2015 Liepos 19

Liberalų skrydis. Ar kils dar aukščiau?

veidas.lt

Jeigu rinkimai vyktų artimiausią savaitgalį, už Liberalų sąjūdį savo balsą atiduotų 16 proc. apklausų respondentų ir juos aplenktų tik socialdemokratai su 19,7 proc. rėmėjų, o Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai liktų treti (9,8 proc.). Liberalų sąjūdis per mėnesį savo gerbėjų pagausino beveik 3 proc. Tokie visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ naujienų portalo DELFI užsakymu birželį atliktos gyventojų nuomonės apklausos duomenys dar kartą įrodė, kad liberalų populiarumas – ne koks vienadienis šuolis reitinguose.

Liberalų sėkmė Europos Parlamento rinkimuose dar buvo užminusi mįslę, ar ji – visos partijos, ar tik į politikos olimpą išsiveržusios naujos žvaigždės – populiariojo milijonieriaus Antano Guogos, prieš rinkimus su savo komanda pasibeldusio į tūkstančių rinkėjų duris. Bet savivaldybių tarybų rinkimai su aukščiausios prabos – Vilniaus mero – regalijomis dar kartą patvirtino, kad liberalai įsitvirtino tarp lyderių. Maža to, jie aplenkė ir konservatorius, nors šie nepopuliarų lyderį Andrių Kubilių pakeitė ne tik nauju, bet ir jaunu veidu – Gabrieliumi Landsbergiu.

Kur toji  liberalų skrydžio aukštyn paslaptis? Galų gale kiek dar aukščiau gali kilti liberalai?

„Lietuvos rinkėjų tyrime akivaizdžiai matyti, kad Liberalų sąjūdžio potencialas didelis, nes beveik visi žmonės į juos žiūri palankiai, – sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto prof. dr. Ainė Ramonaitė, vadovavusi „Lietuvos nacionalinės rinkiminės studijos“ tyrimui. – Kitos partijos turi daug priešų, kurie niekada gyvenime už jas nebalsuotų, o liberalai tinka visiems – už juos sakosi galėtų balsuoti ir socialdemokratų, ir konservatorių elektoratas, ir  neapsisprendusieji. Vadinasi, yra kilimo galimybės.“

Tačiau, pastebi politologė, kitas dalykas – liberalai beveik neturi ištikimo elektorato. Net Darbo partija nuolatinių rėmėjų turi daugiau. Vadinasi, palankumo liberalams bangavimas gali būti labai didelis – jie gali šauti į viršų, bet ir staiga kristi žemyn, jei kita partija patrauktų rinkėjų dėmesį.

 

Liberalų sąjūdžio šuolis – rekordiškas

Už ką balsuotumėte, jeigu rinkimai vyktų artimiausią savaitgalį? (proc.)

2014 01         6

2014 07         8,2

2014 11         7,2

2015 05         13,2

2015 07         16

Šaltinis: „Spinter tyrimai“/DELFI

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentarai (3)

  1. algirdas algirdas rašo:

    Kol zmones nesupras kas yra liberalizmas,tol balsuos uz liberalu sajudi.Mano nuomone,liberalai gina turtinguju interesus.Kai eiliniai zmones supras liberalizmo esme taip ir bus.

  2. shiusha shiusha rašo:

    gal liberalai nori, kad visi butu daugiau maziau turtingi? o kairiosios partijos nori, kad zmones amzinai butu vienodi vargsai?

  3. Na Na rašo:

    Metas jau jiems būtų šleptelt veidukų į mėšlyną


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...