2010 Birželio 28

Gintaras Sarafinas

Tautos balsas į dangų ir į valdžios ausį neina

veidas.lt

Mūsų šalyje mėgstama su užsidegimu spręsti mažareikšmes problemėles, o stambūs kliuviniai nejudinami metų metais. Tarkime, reikšmingi vyrai ir moterys savaičių savaitėmis gali svarstyti kokias nors Azartinių lošimų įstatymo 10 ir 25 straipsnių pataisas arba aptarinėti parlamentaro Sauliaus Stomos pasakymą, jog Seimas yra mėšlo krūva, taip pat gali mėnesių mėnesiais svarstyti Lino Karaliaus išsišokimus, bet vos tik kas primena amžinąsias ir daugumai Lietuvos gyventojų rūpimas bėdas, mūsų galingiesiems akimirksniu įsijungia ausų blokatoriai.

Žiniasklaida gali nors ir tūkstantį kartų pranešti, kad “Orlen Lietuva” jau keletą metų degalus lietuviams parduoda brangiau nei latviams ar estams, ir kas? Ir nieko. Gali nors ir kasdien skelbti, jog absoliuti dauguma viešųjų pirkimų pas mus korumpuoti, ir net vardyti konkrečias istorijas. Reakcijos jokios. Gali iki užkimimo šaukti, kad Lietuvai derėtų kuo greičiau nuo dujinio centrinio šildymo pereiti prie perpus pigesnio šildymo deginant biomasę. Tai irgi nuleidžiama negirdomis. Galima pateikti netgi tūkstantį siūlymų, kaip pagreitinti senų daugiabučių renovavimą, bet tai ir vėl bus tik tuščias oro suvirpinimas.

– Tai rūpi šimtams tūkstančių Lietuvos gyventojų.

– Na, ir kas. Tegul rūpi.

– Tai bent pasirūpinkite, kad už dujas lietuviai mokėtų ne brangiausiai Europoje.

– O kodėl turėtume? Dabar mes 65-ą kartą sprendžiame, ar iš Seimo nario Roko Žilinsko atimti neliečiamybę.

– Bet juk žmonėms kur kas labiau rūpi sužinoti, kokie mokesčiai nuo kitų metų didės ir kiek.

– Maža, kas tiems žmonėms rūpi – mums rūpi, kad Seimo narių komandiruotėms neužtenka lėšų.

– Na, bet “Sodros” ir visos socialinės apsaugos sistemos reforma jums turi rūpėti, nes ir patys kažkada į pensiją išeisite, tai bent dėl jos pasistenkite.

– Oi ne: tiek “Sodros”, tiek sveikatos apsaugos reformos labai sudėtingos, labai sumažina jos autorių ir vykdytojų populiarumą, kam mums visa tai? Mes geriau pakalbėsime apie Lietuvos – drąsios šalies viziją, apie jos perspektyvas po 20-ies metų, dar galime pridurti, jog mūsų valstybės tikslas tapti aukštos pridėtinės vertės regiono IT paslaugų centru.

– O jūs nebijote, kad per ateinančius rinkimus rinkėjai už jus nebalsuos?

– Ne, nebijome, mes žinome, kad dauguma Lietuvos gyventojų yra nusivylę ir į rinkimus neateis. Ateis gal koks trečdalis.

Ir taip manantieji yra teisūs. Mūsų politikų nebeveikia niekas: nei rinkimai, nei žiniasklaidos pranešimai, nei moralės autoritetų padūsavimai, nei prezidentės pagrūmojimai. Taip, prezidentė keliolika svarbių veikėjų iš postų išvertė, net pora ministrų turėjo pasitraukti, bet dabar pusmetį jau ramu.

Daugiau šia tema:
Kiti straipsniai, kuriuos parašė Gintaras Sarafinas:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...