2017 Gegužės 31

Arūnas BRAZAUSKAS

Brzezinskis ir sodo kaimynė

veidas.lt

Arūnas BRAZAUSKAS

Gegužės 26 d. Zbigniewas Brzezinskis paliko šį pasaulį. Kadangi buvo Romos katalikas, tikėkimės, tolesnis maršrutas jam žinomas.

Paliktame pasaulyje veikia angelai ir demonai. Tarp jų ir būtybė, kurią pavadinime įvardijau kaip sodo kaimynę. Koks tai sodas ir kodėl kaimynė reikšminga – kiek toliau.

Posovietinėje erdvėje Z.Brzezinskis galbūt labiau žinomas nei Vakaruose. Žinomas kaip sovietinės, paskui rusiškos propagandos personažas. Ten, kur tiesiogiai veikė ir užėmė postus, kažkiek įgalinusius formuoti JAV užsienio politiką, Z.Brzezinskis buvo įtakingas, reikšmingas politologas bei politikas, o ne propagandos pasakų baubas.

Z.Brzezinskis – lenkas. Gimė 1928 m. Lenkijos diplomato šeimoje. Pats šaipėsi iš savo lenkų kalbos – atseit šneku lyg su bulve burnoje. Savo karjerą siejo su JAV Demokratų partija. 1966–1968 m. buvo prezidento Lyndono B.Johnsono patarėjas, 1977–1981 m. užėmė itin įtakingą nacionalinio saugumo patarėjo postą prezidento Jimmy Carterio administracijoje.

Tarptautinių slinkčių sąrašas Z.Brzezinskiui būnant J.Carterio patarėju: JAV normalizavo santykius su Kinijos Liaudies Respublika ir nutraukė diplomatinius santykius su Taivanu, nors išsaugojo įsipareigojimus Taivanui gynybos srityje. JAV prezidento rezidencijoje Kemp Deivide pasirašyti susitarimai tarp Egipto ir Izraelio.

1979 m. Irane įvyko revoliucija, nuverstas šachas, įkaitais paimti JAV diplomatai. Z.Brzezinskis buvo už karinį įsikišimą, kuris neleistų Irano religiniam lyderiui ajatolai Ruhollah Chomeini įsitvirtinti valdžioje. Tokiam kursui prieštaravo JAV valstybės sekretorius Cyrusas Vance‘as, atsistatydinęs po žlugusios JAV įkaitų išlaisvinimo operacijos 1980 m., kuriai jis prieštaravo. Amerikiečių specialiųjų pajėgų nesėkmė prisidėjo prie J.Carterio pralaimėjimo 1982 m. prezidento rinkimuose.

Ypatingą propagandinės neapykantos bangą jau pokomunistinėje Rusijoje sukėlė 1997-aisiais pasirodžiusi Z.Brzezinskio knyga „Didžioji šachmatų lenta: Amerikos pirmenybė ir jos geostrateginiai imperatyvai“. Būta dėl ko: Z.Brzezinskis teigė, kad nepriklausomos Ukrainos egzistavimas padeda transformuoti Rusiją. Be Ukrainos Rusija nustotų būti Eurazijos imperija, likdama vien azijietiška imperija, įsivėlusia į Centrinės Azijos konfliktus. Z.Brzezinskio požiūriu, Ukrainos nepriklausomybės praradimas turėtų tiesioginių pasekmių Centrinei Europai, nes Europos rytų pakraščio geopolitiniu atsvaros tašku taptų Lenkija.

Z.Brzezinskio oponentai tiek intelektinėje, tiek veiklos plotmėje – įvairių pakraipų akademikai ir politikai. Tačiau yra ir kita jo priešininkų rūšis: tai tie, kuriems tarptautiniai santykiai – pasakų pasaulis. JAV „raudonsprandžiai“, Lietuvos „runkelių“ atitikmuo, savo nuomonę išreiškia balsavimu. Dauguma jų apie Z.Brzezinskį nieko nežino, juolab kad ir jo pavardė nėra lengvai ištariama. Kaip rodo pastarieji prezidento rinkimai, JAV valdžios viršūnėje gali atsidurti „raudonsprandžių“ šneka besireiškiantis politikas, kurio intelekto pajėgumai kelia daugybę klausimų. Užtat „raudonsprandžio (-ės)“ atitikmuo Lietuvoje gali turėti tvirtą nuomonę apie Z.Brzezinskį, nes galvoje neišsitrynė rusiškos propagandos virusai. Toje apšvitintoje galvoje būtinai atrasi tokių veikėjų kaip Henry Kissingeris ar George‘as Sorosas vertinimų. Visi jie demonai.

Vienas mano pažįstamas turi sodo kaimynę, kuri nakčia per kelis centimetrus perkelia riboženklius, o jeigu nepatenkintieji pradeda aiškintis – išnuodija jų tujas. Jos akiratis nėra siauras. Jei sodo kaimynė tampa dar ir feisbuko drauge, nuo jos neužsiblokavusiems ima plūsti žinios apie brzezinskius, kissingerius ir sorosus, kurių tikslas – visiems kenkti. Esi apšvitinamas pagiežingomis pasakomis – tai tarsi kompensacija už sunaikintas tujas.

Ar tokio masto žmonės kaip Z.Brzezinskis turės galios, priklauso ir nuo „raudonsprandžių“. Per pastaruosius JAV prezidento rinkimus Donaldas Trumpas iš viso gavo 3 mln. mažiau balsų nei Hillary Clinton, tačiau jam užteko 110 tūkst. balsų persvaros keliose valstijose, kad užsitikrintų daugumą Rinkikų kolegijoje. Prie didžiosios šachmatų lentos prileidžiami tie, kurie išlošia balsadėžėje.

 

Daugiau šia tema:
Kiti straipsniai, kuriuos parašė Arūnas BRAZAUSKAS:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...