2014 Gegužės 26

Rimtas signalas Lietuvos universitetams

veidas.lt


Universitetų Lietuvoje – net dvi dešimtys, bet studijuoti nėra kur, arba užsienyje – ir žolė žalesnė. Taip galima būtų vertinti visuomenės požiūrį į Lietuvos universitetus.
“Veido” užsakymu rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovės „Prime consulting“ atlikta Lietuvos didžiųjų miestų gyventojų apklausa rodo, kad daugiau nei pusė (53,4 proc.) respondentų patys rinktųsi ar rekomenduotų savo artimiesiems, draugams studijuoti privačiame arba valstybiniame užsienio universitete.
Tai rimtas signalas tiek universitetams, tiek visai Lietuvos aukštojo mokslo sistemai. Gal daugiau nėra geriau? Gal teisūs ir tie skeptikai, kurie teigia, kad Lietuvos universitetai tapo tik diplomuotų bedarbių kepyklomis?
Kita vertus, negalima atmesti ir prielaidos, kad visuomenės preferencijas užsienio universitetų naudai lėmė visai ne Lietuvos universitetų silpnumas. Gal tai tik amžinas lietuviškas polinkis kritikuoti savus ar kažkoks pasąmonėje glūdintis noras emigruoti? Be to, pačiam vaikui studijų patirtis užsienyje suteikia nemažai su mokslu nesusijusių patirčių – tai savarankiškumas, įvairiakultūrė aplinka, kalbos ir komunikacijos įgūdžiai.
Beje, 23,8 proc. apklaustųjų teigia, kad patys rinktųsi ar rekomenduotų studijas viename iš Lietuvos valstybinių universitetų, 14,6 proc. – privačiame.
„Žmonės žino, kad privatūs universitetai Lietuvoje gana brangūs ir studijos juose ne kiekvienam įkandamos. Taigi gali būti, kad jie linkę rinktis valstybės finansuojamą mokslą universitete, kuriame studijų kokybė ir prastesnė“, – komentavo apklausas atlikusios bendrovės „Prime constulting“ vadovas  Saulius Olencevičius.

Kur pats(-i) asmeniškai rinktumėtės ar rekomenduotumėte savo artimiesiems, draugams studijuoti? (proc.)
Privačiame ar valstybiniame užsienio universitete    53,4
Viename iš Lietuvos valstybinių universitetų    23,8
Viename iš Lietuvos privačių universitetų    14,6
Neturiu nuomonės    8,2

Šaltinis: „Veido“ užsakymu rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovės „Prime consulting“ 2014 m. gegužės 19–21 d. atlikta Lietuvos didžiųjų miestų 500 gyventojų apklausa. Cituojant apklausą, nuoroda į „Veidą“ būtina.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...