2017 Vasario 20

Pagalbos skambučiai: kas vyksta kitame laido gale?

veidas.lt


Kas atsiliepia „kitame laido gale“ tuomet, kai mums reikia pagalbos? Su kokiomis situacijomis susiduria patys pagalbą telefonu teikiantys žmonės?
Nors „Jaunimo linija“ ir BPC – skirtingos tarnybos ir kreipiamasi į jas skirtingais atvejais, jų tikslas panašus – padėti ištikus bėdai. O šiose linijose dirbantys žmonės susiduria su daug panašių situacijų.

Gabrielė VENSKUTĖ

Didžioji skambinančių į „Jaunimo liniją“ žmonių dalis ieško emocinės paramos, dažniausiai – dėl įvairių santykių problemų: meilės, išsiskyrimo su partneriu, nesutarimų su tėvais, draugais. Nemažą dalį skambučių sudaro gyvenimo prasmės klausimai, taip pat skambučiai, kai skambinantieji galvoja apie savižudybę.

Skambinant numeriu 112 dažniausiai pranešama apie jau ištikusią nelaimę – vagystę, apiplėšimą, avariją, smurtą artimoje aplinkoje, savižudybę.

Tiesa, pasitaiko, kad ir šia linija skambinantys žmonės tikisi būtent palaikymo, psichologinės pagalbos, neretai prasitaria apie ketinimus nusižudyti. „Nors mes ir ne psichologai, bet esame apmokyti, kaip elgtis tokiose situacijose. Esame išgelbėję ne vieną gyvybę. Iki šiol pamenu kelis atvejus, kai pati prisidėjau prie gyvybės išgelbėjimo“, – prisimena Bendrojo pagalbos centro (BPC) Alytaus skyriaus jaunesnioji specialistė Rima Vencevičienė.

Abi šios linijos – tikrai „karštos“. Statistika liudija, kad vidutiniškai per parą „Jaunimo linijos“ savanoriai atsiliepia į daugiau nei 200 skambučių, o per metus šis skaičius viršija 86 tūkst. Dar didesni skaičiai – skambinant bendruoju pagalbos telefonu 112: BPC darbuotojams per parą tenka net iki 300 skambučių.

„Siekiame, kad emocinė parama būtų kokybiška, prieinama visiems jauniems žmonėms ir pasiekiama 24 valandas per parą septynias dienas per savaitę, vadinasi – visada“, – sako „Jaunimo linijos“ savanorė Kristina Popovaitė.

Melagingi skambučiai ir kuriozai

Kaip ir bet kuri kita pagalbos linija, „Jaunimo linija“ susiduria ir su melagingais skambučiais. Tiesa, savanoriai pastebi, kad dažnai tai veikia kaip patikrinimo mechanizmas: žmogus tikrina, ar saugu kalbėtis su „Jaunimo linijos“ savanoriais. Pirmi keli skambučiai būna noras išbandyti savanorį, o tada, užmezgus kontaktą, pagaliau pasidalijama išgyvenimais.

Su melagingais skambučiais labai dažnai susiduria ir BPC telefonu atsiliepiantys darbuotojai. „Maždaug trečdalis yra melagingi pranešimai, vaikų ir psichikos ligonių skambučiai“, – skaičiuoja R.Vencevičienė.

Kaip atpažįstama, kad žmogus turi psichikos sutrikimų? „Tarkime, vyras skambina gal kokį penkiasdešimtą kartą, aš jį net iš balso jau atpažįstu, ir visą laiką grasina pakenkti savo artimiesiems. Tokiu atveju kviečiame policiją ir greitąją vykti į jo namus, norėdami apsidrausti, jei žmogus iš tiesų pradėtų imtis veiksmų prieš artimuosius. Jį išveža į gydymo įstaigą, bet praeina kokie du trys mėnesiai ir vėl sulaukiame jo skambučio“, – pavyzdį pateikia pašnekovė.

Kartais skambinantieji, atrodo, supainioja 112 numerį su informacijos linijomis: pasitaiko prašymų iškviesti taksi ar pristatyti į namus picą.

Psichologu pabūti galime kiekvienas

Lietuvoje yra nemažai puikių pagalbos linijų, galinčių telefonu ar internetu padėti žmogui, tačiau, pasak Kaišiadorių psichikos sveikatos centro psichologės Viktorijos Maslenikovos, kiekvienas iš mūsų gali suteikti pirminę emocinę paramą, pabūti savanoriu. Pasikalbėti su žmogumi apie tai, kokios problemos jį slegia, kaip jis jaučiasi, padėti jam kreiptis pagalbos galime kiekvienas. Svarbiausia – neignoruoti, neparodyti pasibaisėjimo, sutrikimo ar paniekos, nemenkinti problemos. Svarbu išlaikyti ramybę ir stengtis išklausyti bei atjausti žmogų, kuris jums atskleidė savo mintis. Nereikėtų jam kartoti, jog viskas bus gerai, nes tokie žodžiai jo nepaguos, o, priešingai, paliudys, kad jis nėra suprastas.

„Žmogus tuo momentu nepasitiki nei savimi, nei supančia aplinka, todėl melagingi patikinimai patvirtintų žmogaus nepasitikėjimo nuogąstavimus. Būna akimirkų, kai žmogus nori pakelti ranką prieš save, būna sugalvojęs planą, kaip tai padaryti. Tuomet svarbu būti su juo ir būtinai kreiptis bendruoju pagalbos numeriu 112“, – pataria psichologė.

 

Daugiau šia tema:
  • Nėra panašių straipsnių.
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...