2014 Rugsėjo 11

Ritualinis skerdimas – gyvulio kankinimas ar išeitis mėsininkams?

veidas.lt

Ritualinis gyvūnų skerdimas Lietuvoje uždraustas prieš dvejus metus. Tačiau užsidarius Rusijos rinkai verta susimąstyti apie šio įstatymo pataisų atšaukimą.

 

Faina Kukliansky su nekantrumu laukia rugsėjo 20 d. į Vilnių atvykstančios delegacijos iš Izraelio parlamento – Kneseto. Svečių iš užsienio vizitui jau beveik pasirengta, tačiau Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkę kamuoja vienas klausimas: kokio maisto siūlyti atvykstantiems?

Regis, Lietuvos virtuvė yra turtinga, kavinių šalies miestuose taip pat užtenka. Vis dėlto tarp Kneseto narių ir kitų delegacijos dalyvių tikrai bus uoliai judaizmą išpažįstančių žydų, kurie negali valgyti jokio kito maisto, išskyrus košerinį. O košerinė mėsa gaunama tik iš gyvulių, kurie būna paskerdžiami ritualiniu būdu, tai yra, prieš tai jų neapsvaiginus.

„Tiesą sakant, Lietuvoje nėra didelio košerinio maisto poreikio, nes turime palyginti nedaug judaizmo taisyklėmis besivadovaujančių žydų. Tačiau jeigu ritualinis skerdimas būtų įteisintas, tai neabejotinai duotų daug naudos tiek ekonominiu, tiek bendravimo su kitų šalių žydais požiūriu“, – kalbėdamasi su „Veidu“ sakė F.Kukliansky.

Žydų bendruomenės pirmininkė atsargiai pasiteirauja „Veido“ žurnalisto, kokios nuomonės laikosi jis pats, o išgirdusi atsakymą tęsia pasakojimą: „Šiuo metu kalbamės su vienu verslininku, kuris nori Lietuvoje steigti košerinį restoraną. Aišku, yra galimybė patiekti tokio maisto ir be mėsos, yra galimybė atsivežti košerinės mėsos iš užsienio valstybių ar iš nedidelių ūkių, kurie užsiima ritualiniu skerdimu nekomerciniams tikslams. Vis dėlto visi suprantame: jeigu Lietuvoje būtų įteisintas ritualinis skerdimas, verslininkui atsidaryti restoraną mūsų šalyje būtų ir daug lengviau, ir palankiau.“

Naujų rinkų paieškos

Ritualinio skerdimo tema tapo vėl aktuali ne vien dėl religinių tradicijų. Rusijai uždraudus mėsos importą iš Lietuvos kilo klausimas, kur dėti eksportui skirtą skerdieną Todėl Lietuvos mėsos perdirbėjų ir pardavėjų žvilgsniai krypsta į tolimesnius horizontus. Pirmiausia į Izraelį bei arabų valstybes. Vis dėlto griežtos Artimųjų Rytų tradicijos neleidžia net pradėti rimtesnių derybų dėl mėsos eksporto į šį regioną.

Ne tik visą šį tekstą, bet ir visus kitus šios savaitės “Veido” straipsnius galėsite perskaityti išsiuntę žinutę numeriu 1390 ir įrašę “veidas 342014″ bei įvedę gautą kodą.

Žinutės kaina 4 Lt/1,16 EUR. Plačiau http://www.veidas.lt/veidas-nr-34-2014-m

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...