2010 Gegužės 28

Administraciniai pažeidimai

KT pripažino, kad kai kurie pareigūnai neturi išvengti bausmių

veidas.lt

Iki šių metų sausio galiojusi Administracinių teisės pažeidimų kodekso nuostata, kad tikrosios karo tarnybos kariai ir statutiniai pareigūnai administracinėn atsakomybėn traukiami ne už visus administracinius teisės pažeidimus, prieštaravo Konstitucijai.

Taip penktadienį paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).

Anot jo, minėto kodekso 15 straipsnis ta apimtimi, kad tikrosios karo tarnybos kariai, policijos, vidaus reikalų tarnybų pareigūnai ir jiems prilyginti asmenys, Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai, Valstybės saugumo departamento pareigūnai, kiti asmenys, kuriems taikomi drausmės statutai arba specialūs drausmės nuostatai, administracinėn atsakomybėn bendrais pagrindais traukiami ne už visus administracinius teisės pažeidimus, neatitinka Konstitucijos nuostatų.

Remiantis šiuo kodekso straipsniu, asmens tarnyba tam tikroje institucijoje, policijoje, lėmė tai, kad joje tarnaujantys asmenys už kai kurių administracinių teisės pažeidimų padarymą buvo traukiami ne administracinėn, bet tarnybinėn atsakomybėn ir taip jiems suteikta tam tikra privilegija – galimybė išvengti administracinės atsakomybės už administracinių teisės pažeidimų, neišvardytų kodekso 15 straipsnio 1 dalyje, padarymą.

KT pabrėžė, kad patraukimas tarnybinėn atsakomybėn už administracinio teisės pažeidimo padarymą negali būti traktuojamas kaip patraukimas administracinėn atsakomybėn.

Teismas atkreipė dėmesį, kad pagal Konstituciją imunitetą nuo administracinės atsakomybės turi tik prezidentas, kol eina savo pareigas, dalinį imunitetą turi Seimo nariai, ministrai, teisėjai, o kariai ir statutiniai valstybės tarnautojai (pareigūnai) pagal Konstituciją tokio imuniteto neturi.

Šioje byloje konstatuota, jog nėra jokio teisinio pagrindo teigti, kad įtvirtinti karių ir statutinių valstybės tarnautojų (pareigūnų) patraukimo administracinėn atsakomybėn ribojimai gali būti konstituciškai pateisinami.

Anot KT, minėta Administracinių teisės pažeidimų kodekso nuostata pažeidžia pagrindiniame šalies įstatyme įtvirtintą visų asmenų lygybės, privilegijų neteikimo principus.

Ginčytas teisinis reguliavimas galiojo iki 2010 metų sausio 1 dienos.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...