2010 Birželio 08

Metinis pranešimas

Prezidentė: situacija dėl korupcijos tapo gėdinga

veidas.lt

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Seime perskaitė pirmąjį metinį pranešimą, kuriame  apžvelgė padėtį šalyje, valstybės vidaus ir užsienio politiką.

Prezidentė nevertino kiekvieno šalies ūkio sektoriaus būklės, o analizavo valstybės ir jos piliečių moralinę būseną, pamatinių vertybių krizės priežastis, aptarė žmogaus reikšmės ir vertės, kiekvieno piliečio atsakomybės svarbą stiprinant valstybę, kuriant ateities Lietuvą. Pasak prezidentės, ne pinigų stygius pykdo žmones, o teisingumo ir solidarumo trūkumas.

„Jei tikrai siekiame realių permainų valstybėje, turime atsigręžti į aukščiausią vertybę – į žmogų. Šis vertybinis orientyras taikytinas visuotinai – aukščiausiems pareigūnams ir žemiausių grandžių valstybės tarnautojams, o kartu – ir kiekvienam piliečiui”, – sakė valstybės vadovė.

Kaip vieną labiausiai žmogaus orumą žeminančių ydų, prezidentė įvardijo korupciją ir ragino itin sugriežtinti bausmes už korupcinius nusikaltimus bei kuo skubiau priimti jau parengtus kovai su korupcijai svarbius įstatymus. Prezidentės įsitikinimu, korumpuoti valstybės tarnautojai turi netekti tarnybos, o neteisėtai įgytas turtas – konfiskuojamas. “Tik realios bausmės ir asmeninis kiekvieno nepakantumas korupcijai gali ją išguiti iš mūsų gyvenimo” – teigė D. Grybauskaitė.

Prezidentė ragino visuotinai įgyvendinti principą – sąžiningu būti apsimoka: sudaryti sąlygas smulkiajam verslui, individualiems meistrams, kūrėjams išeiti iš šešėlio ir pradėti dirbti legaliai, nesižeminant ir nesislapstant.

Metiniame pranešime šalies vadovė taip pat įvardijo konkrečius būdus, kaip reformuoti teismų sistemą, grąžinti piliečių pasitikėjimą teisingumu.

Žmogus, valstybė, ateitis – tai tie kertiniai žodžiai, kurie, pasak šalies vadovės, turi tapti gairėmis įstatymų leidyboje, kovojant su neskaidria interesų grupių veikla, žinybinių tikslų dominavimu prieš valstybinius.

Lietuvos žmonių interesai, pasak prezidentės, yra ne tik vidaus, bet ir užsienio politikos svarbiausias uždavinys.

“Strateginė kryptis – vien – ir neginčijama. Tai – Lietuvos žmonių interesų, tikslų ir mūsų nacionalinės savigarbos atstovavimas tarptautinėje arenoje. To būtina siekti per aktyvų šalies interesų gynimą Europos Sąjungoje, garantuojant šalies saugumą maksimaliai išnaudojant euroatlantinį bendradarbiavimą, taip pat – per abipusiai pagarbių ir naudingų santykių plėtojimą su kaimyninėmis šalimis”, – teigė prezidentė.

Apibendrindama valstybės būklę, D. Grybauskaitė akcentavo visuomenės susvetimėjimą, skaudžią šio susvetimėjimo išraišką – emigraciją ir ragino šalies gyventojus patiems atsakingai kurti ateities Lietuvą.

„Kviečiu priimti savo valstybę kaip savą, joje esančias problemas kaip savas, ir jas ryžtingai patiems išspręsti. Kviečiu kiekvieną Lietuvos pilietį atsakingai rinkti , teisingai reikalauti ir pačiam rodyti asmeninį pavyzdį! Tikiu, įveiksime visas krizes. Jeigu įveiksime savyje blogiausią – atsakomybės ir pasitikėjimo krizę”.

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcijos nuomone, Dalios Grybauskaitės metinis pranešimas nebuvo sausa nuveiktų darbų ataskaita, ji įvardijo konkrečias problemas, kurias valdžia turėtų spręsti artimiausiu metu, bet Lietuvos užsienio politikos klausimais konkretumo pritrūko.

„Kaip ir tikėjomės, prezidentė negaišo laiko savo nuveiktų darbų įvertinimui ir padėties šalyje konstatavimui. Ji įvardijo konkrečias vidaus politikos sritis, kuriose mato daugiausiai problemų ir nurodė preliminarius, o kai kuriais atvejais, radikalius būdus joms spręsti. Be abejonės, šis metinis pranešimas – konspektas ir pamąstymui, ir darbui. Tačiau negalime nepažymėti, jog pasigedome prezidentės dėmesio Lietuvos vykdomos užsienio politikos klausimais. Neišgirdome, kaip bus ginami nacionaliniai šalies interesai ir saugumas, kaip bus įgyvendinami ideologiniai tikslai ir užsienio ekonomikos prioritetai“, – sakė frakcijos seniūno pavaduotojas Vytautas Bogušis.

Daugiau šia tema:
  • Nėra panašių straipsnių.
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...