2016 Birželio 10

Arūnas Brazauskas

Rusija ir Kazachstanas: mirtinas vaišinimas plovu

veidas.lt

Birželio 5 d. Kazachstano mieste Aktobėje (buvęs Aktiubinskas) įvyko susišaudymas, kurio metu, valdžios duomenimis, žuvo mažiausiai 19 žmonių, tarp jų 12 teroristų. Užpuolikai, pasivadinę „Kazachstano išlaisvinimo armija“, išplėšė ginklų parduotuves, užgrobė autobusą, kuriuo taranavo karinio dalinio vartus.

Arūnas Brazauskas

Kitą dieną Kazachstano nacionalinio saugumo komitetas pranešė, kad dar sausį sulaikytas turtingas aludaris Tochtaras Tulešovas rengė valstybės perversmą. Pranešta, kad suimti tariami T.Tulešovo bendrininkai: buvęs Kazachstano generalinio prokuroro pirmasis pavaduotojas, buvęs Konstitucinės tarybos narys, policijos generolas ir pulkininkas, du pulkininkai – karinių dalinių vadai.

Sausį suėmus T.Tulešovą, „Reuters“ jį apibūdino kaip prorusišką oligarchą, kurio sulaikymas gali pabloginti Rusijos ir Kazachstano santykius. Išties verslininkas 2008 – 2011 m. buvo Rusijos Dūmos komiteto visuomeninis patarėjas. T.Tulešovas vadovavo ir Rusijoje įsikūrusio Teroristinių pavojų analizės centro (TPAC) Kazachstano padaliniui. Pats TPAC komentare dėl suėmimo vadina T.Tulešovą „prorusišku visuomenės veikėju“. Centras, vadinamoji idėjų kalvė (think tank), be viso kito „kala“ propagandą, kokia būdinga ir Lietuvos „nesisteminei žiniasklaidai“ – tai prieš JAV, Ukrainą, NATO, ES nukreipti rašiniai (http://www.catu.su/).

Esant tokiam „pamušalui“ kelių teisininkų, kariškių, policijos pareigūnų suėmimas prašosi vienareikšmio vertinimo: Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas siunčia signalą, kad slopins prorusiškas jėgas šalies viduje.

Pagal išteklius Rusija šiuo metu turi daugiau galimybių mirtinai draugystei ir vaišingumui. O garbaus amžiaus N.Nazarbajevas garsėja gudrumu.

Ta proga verta prisiminti 2014 m. rugpjūtį, kada įvyko aukščiausio lygio informacinis susišaudymas tarp Rusijos ir Kazachstano. Rugpjūčio 27 d. Vladimiras Žirinovskis interviu radijui „Echo Moskvy“ pareiškė, kad Kazachstane kurstomos rusofobiškos nuotaikos. Paklaustas, kada jis pareikš teritorines pretenzijas Kazachstanui, V.Žirinovskis atsakė, kad reikia palaukti ir pirmiau „išsiaiškinti su Ukraina“. Po poros dienų Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitikime su jaunimu buvo paklaustas dėl kazachų rusofobijos, kurią, anot klausėjos, sulaiko tik N.Nazarbajevas. V.Pu­tinas išsakė daug pagyrimų N.Nazar­bajevui: tas padaręs Kazachstaną valstybe – esą iki tol kazachai valstybingumo neturėję. Toks komplimentas priminė įžeidimą, ir N.Nazar­bajevas sureagavo atitinkamai: netrukus pareiškė, kad niekada neišduos Kazachstano nepriklausomybės, o šalis gali pasitraukti iš Muitų sąjungos, į kurią dar įeina Armėnija, Baltarusija, Kirgizija, Rusija.

Prieš antpuolį Aktobėje būta įdomių viešosios erdvės virpėjimų. Gegužės 20 d. Rusijos Orenburgo srities tinklalapyje pasirodė gubernatoriaus pranešimas dėl neatidėliotinų priemonių, susijusių su „tragiškais įvykiais šiauriniuose Kazachstano respublikos rajonuose“. Gegužės 23 d. data (nors buvo gegužės 20-oji) paskelbtas pranešimas vėliau priskirtas programišiams. Birželio pradžioje Rusijos Fe­deracijos Tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko pareiškė, kad Rusija nenori ramiai stebėti, kaip skriaudžiami rusai buvusiose SSRS respublikose.

V.Putino ir N.Nazarbajevo abipusiai komplimentai, kurių apstu internete, primena stepių tautų vaišingumo paprotį: pats šeimininkas maitina svečią plovu. Dedant kąsnį į burną ypač patogu didesnį gabalą įgrūsti į gerklę ir neparankų svečią užspranginti. Pagal išteklius Rusija šiuo metu turi daugiau galimybių mirtinai draugystei ir vaišingumui. O garbaus amžiaus N.Nazarbajevas garsėja gudrumu. Tiktai padėtis Kazachstane dabar įtempta dėl ekonominių priežasčių – tinkamas metas Rusijos vaišėms.

 

Daugiau šia tema:
Kiti straipsniai, kuriuos parašė Arūnas Brazauskas:
Skelbimas

Komentarai (2)

  1. Alfas Alfas rašo:

    Visas tekstas tai šudeliavimas kas ką pasakė, kas pakomentavo ir kaip tai galima interpretuoti. Niekai, daugiau nieko

  2. Tai parodoo Tai parodoo rašo:

    Kad supuvusi mafijinė kriminalinė ruskija bando atkurti kriminalinę sovietų sąjungą, deja daugelis mūsų besmegenių runkelių to norėtų


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...