2012 Balandžio 16

Kvaišalai sporte – tiesus kelias į prarają

veidas.lt

Kanapės pakišo koją Kauno „Žalgirio“ krepšininkui, tačiau jis toli gražu ne pirmas, kuriam karjerą sugadino kvaišalų vartojimas.

Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubo amerikiečiams Sonny Weemsui ir DeJuanui Collinsui šis sezonas baigėsi anksčiau nei įprasta. Pirmasis iš kovų iškrito dėl patirtos traumos, o antrasis sulaukė trijų mėnesių diskvalifikacijos dėl kanapių vartojimo.
Pats žalgirietis viešumoje neigia kada nors vartojęs marihuaną. Esą sunkiausiomis akimirkomis jis keliskart yra užtraukęs cigarą ir neįsivaizduoja, kaip į jo organizmą galėjo patekti kanapių. „Žalgirio“ klubo savininkas Vladimiras Romanovas ir čia buvo linkęs įžvelgti sąmokslą: dėl susiklosčiusios padėties jis viešai apkaltino paslaptingą grupuotę iš Vilniaus.
Tiesa, šį sezoną D.Collinsas jau ne pirmą kartą į žiniasklaidos akiratį patenka ne dėl laimėjimų aikštelėje, o dėl nuotykių už jos ribų. Šį sezoną Eurolygoje gynėjas per rungtynes vidutiniškai pelnydavo po 6,3 taško ir atlikdavo po 1,5 rezultatyvaus perdavimo. Pernai metų statistika panaši: 6,7 taško ir 2,25 rezultatyvaus perdavimo. Taigi abiejų sezonų statistika yra gana kukli, palyginti su rezultatais, kuriuos D.Collinsas demonstravo „Žalgiryje“ per savo geriausią sezoną 2007–2008 m. Tuomet jis pelnydavo po 10,8 taško ir atlikdavo po 5,35 rezultatyvaus perdavimo. Akivaizdu, kad D.Collinso karjera išgyvena saulėlydį ir prie to prisideda ne tik amžius, bet ir „užklasinė“ veikla, sunkiai suderinama su sportininkams įprastu režimu.
Žiemą D.Collinsas jau turėjo problemų dėl vairavimo stipriai išgėrus. Tuomet krepšininko kraujyje nustatyta 2,18 promilės alkoholio. Tąkart D.Collinsas ne tik buvo nubaustas administracine tvarka, bet ir šmėžavo televizorių ekranuose, necenzūriniais žodžiais keikdamas įvykį filmuojantį operatorių. Atrodo, kad šis įvykis krepšininkui rimta pamoka netapo.

Kanapės ir NBA

Kanapių vartojimas Lietuvos sporte, laimei, nėra didelė problema. Į nemalonią istoriją dėl įtarimų marihuanos laikymu ir vartojimu buvo įsipainiojęs tik Tauragės „Tauro“ ekipos futbolininkas Simonas Babilius.
Užtat NBA lygoje „žolės“ mėgėjų problema tikrai egzistuoja. Beje, ne tik kanapių, bet ir stipresnių narkotikų. Michaelas Beasley, Damonas Stoudamire‘as, Rasheedas Wallace‘as, Chrisas Andersonas, Shawnas Kempas, Richardas Dumas, Zachas Randolphas – tai tik keli krepšininkai, turėję vienokių ar kitokių nemalonumų dėl narkotikų vartojimo. Keli žaidėjai dėl narkotikų vartojimo buvo suspenduoti iki gyvenimo pabaigos. Tarp jų ir tokie daug žadantys žaidėjai, kaip jau minėtas R.Dumas ar Roy Tarpley.
Praėjusiais metais policija buvo sulaikiusi NBA žvaigždę Marcusą Camby, kurio automobilyje rasta marihuanos. Tiesa, vėliau kaltinimai krepšininkui buvo panaikinti, nes kartu automobilyje buvęs jo pusbrolis pareiškė, kad visi narkotikai priklausė jam, o M.Camby apie tai nieko nežinojo.
O štai Dalaso „Mavericks“ žaidėjas Joshas Howardas praėjusio sezono pabaigoje tiesioginiame eteryje atvirai pripažino ne sezono metu rūkantis marihuaną. „Visi žiniasklaidos ir sporto pasaulio žmonės žino, kad NBA žaidėjai rūko marihuaną“, – tuomet teigė krepšininkas.
Tiesa, bent dabar „žolės“ mėgėjai NBA gali šiek tiek atsikvėpti. Naujai sudarytoje kolektyvinėje darbo sutartyje numatoma, kad sportininkai prieš sezoną iki dviejų kartų gali būti tikrinami dėl steroidų ir kitų formą gerinančių preparatų vartojimo. Marihuana į šį sąrašą nėra įtraukta.
Ankstesnėje sutartyje buvo numatyta, kad krepšininkai dėl marihuanos vartojimo gali keliskart būti tikrinami ir ne sezono metu. O sezono laikotarpiu nuo spalio 1 iki birželio 30 d. visi krepšininkai yra keturiskart atsitiktinai tikrinami dėl draudžiamų preparatų vartojimo. Diskvalifikaciją dėl marihuanos vartojimo buvo galima užsidirbti tik po trečio įkliuvimo. Pirmąkart nusižengęs žaidėjas tiesiog privalėjo prisidėti prie lygos vykdomos kovos su marihuanos vartojimu programos. Antras nusižengimas grėsė 25 tūkst. dolerių bauda, o trečiąkart įkliuvęs sportininkas būdavo diskvalifikuojamas penkerioms rungtynėms. Už kiekvieną kitą nusižengimą taip pat būdavo baudžiama diskvalifikacija: ketvirtas kartas būtų kainavęs jau dešimties rungtynių priverstines atostogas.

Narkotikai sužlugdė karjerą

Sporto istorijoje netrūksta pamokomų istorijų, kai priklausomybė nuo svaigalų iš viršūnės nubloškė ir pačias didžiausias žvaigždes. Kai kuriems besaikis narkotikų ar alkoholio vartojimas kainavo net gyvybę.
Štai Darrylas Strawberry 1980 m. buvo pirmas per Amerikos beisbolo lygos (MLB) naujokų biržos šaukimą. 1983 m. debiutavęs pagrindinėje komandoje, jis laimėjo Metų naujoko titulą, o nuo pat 1984 iki 1991 m. be pertraukos buvo kviečiamas dalyvauti Visų žvaigždžių rungtynėse. 1986 m. jis tapo vienu pagrindinių Niujorko „Mets“ triumfo Pasaulio serijos varžybose kalvių. Atrodė, kad D.Strawberry laukia vieta beisbolo šlovės muziejuje. Tačiau, sulaukęs 29 metų, jis įniko į narkotikus ir jo karjeros kreivė ėmė sparčiai smukti žemyn.
Vėliau pats beisbolininkas pripažino, kad kokaino pirmą kartą pabandė dar 1983 m., vos tik debiutavęs pagrindinėje komandoje. D.Strawberry neneigė ir iki tol ne kartą vartojęs marihuaną ar nevengdavęs padauginti alkoholio. Vėliau prasidėjo ir kitos problemos – kaltinimai smurtu prieš gyvenimo draugę, mokesčių vengimas. Visa tai tik dar labiau įklampino sportininką. 1990 m. jis bandė gydytis reabilitacijos klinikoje, tačiau nemalonumai tuo nesibaigė. MLB vadovybė jį net triskart suspendavo dėl draudžiamų preparatų vartojimo, o svajonės apie vietą šlovės muziejuje nuėjo perniek.
Didelių problemų per narkotikus turėjo ir vienas geriausių pasaulio futbolininkų Diego Maradona, išgarsėjęs savo puikiu driblingu, „Dievo ranka“, priartinusia Argentiną prie pergalės 1986-ųjų pasaulio futbolo čempionate. Tačiau tiek karjeros metais, tiek vėliau argentinietis garsėjo ir savo nesutramdomu elgesiu bei potraukiu prie kvaišalų. D.Maradonos kokaino pomėgis vieša paslaptimi tapo dar devintojo dešimtmečio antroje pusėje, o 1991 m. jis sulaukė 15 mėnesių diskvalifikacijos už šio narkotiko vartojimą. 1994 m. D.Maradona anksčiau laiko turėjo palikti pasaulio čempionatą, nes buvo pagautas vartojantis draudžiamus preparatus, kaip įtariama, efedriną. Karjerą argentinietis baigė 1997-aisiais, sulaukęs 37 metų, kai nebesugebėjo pereiti dar vienos dopingo patikros. Vėliau dėl kokaino vartojimo legendinį futbolininką ėmė persekioti širdies veiklos sutrikimai. Galiausiai D.Maradona vis dėlto pajėgė atsikratyti šios varginančios priklausomybės.
Dabar galime tik spėlioti, kokių aukštumų dar būtų pasiekęs D.Maradona, jei ne beveik pusę karjeros jį persekioję nemalonumai dėl kvaišalų vartojimo. Vis dėlto argentinietis sugebėjo išlikti viršūnėje, nors kitiems sportininkams narkotikai ir alkoholis tapo nuosmukio priežastimi. Čia galima paminėti ir tokias NBA žvaigždes, kaip Vinas Bakeris ar Shawnas Kempas. Jų karjerą drąsiai galima skirstyti į dvi dalis – puikią formą iki priklausomybės ir staigų nuosmukį prasidėjus tokio pobūdžio problemoms.
Itin pamokoma ir Leno Biaso istorija. Šis krepšininkas buvo lyginamas su tuomet dar tik kylančia žvaigžde Michaelu Jordanu. Įspūdingas žaidimas universitete uždirbo L.Biasui antrą šaukimą 1986 m. NBA naujokų biržoje. Kylančią žvaigždę pasirinko čempiono titulą ginantys Bostono „Celtics“ krepšininkai. Tačiau NBA lygoje L.Biasas taip ir nedebiutavo – tragedija įvyko prabėgus vos 48 valandoms po naujokų biržos. Krepšininkas mirė perdozavęs kokaino, o sporto pasaulis neteko perspektyvaus atleto.

Sugebėjo pakilti

Sporto istorijoje galima rasti ir tokių istorijų, kai priklausomybę įveikęs sportininkas pakildavo tarsi feniksas iš pelenų. Vienas tokių pavyzdžių yra beisbolininkas Joshas Hamiltonas. 1999 m. „Tampa Bay Devil Rays“ ekipa jį pasirinko pirmuoju šaukimu ir už kontrakto sudarymą žaidėjui sumokėjo tuomet rekordinę 3,96 mln. dolerių sumą. 2001 m. pradžioje J.Hamiltonas buvo išrinktas didžiausia beisbolo viltimi.
Deja, būtent tais metais prasidėjo sportininko nuosmukis dėl traumų ir polinkio prie narkotikų. 2001 m. jis sužaidė vos 27-erias rungtynes, o po metų – 56-erias. 2003 m. pradžioje J.Hamiltonas šešioms savaitėms paliko komandą ir pripažino, kad per tą laiką išbandė kiekvieną narkotiką, koks tik pakliuvo po ranka. Dėl „asmeninių priežasčių“ šis sportininkas praleido visą sezoną, o lygos vadovybė buvo jam skyrusi 25 dienų diskvalifikaciją dėl draudžiamų preparatų vartojimo. Teigiama, kad J.Hamiltonas net aštuonis kartus buvo kreipęsis dėl reabilitacijos, tačiau visus kartus ją nutraukdavo anksčiau laiko.
2004 m. vasarį J.Hamiltonas dėl narkotikų vartojimo buvo suspenduotas neribotam laikui ir nežaidė beisbolo porą metų. Vis dėlto žaidėjas sugebėjo įveikti jį varginusią priklausomybę ir grįžti į profesionalųjį sportą. Galiausiai 2008 m. sportininko žvaigždė suspindo iš naujo. Jis buvo išrinktas į Visų žvaigždžių rungtynes ir puikiai žaidė visą sezoną, o 2010 m. sugebėjo pelnyti naudingiausio sezono žaidėjo titulą.
Belieka tikėtis, kad ši J.Hamiltono istorija yra puiki pamoka jauniems atletams, kurių kelyje tyko gausybė pagundų.

Donatas Puslys

Sporto istorijoje netrūksta pamokomų istorijų, kai priklausomybė nuo svaigalų iš viršūnės nubloškė net pačias didžiausias žvaigždes.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...