2010 Spalio 02

Marius Daugelavičius

Žmonės nelinkę ieškoti sprendimų

veidas.lt

Psichologas Marius Daugelavičius teigia, kad vien žodis “skola” žmogui kelia neigiamas emocijas, ir sako pastebintis, jog vis dažniau įvairių psichologinių sutrikimų priežastimi tampa turimi žmonių finansiniai įsiskolinimai.

“Skola yra tai, ką žmogus paima iš savo ateities ir suvartoja dabar. Tam tikra prasme žmogus apvagia savo ateitį. Jeigu tai būna nepasverti lūkesčiai, kurie neatitinka realybės, tai tampa iliuzija, kuriai pradingus skola ima slėgti psichologiškai. Kyla nerimas, įtampa, stresas, pradedama nepasitikėti savimi, kyla įvairių baimių, nuotaika darosi niūri.

Tvirtesniam žmogui gyventi su skola lengviau nei silpnesniam. Yra ir tokia kategorija žmonių, kurie turėdami skolą jos tyčia negrąžina, savotiškai protestuodami prieš, jų manymu, esančią neteisybę. Bet tai problemos nesprendžia, o ją tik gilina”, – dėsto M.Daugelavičius.

Pasak psichologo, gyventi turint skolų visada lengviau, kai žmogus pasitiki savimi. O pasitikėjimas savimi ugdomas tada, kai žmogus pasiekia ir padaro tai, ką užsibrėžia, t.y. svarbu laimėjimų ir pralaimėjimų santykis. Vis dėlto nemažai daliai žmonių šiais laikais skola tapo dideliu pralaimėjimu, ir jų nerimas dėl ateities išlieka didelis.

M.Daugelavičius siūlo paieškoti kitų būdų, kaip uždirbti prarastus pinigus. Patariama neužsidaryti savyje su savo problemomis, ieškoti naujų galimybių, ieškoti kitų variantų, ugdyti atvirumą, fantaziją. Didžiulė bėda, kad didžioji dalis žmonių nuleidžia rankas ir pradeda viską matyti tik juodomis spalvomis, bando ieškoti kaltų, todėl nelieka jėgų sprendimo paieškoms.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...