- Veidas.lt - http://www.veidas.lt -

Grilių specialistas Vaidotas Rutkauskas – apie barbekiu renesansą

Autorius: veidas.lt | 2017 07 03 @ 07:46 | Technologijos | No Comments

Saulė VALENTINAITĖ

Lauko kepsnių mėgėjams nebepakanka vien naujos kartos grilių, jų siekis – kaskart kokybiškesnis patiekalas, todėl šį sezoną siūlome barbekiu kultūrą į naują lygį kilstelėsiančių naujovių: skoninių savybių kepsniui suteiksiančių medžio drožlių, kanadinio raudonojo kedro lentelių, didelės frakcijos profesionalių medžio anglių, ekologiškų įdegtukų ir naujas kepsnių tradicijas formuojančių kepsnių kilimėlių“, – naujienomis dalijasi vienas iš „Monada LT“ vadovų Vaidotas Rutkauskas.

– Vaidotai, kokios rūšies kepsnines vasarą mieliausiai renkasi lietuviai?

– Paklausiausia naujiena vadinčiau keraminę „Proflame Expert“ kepsninę, tarnaujančią kaip grilis, orkaitė ir rūkykla viename. Šias kepsnines dėl jų praktiškumo pamėgo ir pirkėjai: jas galima naudoti visus metus, nes keramika atspari ir išorės temperatūrų skirtumui. Vienkart prikrovus anglių ant šios kepsninės galima kepti net iki 12 valandų. Jokia kita kepsninė nepritaikyta tokiam ilgam kepimui.

Nuo 249 iki 849 eurų kainuojančių šios rūšies kepsninių pigiomis nepavadinsi, bet jos skirtos žmonėms, norintiems šiek tiek aukštesnio lygio kepsninės nei šašlykinė. Mažiausio, 30 cm diametro šios rūšies kepsninę lengva įdėti į automobilio bagažinę, nusivežti į paežerę ar sodybą. Didesnė, 55 cm diametro kepsninė rekomenduojama namų ar sodybų terasoms, o restoranams gaminame dar didesnį, 60 cm diametro skersmens variantą.

– Minėjote, kad jūsų kepsninės pritaikytos prie naujausių kulinarijos tendencijų, pvz., kepti mėsą ir žuvį rūkant natūralios medienos vyšnių ar obelų kvapo drožlėmis.

– Šių naujovių siekėme kryptingai, jos pagamintos fabrike pagal BBQ kepėjų profesionalų konstrukcijų modifikacijas. Kepsninės korpuse integruota atidaroma anga pritaikyta drožlėms įstumti, priešingu atveju tektų atkelti dangtį, o berti drožles, kai jau sudėtas maistas, sutikite, nėra labai patogu. Patobulinome ir nerūdijančio plieno pakuros krepšį (mūsų konkurentai vietoj jo paliko metalo plokštę su jame išgręžiotomis skylėmis), o prie bambukinių kepsninės lentynėlių pritaikėme kabliukus įrankiams pakabinti, įrengėme papildomų lentynėlių.

– Jūsų įmonė gamina ir didelės frakcijos medžio anglis. Kuo jos ypatinga?

– Šios rūšies anglys išskiria daugiau karščio ir dega keletą kartų ilgiau nei įprastinės, todėl rekomenduojame jas profesionalioms kepsninėms. Anglys, pirktos prekybos centruose, sudegs per gerą valandą, o šių kaitra ir trukmė nesulyginamai ilgesnė. 10 kg pakuotės užteks mėnesiui, net jei kepsite kas savaitę. Savo produkcija bandome aukščiau kilstelėti grilinimo kultūrą šalyje, norime, kad mūsų vartotojas suprastų – galima gaminti skaniau, greičiau ir įdomiau.

– Kai kurie prie kepsninių siūlomi įsigyti priedai lietuviams – visiška naujiena, pvz., kedro lentelė. Koks jos vaidmuo grilinimo procese?

– Likus pusvalandžiui iki žuvies (lašišos filė ar upėtakio) kepimo ant kanadinio raudonojo kedro lentelės, reikėtų ją sudrėkinti vandeniu, dar geriau – išmirkyti vandenyje ir dėti ant grotelių, o jau tuomet ant jos kloti žuvį ar mėsą. Pats esu mėginęs kepti net desertą. Kaisdama lentelė garuos ir persiims kedro dūmu, kepiniui tai suteiks ypatingą skonį. Prieš kepimo pabaigą dar galima užberti specialių medžio drožlių (vyšnių ar obuolių skonio), kurios lengvai smilkdamos suteiks malonų skonį. Jei ant lentelės kepate kelių rūšių kepsnius (žuvį, mėsą, daržoves), reikėtų, kad jie tarpusavyje nesiliestų.

Palikus tarpelius pavyks to išvengti, o skoniai ir kvapai nesusimaišys, tačiau tam itin tinka specialus kepimo kilimėlis. Jis tinka ne tik keraminėms, bet ir dujinėms kepsninėms, taip pat ir šašlykinėms. Padėtas ant grotelių daugkartinio naudojimo kilimėlis apsaugo kepinius nuo tiesioginės ugnies, padažai ir sultys lieka ant kilimėlio. Riebalai ir padažai nebevarva ant anglių, neužsidega, tai labai palengvina ir kepimą, ir kepsninės valymą, taip pat visą laiką užtikrinama vienoda kepsnio temperatūra.

– Naujos kartos kepsninės įkuriamos ekologiškai. Galėtumėte detalizuoti, kaip tai vyksta?

– Įvairaus dydžio ekologiški įdegtukai itin paklausūs dėl augaliniu aliejumi impregnuotos medienos plaušo. Jie neteršia aplinkos, yra bekvapiai, netoksiški, tačiau svarbiausia tai, kad „Fire-Up“ įdegtukai itin saugūs naudoti. Jie pagaminti iš biomasės – maišytos FSC medienos ir augalinio aliejaus, neturi sprogstamųjų komponentų. Šių įdegtukų sudėtyje nėra parafino vaško ar žibalo, taip pat formaldehido ar kitų chemikalų. Itin svarbu ir tai, kad jie išsaugo visas savybes net ir laikomi atidarytoje pakuotėje.

Detalesnės konsultacijos ir informacijos apie kepsnines ir skirtingas kepsninių kuro rūšis ieškokite puslapyje griliai.lt arba griliucentras.lt.

 

Daugiau šia tema:

Straipsnis publikuotas: http://www.veidas.lt

Straipsnio adresas: http://www.veidas.lt/griliu-specialistas-vaidotas-rutkauskas-%e2%80%93-apie-barbekiu-renesansa

© 2002-2009 UAB "Veido periodikos leidykla". Visos teisės saugomos.