2010 Lapkričio 21

Eglė Kliukaitė

“Saugūs” produktai rekomenduojami ne visiems

veidas.lt

Mėsos gaminiai, atsižvelgiant į sudėtį ir kokybę, skirstomi į tris rūšis: aukščiausią, pirmą ir antrą. Tačiau tai nereiškia, kad nereikia skaityti produkto etiketės ir aklai pirkti tik aukščiausios rūšies produktą, nes net ir ši mėsos rūšis, mūsų požiūriu – sveikiausia, gali sudėtyje turėti sintetinių maisto priedų – konservantų, antioksidantų, skonio stipriklių, dažiklių, stabilizatorių, apie kurių poveikį sveikatai audringai diskutuojama visame pasaulyje.

Ne visus, tačiau dalį maisto priedų žmogaus organizmas toleruoja ir sveikatai pavojus nekyla. Kita dalis gali būti toksiška, tačiau nepadauginę leistinos paros dozės, sveikatai nepakenksime. Šiaip ar taip, vieningos nuomonės nėra ir vis daugiau atsiranda mokslinės informacijos apie tam tikrų maisto priedų žalą sveikatai.

Todėl parduotuvėse reikia ne tik krauti į krepšį produktus, vertinant vien jų išvaizdą, bet ir įdėmiai skaityti etiketes, ir rinktis tuos produktus, kuriuose nėra ar yra tik minimalus maisto priedų kiekis, taip pat rinktis produktą su natūraliais, o ne su sintetiniais maisto priedais. Esu linkusi rekomenduoti rinktis mažiau “blogųjų” – sočiųjų – riebalų turinčius mėsos produktus – liesą mėsą (jautieną, vištieną, kalakutieną). Net ir sveikam žmogui nepatartina dažnai vartoti rūkytų, perdirbtų mėsos produktų, o vaikams, senyvo amžiaus ar turintiems tam tikrų sveikatos negalavimų žmonėms apskritai nerekomenduojama tokių produktų vartoti.

O, tarkime, mėsos gurmanams tinkamiausi yra vytinti gaminiai. Tokie mėsos gaminiai nerūkomi, todėl juose visiškai nėra kancerogeninių medžiagų. Vytintų produktų gamybai naudojama tik aukščiausios kokybės mėsa, natūralūs prieskoniai. Tačiau net ir perkant vytintą gaminį, vis tiek būtina atidžiai perskaityti sudėtį.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentarai (3)

  1. Kliedesiai Kliedesiai rašo:

    Parodykite nors ir “auksciausios” rusies gaminius,kuriuose nera skonio stiprikliu,kokiu nors konservantu.Parodykite mesa,kuri vytinta ar rukyta naturaliai?Viskas “gaminama” cheminiu preparatu pagalba. Absurdas propoguoti paukstiena,mesa,kuri prikimsta augimo hormonu,antibiotiku;mesa,kurios net kates needa del juose esancios visokios chemijos.

  2. pritariu komentatorei pritariu komentatorei rašo:

    Gal autore neuzsuko i parduotuves ir nepazvelge i ju lentynas?-nera maisto be visokiu “E” ir kitokio slamsto, ir nesvarbu, ar tai I, ar II ar kazin kokios rusies mesos ir pieno gaminiai butu.

  3. Racionalus siūlymas Racionalus siūlymas rašo:

    Galiu tik patvirtinti, kad mano katiniukas iš tikrųjų neėda didelės dalies mėsos iš parduotuvių. Bet noriai ėda savo pasigautas peles, žiurkes bei Purina One. Užtat ir siūlau susirūpinusiems savo sveikata pereiti prie natūralios žiurkienos (pageidautina žalios) bei Purina One traškučių. Tiesa, katiniukas irgi visada palieka pelių tulžį, o žiurkių – tai ir galvą bei porą kažkokių žarnigalių. Tai to geriau nevalgyt. Jei kas rimtai domisi, galėsiu nupaveiksluot ir atsiųst tuos nevalgomus subproduktus, kad nenusinuodytumėt.


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...