2015 Sausio 16

Gyvoji Sausio 13-osios atmintis

veidas.lt

 

Kasmet sausio 13-ąją liepsnojantys laužai primena Lietuvos žmonėms, kokią kainą prieš beveik ketvirtį amžiaus sumokėjome už laisvę.

1991-ųjų sausį Lietuvos laisvės gynėjai atsilaikė prieš sovietų kariuomenės bandymą karine jėga įvykdyti perversmą ir sugrąžinti Lietuvą į sovietinę imperiją. Už istorinę pergalę tauta sumokėjo krauju – žuvo 14 ir buvo sužeisti daugiau nei tūkstantis laisvės gynėjų.

„1991-ųjų sausio 13-ąją, nepabūgę brutalios jėgos, apgynėme savo tėvynę, savo namus, kalbą ir teisę gyventi nepriklausomoje Lietuvoje. Mūsų laisvę išsaugojo mūsų vienybė – nepalaužta ir nenutildyta. Vienybė, kurią privalome stiprinti ir branginti kiekvienas“, – tautai minint Laisvės gynėjų dieną sakė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Šią sausio 13-ąją jau tradiciškai visose šalies mokyklose, įstaigose, žmonių namuose pleveno vienybės ir atminties žvakutės. Antradienio vidurdienį Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo iškilmingai pakeltos valstybės vėliavos, Seime surengtas Sausio 13-osios metinių minėjimas. Jau 24 kartą surengtas bėgimas „Gyvybės ir mirties keliu“ šįmet buvo rekordiškai gausus – jame dalyvavo per 4300 bėgikų.

 

 

 

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...