2011 Gruodžio 22

Apmokestins elektroninės laikmenas

veidas.lt

Nuo kitų metų kovo gali brangti tuščios laikmenos – Seimas trečiadienį jas nutarė apmokestinti. Asociacijos „Infobalt“ atstovai sako, kad pataisos pabrangins ne tik tuščias laikmenas, bet ir televizorius, mobiliuosius telefonus, asmeninius kompiuterius, o naujas mokestis biudžetą papildytų apie 20 mln. litų.

Už pataisas, kuriomis siūloma autoriams mokamą kompensaciją rinkti ne tik už parduodamas tuščias laikmenas, tačiau ir už televizorius, mobiliuosius telefonus, asmeninius kompiuterius, balsavo 64 Seimo nariai, prieš – 3, o susilaikė 12 parlamentarų.

Už atminties korteles, USB atmintines, priklausomai nuo talpos (už daugiau nei 32 GB talpos), bus renkamas 0,5-10 litų mokestis, už neintegruotus asmeninių kompiuterių diskus – 5-15 litų, skaitmeninius vaizdo ir garso leistuvus su atminties įrenginiu – 1,5-40 litų. Asmeninius kompiuterius siūloma apmokestinti 20 litų mokesčiu.

Naujuosius mokesčius turės mokėti įmonės, parduodančios Lietuvoje pagamintus ar iš kitų valstybių į šalį atvežtus įrenginius ir tuščias laikmenas. 60 proc. surinktų lėšų būtų skiriama autoriams, po 20 proc. – knygų leidėjams ir periodinės spaudos leidėjams.

Dėl naujojo mokesčio įrenginiai gali brangti iki 3 proc., o atminties kortelės, USB atmintinės ir kompiuterių kietieji diskai – iki 6 procentų.

Be to, anot pataisų iniciatoriaus Juliaus Dautarto, siekdami konkurencinio pranašumo, prekių pardavėjai gali nedidinti kainų ir kompensacijas mokėti iš savo pelno dalies.

Šiuo metu 6 proc. atlyginimas autoriams renkamas tik nuo tuščių laikmenų – garsajuosčių, vaizdajuosčių, mini diskų, CD, DVD, „Blu-ray“ diskų – pardavimo kainos.

Daugiau šia tema:
  • Nėra panašių straipsnių.
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...