A nustatomas atlikus kraujo serumo tyrimus. Specifinių vaistų nuo ligos nėra – gydytojas paskiria lovos režimą (gulint kepenys geriau aprūpinamos krauju), rekomenduoja gerti daugiau skysčių, laikytis specialios dietos, į veną lašinami tirpalai, skiriami medžiagų apykaitą reguliuojantys, tulžies apykaitą gerinantys ir kiti vaistai. Paprastai pasveikstama per 2 savaites ar kelis mėnesius, vaikams liga dažniausiai nepereina į lėtinį hepatitą.

Apsauga skiepais ir higiena

Nors vaistų nuo ligos nėra, jos galima išvengti pasiskiepijus hepatito A vakcina. Tai padaryti geriausia likus keturioms savaitėms iki išvykos. Gydytojai dažnai rekomenduoja paskiepyti mažylius ir prieš jiems pradedant lankyti darželį ar mokyklą. Vakcina gali būti skiriama nuo  vienerių  metų amžiaus. Rekomenduojama įskiepyti dvi vakcinos dozes 6-12 mėn intervalu. Lietuvoje šių skiepų valstybė nekompensuoja.

Išvykus į kelionę reikia laikytis elementarių higienos taisyklių: dažnai plauti rankas, nevalgyti termiškai neapdoroto, gatvėse ruošto maisto, lupti vaisius ir daržoves, negerti vandens iš čiaupo, neplauti juo vaisių ir daržovių, naudoti virintą vandenį valantis dantis, vengti vabzdžių įgėlimo, saugotis medūzų. Atminkite, kad hepatito A virusas žūva veikiamas ultravioletinių spindulių bei virinant vandenį ar maistą bent penkias minutes.

Daugiau šia tema:
  • Nėra panašių straipsnių.
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...