- Veidas.lt - http://www.veidas.lt -

Gyvybei pavojingas maistas – ir ant europiečių stalo

Autorius: veidas.lt | 2011 01 16 @ 08:00 | Užsienis | No Comments

Siekdami sumažinti maisto kainas, gamintojai vis dažniau griebiasi gudrybių – pigių ir pavojingų cheminių medžiagų, kuriomis “praturtinamas” maistas.

Gerai, kad Velykos dar po keturių mėnesių, nes Vokietijos gyventojai iš baimės apsinuodyti nustojo pirkti vištų kiaušinius. Po vieno didžiausių užteršto maisto skandalų Europoje prekyba kiaušiniais Vokietijoje praėjusią savaitę krito beveik perpus, nes paaiškėjo, kad šimtai tūkstančių tonų kiaušinių šioje šalyje buvo užkrėsti pavojinga, vėžį sukeliančia medžiaga dioksinu.

Išsiaiškinta, kad vėžį sukeliantis dioksinas Vokietijos paukštynuose ir kiaulių fermose į pašarus pateko dėl pašarų gamintojos “Harles & Jentzsch” kaltės – ši kompanija pašarų gamybai naudojo nuodingas riebalų rūgščių atliekas, gautas gaminant biodyzeliną.

Ir nors jau aišku, kad šios medžiagos tikrai pateko į vištų lesalą, vis dar nežinoma, ar dioksinu galėjo būti užteršta ir vištiena bei kiauliena. Ir ne tik skirta Vokietijos rinkai, bet ir eksportui į kitas Europos Sąjungos šalis. Tarkime, jau dabar žinoma, kad dioksinu užteršti kiaušiniai keliavo ir į Nyderlandus, tik vis dar tiriama, kiek jų buvo eksportuota, – išankstiniais duomenimis, šis skaičius gali siekti 136 tūkst.

Be to, vos prieš kelias dienas Europos Komisijos sveikatos reikalų atstovas Fredericas Vincentas pranešė, kad užnuodyti kiaušiniai buvo eksportuojami ir į Didžiąją Britaniją. Taip pat aiškinamasi, ar jie nenaudoti gaminant majonezą ar kitus padažus.

Skandalų kyla nuolat

Šis dėl kiaušinių kilęs skandalas – ne vienintelė nemaloni naujųjų metų staigmena, jei kalbėsime apie maistą, ir ne vienintelė, jei kalbėsime apie kiaušinius.

Prieš kelias savaites viena Kinijos televizija atskleidė, kad kai kurie Kinijos maisto produktų gamintojai įsigudrino gaminti netgi dirbtinius kiaušinius iš sveikatai pavojingų chemikalų (beje, jau ne pirmą kartą). Kodėl – nesunku nuspėti. Paprastas vištos kiaušinis Kinijoje kainuoja apie 0,5 juanio, o pagamintas iš miltelių – vos 0,05 juanio, tai yra dešimt kartų pigiau.

Vokietijos ekspertai tais pačiais argumentais aiškina ir skandalo savo šalyje priežastis. Esą vartotojai nuolat reikalauja kuo pigesnių produktų, o gamintojai griebiasi gudrybių, kad tik patenkintų šį norą, ir tomis gudrybėmis kartais tampa pigios, bet sveikatai ar gyvybei pavojingos cheminės medžiagos.

Beje, būtent nuo nemalonumų, kilusių dėl kiaušinių, prieš dvi savaites Kinijoje prasidėjo tikras su maistu susijusių skandalų maratonas.

Prieš pat Naujuosius metus dėl chemikalų kilo didžiulis skandalas, itin pakenkęs Kinijos vyno rinkai. Paaiškėjo, kad trys didžiausi Kinijos vyndariai – “Jiahua”, “Yeli” ir “Genghao” jau kuris laikas gamino visai ne vyną. Nors įsikūrę “Kinijos Bordo” vadinamame regione, vynui gaminti naudojo toli gražu ne vynuoges. Vyndariai paprasčiausiai maišė cukrų, vandenį ir chemikalus (tiesa, šiuo atveju gyvybei ne tokius pavojingus kaip dioksinas), suteikiančius gėrimui vyno spalvą, skonį ir kvapą. Ir netgi tokį puikų, kad šio gėrimo nuo tikro vyno neatskirdavo net gurmanai.

Dar anksčiau, praėjusių metų pabaigoje, Kinijoje vienas po kito buvo kilę ne mažesni skandalai dėl pievagrybių balinimo cheminėmis medžiagomis, pavojingų cheminių medžiagų greitpuodžiuose bei falsifikuojamos sojų varškės, dar vadinamos tofu.

O juk visa tai – po 2008-ųjų nelaimės, kai melaminu užteršti kūdikiams skirti pieno mišinukai nusinešė šešių naujagimių gyvybes, dar 300 tūkst. kūdikių sunkiai susirgo. Beje, melaminu užteršto pieno Kinijos prekybos vietose buvo aptikta ir pernai, ir užpernai, tačiau bent jau mirčių ar susirgimo atvejų daugiau nebepasitaikė.

Vis dėlto reikia pripažinti, kad pirkti maistą nesaugu ne tik Kinijoje. Prekybos užterštais produktais pasitaiko visuose žemynuose ir kone visose šalyse, neišskiriant Lietuvos.

Žinoma, didžioji dalis nesaugių produktų iš lentynų išimami laiku – po patikrinimų iš mūsų parduotuvių lentynų neretai dingsta nesaugios vartoti žuvys ir jų produktai, riešutai, vaisiai ir daržovės, mėsa ir jos produktai.
Beje, daugiausiai nesaugių produktų į mūsų šalį atkeliauja iš tos pačios Kinijos, taip pat Turkijos, JAV, Vokietijos, Indijos ir Tailando.

Kita vertus, negalima užmiršti ir to, kad kartais dėl maisto nesaugumo perlenkiama lazda, tai yra lygioje vietoje sukeliamas skandalas, nors jokio pavojaus sveikatai nėra. Tačiau gal geriau perdėto pavojaus varpai nei tyla, nes maisto produktų gamintojai kasmet vis įžūlesni: kai kuriuose jų gaminamuose maisto produktuose aptinkama ir gyvsidabrio, ir švino, ir dioksino, ir kitokių nuodingų komponentų.

Daugiau šia tema:

Straipsnis publikuotas: http://www.veidas.lt

Straipsnio adresas: http://www.veidas.lt/gyvybei-pavojingas-maistas-%e2%80%93-ir-ant-europieciu-stalo

© 2002-2009 UAB "Veido periodikos leidykla". Visos teisės saugomos.