2012 Birželio 11

Netekome Seimo nario Justino Karoso

veidas.lt

FB-UAkarosas

Praėjusią savaitę eidamas 75-uosius metus po sunkios ligos mirė socialdemokratas, Seimo narys, profesorius, sovietinis filosofas Justinas Karosas.

Lazdijų-Druskininkų vienmandatėje apygardoje penktajai savo kadencijai Seime išrinktas politikas Seime daugiausiai dirbo užsienio politikos srityje. Šią kadenciją jis ėjo Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo pareigas, o ankstesnėse kadencijose yra dirbęs Europos reikalų komitete, vadovavęs Tarpparlamentinių ryšių su Vokietijos Federacine Respublika grupei.
Politikoje didžiausiu jo nuopelnu kaip tik ir laikomas indėlis į Lietuvos užsienio politiką, diplomatiniai gebėjimai bei sugebėjimas ieškoti tarpvalstybinio sutarimo svarbiais tarptautiniais klausimais.
Beje, politikoje J.Karosas aktyviai dalyvavo ne tik pastarąjį dvidešimtmetį, bet ir sovietiniais metais. Iki 1990-ųjų jis buvo Tarybų Sąjungos Komunistų partijos (TSKP) narys, aktyvus Lietuvos Komunistų Partijos (LKP) atsiskyrimo nuo TSKP šalininkas. Nuo 1990 m. – Lietuvos demokratinės darbo partijos narys, taip pat yra buvęs partijos pirmininko pavaduotoju.
Tačiau vien politine veikla J.Karosas neapsiribojo. Jis buvo Vilniaus universiteto Filosofijos katedros dekanas, filosofijos mokslų daktaras, 2000-aisiais jam suteiktas profesoriaus vardas. Politikas yra ir kelių knygų, keliasdešimties Lietuvoje bei užsienyje paskelbtų straipsnių ideologijos ir vertybių teorijos klausimais autorius.
Atkreiptinas dėmesys, kad J.Karosas buvo apdovanotas ordino “Už nuopelnus Lietuvai” Riterio ir Komandoro didžiuoju kryžiumi, taip pat yra gavęs nemažai tarptautinių apdovanojimų. Artimųjų ir kolegų jis buvo vertinamas už inteligenciją ir santūrumą.
Artimųjų – žmonos Vidos Zitos bei dukterų Aušros ir Editos pageidavimu, J.Karosas buvo pašarvotas Vilniaus Šv. Jonų bažnyčios koplyčioje. Atsisveikinti su velioniu buvo galima iki penktadienio. Šeštadienį J.Karosas buvo kremuotas ir palaidotas Antakalnio kapinėse.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...