2014 Liepos 29

Lietuviškasis Billas Gatesas

veidas.lt


Savo pasiekimais mokslo ir lazerių pramonės srityje fizinių mokslų daktaras Romualdas Danielius lyginamas su Billu Gatesu ar Steve‘u Jobsu. „Tai žmogus reiškinys“, – sutartinai tikina jo kolegos.

„Jei ne Romualdo Danieliaus smegenys, matyt, nebūtų ir Lietuvos lazerinių prietaisų kūrimo, gamybos ir mokslinių tyrimų įmonės „Šviesos konversija“ (užsienyje žinomos kaip „Light Conversion“)“, – konstatuoja fizinių mokslų daktaras, įmonės generalinis direktorius Algirdas Juozapavičius.
Daugiau nei dvidešimtmetį su Lietuvos mokslo ir nacionalinės pažangos premijos laureatu dirbantis A.Juosapavičius tikina, kad R.Danielius – autoritetinga asmenybė. „Tiek dėl savo mentaliteto, tiek dėl išsilavinimo šis mokslininkas ir jo sugebėjimai jau ne vieną dešimtmetį vertinami visame pasaulyje. Nors abu esame diplomuoti fizikai, R.Danielius – dar ir apsigimęs inžinierius“, – „Šviesos konversijos“ mokslo direktorių charakterizuoja jo bendradarbis.
Bene ryškiausiai prie mokslinio R.Danieliaus kelio prisidėjęs Lietuvos lazerių asociacijos prezidentas bei Vilniaus universiteto profesorius emeritas Algis Petras Piskarskas vadina šį žmogų lietuviškuoju Billu Gatesu arba Steve‘u Jobsu.
„Visai taip kaip B.Gatesas, pirmąjį savo kompiuterį kūręs garaže, R.Danielius savo prietaisų dalis konstravo namuose prie tekinimo staklių. Ir nors šiandien „Šviesos konversijoje“ jis eina reikšmingas mokslo direktoriaus pareigas, yra kone pagrindinis šios įmonės savininkas, daugelį darbų vis dar atlieka pats. Iš vienos pusės, tai atskleidžia jo kuklumą, tačiau kartu byloja ir apie labai platų akiratį, išmanymą. Manau, tai viena esminių priežasčių, kodėl „Šviesos konversija“ tiek pagal metinę apyvartą, tiek pagal pelningumą tapo savo rinkos lydere“, – dėmesį atkreipia lazerių mokslo Lietuvoje pradininkas.

Į verslą atvedė įgimtas genialumas
Pagrindinės „Šviesos konversijos“ įmonės produktų grupės šiuo metu yra dvi: „Topas“ ir „Orpheus“ serijų optiniai parametriniai stiprintuvai (kainuojantys nuo 20 iki 50 tūkst. eurų) bei femtosekundiniai lazeriai „Pharos“ (vieneto kaina siekia 150 tūkst. eurų). Šių produktų rinka dvejopa – mokslinė ir pramoninė.
Mokslininkai naudoja „Šviesos konversijos“ įrangą moksliniams tyrimams ir eksperimentams atlikti, o pramonės rinkai gaminami konkretūs daiktai. „Šviesos konversijos“ tiekiama įranga naudojama naujos kartos automobilių lempoms, sudėtinėms mobiliųjų telefonų dalims bei medicininiams implantams – stentams gaminti.
Nepaisant to, kad parametrinių stiprintuvų rinka gana siaura, „Šviesos konversija“ per metus jų pagamina apie 150–160 vienetų, o tai sudaro apie 80 proc. pasaulinės rinkos. Didžioji dalis įmonės produkcijos iškeliauja į Europą, JAV, Japoniją, tačiau dalis lieka ir Lietuvoje. Kaip atskleidžia įmonės atstovai, per 2013 m. Lietuvoje parduota produkcijos, vertos 2,3 mln. Lt. Iš dalies tai galima laikyti ir Lietuvos valdžios nuopelnu (mokslinėms įstaigoms skyrus finansavimą, perkama šiuolaikiška techninė įranga).

Ne tik visą šį tekstą, bet ir visus kitus šios savaitės “Veido” straipsnius galėsite perskaityti išsiuntę žinutę numeriu 1390 ir įrašę “veidas 292014″ bei įvedę gautą kodą.

Žinutės kaina 4 Lt. Plačiau http://www.veidas.lt/veidas-nr-29-2014-m

 

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...