2016 Sausio 25

#Blogeriožodis

Kaip atrodyti sėkmingu neįdedant į tai per daug pastangų?

veidas.lt

Tomas Misiukonis

Šį tekstą mane paskatino parašyti asmeninė istorija, kai vienoje auditorijoje kalbėjome apie tai, kokį įspūdį sukuriame kitiems. Tai svarbus aspektas visiems, kurie sukasi dalykiniuose ar verslo sluoksniuose. Reikšmės turi viskas – nuo paprastų detalių susitikimų metu iki elgesio viešose, taigi ir virtualiose, erdvėse. Tuomet vienas mokymų dalyvis garsiai atkreipė dėmesį į mano laikrodį ir pakomentavo, kokį įspūdį apie mane susidarė. Tai buvo geri žodžiai, bet jie paskatino mane pažvelgti į šį klausimą su humoru. Važiuodamas po mokymų namo pagalvojau, kaip lengvai yra sukuriami ir vis tik, kokie trapūs tie mūsų įvaizdžiai.

Tomas Misiukonis, “OVC Consulting” partneris ir konsultantas

Išvaizda

Jūsų tikslas – per keletą minučių pametėti aplinkiniams kelis nebylius ženklus, kurie atskleistų jūsų pasiekimus gyvenime, versle ir kosmonautikoje. Detalių neturi būti per daug, tačiau kiekviena jų privalo būti gerai apgalvota ir turtinga informacija.

Vienareikšmiškai toks aksesuaras teigia, kad jūs bėgiojate, o gal net ir užsiimate triatlonu. Kaip suprantate, aplinkinių akyse tai yra beveik taip pat gerai, kaip veganizmas.

Nešiokite išmanų sportinį laikrodį. Paprastas laikrodis, kad ir koks prabangus būtų, apie jus pasako mažiau, negu 400–600 eurų vertės “Polar” ar “Garmin”. Galima nusipirkti per skelbimus 3–4 kartus pigiau be garantijos, efektas bus tas pats. Vienareikšmiškai toks aksesuaras teigia, kad jūs bėgiojate, o gal net ir užsiimate triatlonu. Kaip suprantate, aplinkinių akyse tai yra beveik taip pat gerai, kaip veganizmas.

Turėkite bent vienus marškinius balta apykakle, su įsiūta mėlyna arba raudona juostele. Bent vienas drabužis turi būti “Tommy Hilfiger”. Tyrimai rodo, kad dėvintys šio prekės ženklo drabužius suvokiami kaip aukštą statusą turintys žmonės.

Mūvėkite išraiškingas spalvotas kojines. Net jeigu dėvite kostiumą, kojinės gali būti papuoštos raudonomis kaukolėmis arba žaliais meškiukais. Aplinkinių dėmesys ir pripažinimas, kad esate drąsus ir linksmas žmogus – garantuotas.

Elgesys socialiniuose tinkluose

Jūsų tikslas – maždaug per mėnesį leisti savo virtualiems draugams suprasti, kad gyvenate visavertį gyvenimą, o gerovę užsitikrinate ne šiaip kokiu nuobodžiu ofisiniu darbu, tačiau ypač prasminga ir įdomia veikla. Jūsų interesai, žinoma, rauna tolyn tiek į plotį, tiek į gylį.

Automobilis turi rodyti ne tik statusą, bet ir eleganciją. Tikrai ne vokiškas.

Įdėkite selfį iš jaunimo konferencijos. Prierašas: nors ir savaitgalis, tačiau šitų jaunų žmonių energija viską atpirko. Ačiū už pasidalinimą patirtimi. Komentaruose paklausti, ką veikėte toje konferencijoje, parašote: ai, nieko tokio reikšmingo. Dalinausi patirtimi, kaip pičinti startupus.

Nufotografuokite naujo automobilio ženklo fragmentą, įkelkite foto ir šalia kukliai parašykite: pagaliau. Automobilis turi rodyti ne tik statusą, bet ir eleganciją. Tikrai ne vokiškas.

Lyg tarp kitko užsiminkite apie labdaringą veiklą. Tokį įrašą darykite vėlyvą vakarą. Atrodysite veiklūs. Būtų geriau, kad labdaringa veikla būtų nutikusi užsienyje. Prierašas prie nuotraukos: nesvarbu, kur daryti gerus darbus- svarbu šypsenos, kurios apdovanoja.

Atnaujinkite savo profilio fotografijas. Viena jų turi būti su mąslia išraiška ir ranka, parėmusia galvą už smakro.

Įdrauginkite (ne sekite, bet įdrauginkite) garsius žmones. Elkitės strategiškai. Tarp jų turi būti tiek A.Užkalnis, tiek A.Tapinas, tiek ir L.Donskis. Nepamirškite – jūs esate plačių interesų ir pažiūrų žmogus.

Komentaruose nesakykite savo pozicijos, bet galite diskusijas ar ginčus užbaigti tokia fraze: kiek žmonių, tiek nuomonių. Jei norite pasielgti santūriau, diskusiją užbaikite šypsniuku arba mirksiuku.

Elgesys laisvalaikiu

Jūsų tikslas – parodyti, kad jūsų laisvalaikis yra sveikas ir daugeliui nepasiekiamas, netgi išgąstingai nesuprantamas.

Pokalbiuose apie sportą ilgai tylėkite ir nugirdę tinkamą vietą įsiterpti, pasakykite: na taip, norint nubėgti pusmaratonį jau reikia kitų batų. Saviškius pirkau internete, galėsiu pasidalinti nuoroda. Tiesa, gal bandėte bėgti smėliu?

Šaldytuve laikykite porą “Perrier” butelių. Nesvarbu, kokio vandens pripilsite, bet apie jus jie pasakys daug teigiamo.

Turite būti matę visus paskutinius filmus, nesvarbu, kad juos vagiate. Jūsų tikslas – pasiekti, kad aplinkiniai prireikus galėtų į jus kreiptis su prašymu rekomenduoti kokį nors gerą fimą. Rekomendaciją palydėkite tokia fraze: bet žinai, jis kiek sunkokas, man labiau patiko pirmas šio režisieriaus filmas, kai jo niekas dar nežinojo. Arba taip: žinai, man jis šiek tiek panašus į Kaurismakio stilių, manau, kad tau patiks.

Nusifotografuokite prie juodos trasos slidinėjimo kurorte su prierašu: šiandien buvo nereali diena gerų draugų apsuptyje! Reikia pasirūpinti, kad kadre matytųsi žvalūs besišypsantys žmonės. Didžiulė sėkmė, jeigu kompanijoje turite garsų žmogų. Tuomet reikėtų tą žmogų pažymėti nuotraukoje ir parašyti ką nors tokio: na, Vardenis Pavardenis, kaip visada – savas ir nenuspėjamas, smagu būti kartu!

Elgesys buityje

Jūsų tikslas – parodyti svečiams, kad gyvenate kukliai, tačiau su deramu skoniu ir elegancija.

Šaldytuve laikykite porą “Perrier” butelių. Nesvarbu, kokio vandens pripilsite, bet apie jus jie pasakys daug teigiamo.

Atvykus svečiams, pasakykite, kad pamiršote nusipirkti kai kurių produktų. Čia pat užsakykite juos iš “Barboros”. Garsiai padiskutuokite, kuri firma greičiau pristato. Niekas taip neužsakinėjate maisto? – būtų puiki frazė baigiant diskusiją.

Turėkite šviežių gėlių. Niekam nedaeina namuose be jokios progos turėti šviežių gėlių.

Elgesys su kolegomis

Jūsų tikslas – parodyti kolegoms, kad jie kalbasi su savo būsimu vadovu, nors jūs dar juo nepaskirtas.

Į klausimą kaip einasi? Visada atsakykite vienu iš šių variantų: puikiai, viskas tik geryn, vis geriau ir geriau. Galima atsakyti ir taip: ai, žinai, puikiai, net ir turint galvoje, kad tenka dirbti savaitgaliais. Tai ties kuo dirbat? Ai, žinai, čia yra pora tokių projektų.

Pirmadienio rytą dalinantis įspūdžiais apie savaitgalį nejučia pasakykite kažką panašaus: o aš tai ramybėje praleidau savaitgalį. Ofise savaitgaliais labai rami atmosfera.

Biure reikia turėti pilnai ausis uždengiančias ausines. Jas reikia dėvėti nuolat, kai tik esate prie kompiuterio. Kolegoms pasiteiravus, ką klausai? Reikia atsakyti, kad ai, vis tiek nežinosi. Kolegoms neatlyžtant, įvardinkite, kad klausotės “Florence And The Machine”. Arba “Tame Impala”.

Kolegoms kalbant, galima rašytis tai, ką jie sako arba nebūtinai tai, ką jie sako. Rašymas į “iPad” prideda bonusų.

Susirinkimų metu pasiruoškite klausimą apie kokias nors reikalo detales, kurių niekas nežino ir užduokite jį tada, kai visi jau pradeda manyti, kad galima susirinkimą baigti. Galima ir taip: kaip rašo Harvardas, tai šitoj vietoj mums reikėtų grįžti prie pirmo klausimo. Ar galime tai padaryti? Kiek mes esame pasiruošę šiam projektui? Kokios yra mūsų sėkmės ir ir nesėkmės prielaidos? Jeigu kažkas sako, kad 25 proc. jūsų klientų renkasi X produktą, galima pataisyti kolegą ir pasakyti: tu turėjai galvoje, kad maždaug vienas iš keturių? Kolegoms kalbant, galima rašytis tai, ką jie sako arba nebūtinai tai, ką jie sako. Rašymas į “iPad” prideda bonusų. Taip pat galima pranešėjo paprašyti: atsiprašau, gal galima grįžti vieną skaidrę atgal? Nušvitus skaidrei, ilgai į ją žiūrėkite ir po kelių sekundžių pasakykite: aha, dėkui, galim judėti į priekį.

Kartais galima nei iš šio nei iš to atsistoti ir apsukti porą ratų aplink stalą motyvuojant noru pajudėti. Užmeskite akį į savo išmanųjį sportinį laikrodį. Retkarčiais sarkastiškai pajuokaukite savo adresu: matyt aš vienas čia iki galo nepagaunu šito projekto, na, matyt spragos išsilavinime. Mokantys pasijuokti iš savęs žmonės visada atrodo labai protingi.

Elgesys su klientais

Jūsų tikslas – parodyti savo svarbą ir potencialią vertę klientui. Jus nelengva pagauti, su jumis nelengva susitarti, nes esate užimtas ir veiklus žmogus.

Derindami susitikimą su klientu, delskite atsakyti jam motyvuodami tuo, kad jums reikia užmesti akį į kalendorių. Suderinę susitikimą, kitą dieną perkelkite jį porą valandų į priekį argumentuodami tuo, kad jums reikia įterpti kitą svarbų klientą, kuriam negalite atsakyti.

Lyg tarp kitko, pasakykite savo klientui, kad šiuo metu dalyvaujate keliuose panašiuose projektuose ir nusiėmėte daug pamokų, kurios leis jums pasidalinti su klientu pačiu geriausiu patyrimu. Tik tos kelionės į Singapūrą jus baigia išvarginti.

Prisistatydami dalykiniuose susitikimuose sakykite, kad esate verslo arba pardavimų architektas.

Kalbėdami ir rašydami apie savo prekes ir paslaugas, nesiūlykite nieko tiesiogiai. Kurkite turinio marketingą. Rašykite aktualiomis temomis, pavyzdžiui, apie mėnulio fazių reikšmę žmonių gyvenimams ir kartas nuo karto į tuos tekstus įterpkite užuominas į norimą parduoti dalyką. Pavyzdžiui, dabar stojo naktis ir aš plevenu prie atviro lango. Nors aplinkui žiema ir speigas, tačiau tai netrukdo man susikaupti. Vakar susikaupimo mokymuose mes ir vėl bandėme susikaupti. Ne taip lengva tą padaryti… Užteks prikabinti nuorodą į parduodamą dalyką prie žodžių susikaupimo mokymuose.

Pateikdami savo prekių ir paslaugų kainas, vadinkite jas investicija.

Kūrybinė veikla

Jūsų tikslas – parodyti pasauliui, kad nestokojate kūrybinių galių ir įkvėpimo semiatės ne tik imdami, tačiau ir dalindamiesi.

Rašykite apžvalgas apie restoranus nekreipdami dėmesio į tai, kad apie tai jau rašo “Laukinės Žąsys”. Apžvalgos pabaigoje pridėkite veiksmingą frazę: Laukinės žąsys vertina 4*, tačiau aš duočiau 3*.

Sukurkite savo blogą, kuriame yra trys įrašai ir juose kartojasi tokie žodžiai: tikslai, iššūkiai, ne problemos, o galimybės, sėkmė yra tai, ką sukuri pats, pozityvus požiūris ir pan. Jeigu jūsų kas nors klaus, ar dar rašote blogą, pasakykite, kad šiuo metu kuriate naują jo koncepciją ir kol kas nenorite plačiai publikai rodyti savo tekstų.

Mokymuose sakykite, kad nemėgstate teorijos ir remiatės tik gyvenime daug pasiekusių žmonių praktika. Kad patvirtintumėte savo žodžius, vakare į socialinį tinklą įkelkite R.Bransono citatą ir parašykite, kad mokotės tik iš geriausių. Venkite P.Coelho, nes jis pernelyg minkštas.

Žvilgsnis į ateitį

Jeigu jausite, kad šie paprasti patarimai vis tik kainuoja daug lėšų ir energijos, tai visada galima būti savimi. Tai yra pats pigiausias būdas jaustis ir atrodyti gerai.
___
Jeigu jums patiko šis straipsnis, o jūs dirbate pardavimuose ar su klientais, atsakykite į vieną klausimą apie pardavimus čia. Jeigu norite dar vieno panašaus teksto, tai sužinokite apie pardavėjų sakomas frazes žudikes.

Tekstas pirmą kartą publikuotas tinklaraštyje Salesblog.lt 2016 m. sausio 18 d.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentarai (2)

  1. Lt. Dan Lt. Dan rašo:

    a short guide how to look like a total moron.* Bravo :)

    * English because such wow much important

  2. Pilietis k Pilietis k rašo:

    Tėvas būtų galėjęs pamokyti kaip prisitaikyti prie komunistų, sūnus įvaldęs prisitaikymą prie kapitalizmo snobų.


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...