2015 Gegužės mėnesio archyvas

veidas.lt

Sugrįžusi į Niujorką, Oona visko neužmiršo, bet apsimetė neatsimenanti, kaip baigėsi tas vakarėlis Point Plezante. Jerry niekada jai to nepriminė. Jie praleido 1941-ųjų rudenį ir žiemą flirtuodami, niekada neužsimindami apie tą vakarą sutrikusį jos skrandį. Ir vienas, ir kitas pirmąkart laikė save pora, tačiau draugų kompanijoje jie nesilaikydavo už rankų.

veidas.lt

Lenkijos prezidento rinkimų rezultatai Lietuvai gali prognozuoti šiltesnį dialogą su Varšuva. Rusijoje laukiama posūkio į priešingą pusę – konservatyviosios opozicijos kandidato pergalė Maskvai reiškia, kad Lenkijos pozicija jos atžvilgiu gali tapti dar griežtesnė.

Gediminas Navaitis

veidas.lt

Pasaulis keičiasi, vaikai irgi. Jų auklėtojams kas belieka – taip pat tenka keistis. Šiandieną sumanęs nudobti vaikelį dėl to, kad šis silpnas, būtų įvertintas kaip sutrikusios psichikos, pavojingas visuomenei. Antikoje toks sprendimas nieko nestebino.

veidas.lt

Perfrazuojant žymųjį romėnų posakį, Latvijoje galima sakyti „Visi ceļi ved uz Rīgu“ – visi keliai veda į Rygą. Sostinėje ir jos apylinkėse šiandien įsikūrę daugiau nei trečdalis Latvijos gyventojų, ji yra finansinis, politinis, kultūrinis ir ekonominis centras, neturintis artimų konkurentų. Latvijoje nerasite nė vieno traukinio, kurio galinė stotelė nebūtų Ryga, taip pat nė vieno stambaus verslo, neturinčio čia savo atstovybės. Sovietinės industrializacijos bumo metais rygiečiais save vadino jau beveik milijonas žmonių, čia jau buvo suplanuotas ir bepradedamas statyti metro. O ir šiandien Ryga labiau sulieja, nei išskiria – it lydymo katilas sujungia skirtingas tautybes, kultūras, regionus, valstybes…

Audronis Liuga

veidas.lt

Teatras. Nacionalinio dramos teatro meno vadovo pasirinkimas: tebūnie „skėtis“, bet su tvirtu repertuariniu stuburu.

veidas.lt

Šią savaitę prasidėsiančiame Vilniaus festivalyje pirmą kartą koncertuos lietuvių styginių kvartetas „Mettis“. Susipažinkime su jo nariais – keturiais jaunais vaikinais, pernai pradėjusiais studijas Europos kamerinės muzikos akademijoje (ECMA).

Paulius Jurkevičius

veidas.lt

Veidu į jūrą. Kol mes vaizduojame gurmanus, lukštename krevetes, smaginamės austrėmis, žaidžiame lašišos ~carpaccio~ ir kitokius gudrių receptų žaidimus, jūroje vyksta procesas. Diena, kai užmetę meškerę nieko nebesužvejosime, po truputį artėja. Nesužvejosime, nes vienas žuvis būsime sušėrę kitoms žuvims, o tas kitas – apnuodiję. Jeigu kažką ir pagausime, mesime atgal į jūrą, nes nebežinosime, kaip tos žuvys vadinasi ir ką su jomis veikti.

veidas.lt

Šįkart laidoje atsakymai į tris klausimus. Ką naujo Lenkijos prezidento išrinkimas žada Lietuvai? Komentuoja politologas Ramūnas Vilpišauskas. Kodėl konservatorių netenkina socialdemokratų siūlomas partijų susitarimo projektas? Atsako Seimo narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė. Ko pyksta Jupiteris? Apie Rusijos priekaištus dėl jos atstovės vertinimo Eurovizijos konkurse kalba Lietuvos komisijos narys, prodiuseris Lauras Lučiūnas. Daugiau laidų, komentarų ir straipsnių – [...]

Arūnas Brazauskas

veidas.lt

Referendumas Airijoje, kuriuo pritarta tos pačios lyties asmenų santuokoms, privertė tradicinių vertybių sergėtojus Lietuvoje pasijusti taip, tarsi juos kas nors priverstinai žirgdytų ir neleistų susikliaudinti (t.y. suglausti kojų).

veidas.lt

Kultūra ir politika. Ar „Eurovizijos“ žiuri nariai iš Lietuvos ignoravo europiečių simpatijas pelniusią Poliną Gagariną vien tam, kad demonstratyviai neskirtų balsų Rusijai? Riba tarp kultūros ir politikos mūsų šalyje neaiški. Lietuvos žiniasklaidoje esama rusofobiškų nuotaikų, netrūksta iracionalumo vertinant Rusijos piliečius.

veidas.lt

  Ekspresas      6   Viršelio tema Fronto linija: ar su Rusija kariaujame ir kultūros srityje?                    10   Lietuva Ateities karta: jai teks išlaikyti beveik pusę nedirbančių gyventojų     18   Savaitės interviu Spinduliuotė: mobilieji telefonai kenkia   24   Verslas E. paslaugos: valstybė nori tapti elektroninė                  28 ES parama: kovos dėl lėšų žemės ūkiui   34   Visuomenė [...]

veidas.lt

Mokslinės veiklos vertinimas Lietuvoje sulaukia daug įvairių nuomonių. Esą Lietuva per maža šalis, todėl objektyviai vertinant universiteto ir institutų veiklas ar studijų programas trūksta nepriklausomų ekspertų nuomonės. Būtent į jų kritiką, įžvalgas ar pripažinimą reikėtų atkreipti didžiausią dėmesį, nes tarptautiniai ekspertai nėra suinteresuoti nė vieno lietuviško universiteto protegavimu.

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...