2012 Gegužės 18

2030-aisiais lietuviai tikisi gyventi daug geriau

veidas.lt

Jei tik turėtų tokią galimybę, dauguma lietuvių mielai būtų pasirinkę kitą šalį gimti ir gyventi.

Tokios išvados peršasi išnagrinėjus naują Eurobarometro apklausą, iš kurios duomenų paaiškėjo, kad laimingi gyvendami Lietuvoje šiuo metu jaučiasi 67 proc. lietuvių: lyg ir nemažai, bet beveik mažiausiai, palyginti su kitomis ES valstybėmis.
Laimingų lietuvių per pastaruosius kelerius metus sumažėjo: 2006-aisiais gyvenimu Lietuvoje džiaugėsi 85 proc. gyventojų. Už lietuvius daugiau nelaimingesnių žmonių dabar yra tik Vengrijoje (gyvenimu patenkinti 38 proc. vengrų) ir Bulgarijoje (65 proc.). Na, o patys laimingiausi ES šiandien švedai: gyvenimu savo tėvynėje patenkinti net visi 100 proc.
Kita vertus, paklausti apie ateitį – kaip gyvens 2030 m., lietuviai buvo kur kas optimistiškesni už daugumą europiečių. Tarkime, net šeši iš dešimties europiečių (63 proc.), Eurobarometro duomenimis, mano, kad po aštuoniolikos metų dabartinių vaikų gyvenimas bus sudėtingesnis nei jų šiandien. Taip manančių lietuvių yra mažiau – 43 proc.
Kalbėdami apie savo pačių gyvenimą 2030-aisiais, tautiečiai taip pat buvo optimistai: kad tuomet gyventi bus sunkiau, mano tik 27 proc. lietuvių, kartu su bulgarais pralenkdami visų kitų šalių gyventojus. Tai vienas tų retų kartų, kai lietuviai europiečių apklausose išsiskiria pozityviais atsakymais. Matyt, tai reiškia, kad blogiau nei dabar būti jau tiesiog nebegali.
Kaip skelbia Eurobarometras, didžiausiais ateities iššūkiais lietuviai laiko nedarbą ir visuomenės senėjimą.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...