2011 Rugpjūčio 15

Laiškai “Veidui”

veidas.lt

Didžiuma apklaustų didžiųjų miestų gyventojų save priskiria prie vidutiniokų

Mano manymu, daugelis nenori savęs priskirti žemesniam sluoksniui, nes tokiais nesijaučia apskritai kaip žmonės. Bet jeigu vertintume tik finansinį aspektą, tai prie vidutiniokų save gali priskirti nedaugelis. Paskaičiuokime, tarkime, vidutinio miestiečio išlaidas:
1. Jeigu šeima mėgino įsigyti būstą ir ėmė būsto paskolą (sutaupyti kelis šimtus tūkstančių gali tik patys turtingiausi, o ne “vidutiniokai”) tai vidutiniškai ji moka apytiksliai 1000 Lt įmoką.
2. Jeigu šeima turi porą vaikų, tai už darželius ar mokyklas tikrai išleidžia po 200 Lt kiekvienam vaikeliui. Iš viso 400 Lt.
3. Jeigu šeima mieste mėgina pagreitinti susisiekimą (kelionė į darbą, mokyklą, darželį, parduotuves), esant tokioms degalų kainoms tikriausiai išleidžia 400 Lt per mėnesį.
4. Turėdama būstą, šeima privalo sumokėti komunalinius mokesčius (šiluma, elektra, karštas vanduo, šiukšlės ir pan). Išskaidant metines išlaidas, per mėnesį vidutiniškai tenka išleisti 500 Lt.
5. Kiekviena šeima mobiliesiems telefonams išleidžia apie 100 Lt.
6. Jeigu naudojamas automobilis, jo techninė priežiūra (gedimų remontas, padangos ir kt.) per mėnesį kainuos vidutiniškai 200 Lt.
7. Jeigu šeimos nariai žmonės – tai jiems būdinga ir sirgti. Žiemą galbūt daugiau vaistukams išleidžiama, vasarą mažiau. Bet vidutiniškai per mėnesį 4 asmenims tenka atidėti po 150 Lt.
8. Jeigu šiems žmonėms dar būdinga valgyti, tai be 1000 Lt per mėnesį neapseisi.
9. Gerai būtų ir apsirengti. O augant vaikams, jie vis greičiau išauga savo rūbelius. Pridėkime dar vidutiniškai po kokį 200 Lt per mėnesį.
10. Galbūt moteris ir kosmetiką naudoja, o ir vyras nori kvepėti, ar barzdą nusiskusti – dar bent 80 Lt per mėnesį.
11. Jeigu tokia šeima turi gimtadienius, sveikina artimuosius ar mėgina paatostogauti bent minimaliai – vadinasi, kas mėnesį vidutiniškai turės išleisti dar mažiausiai po 200 Lt. Nors to, matyt, nepakaktų…

Nežinau, ar viską išvardijau ir kiek tikslūs šie skaičiai, nes kiekvienos šeimos situacija skirtinga. Bet minimalias išlaidas išvardijau. Iš šio pavyzdžio matyti, kad šeimos pajamos į rankas turi būti per 4000 Lt. Vadinasi, atlyginimas “ant popieriaus” turi būti gerokai didesnis. Ir visa tai tik MINIMALIEMS poreikiams tenkinti. Juk išvardytos išlaidos prabanga tikrai nekvepia. Taigi net su 4000 Lt bendromis algomis šeimą vidutiniokais pavadinti sudėtinga (jei viduriniają klasę vertintume pagal vakarietiškus standartus). Aišku viena, kad vidutiniokai galo su galu nesuduria ir nuo algos iki algos tikrai negyvena. Vadinasi, Lietuvoje vidutiniokų šeimos pajamos “į rankas” privalo būti nuo 6000 Lt. O ant popieriaus ir dar daugiau. Galbūt tuomet galima vadintis “finansiniais vidutiniokais”. Taigi išvada viena: į viduriniąją klasę Lietuvoje patenka ne pusė gyventojų, o tik maždaug 20–30 tūkst.

“Veido” skaitytojas
Vilnius

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...