- Veidas.lt - http://www.veidas.lt -

Atsivalgykite vasaros vitaminų – uogų!

Autorius: veidas.lt | 2010 07 15 @ 15:00 | Sveikata | No Comments

"Veido" archyvas

Vienas didžiausių vasaros malonumų – iki soties prisikirsti uogų.  Prisiverti ilgą smilgą saldžiųjų žemuogių ar mėgautis jų pusseserėmis – braškėmis. Nepamirškite atsivalgyti ir serbentų! Nėra nieko maloniau, kaip prisėdus miške ant kelmelio saujomis berti į burną uogas.

Svaiginantis braškių skonis

Braškės ne tik labai gardžiai kvepia, yra saldžios bei sultingos, visai nekaloringos, bet jas ir sveika valgyti. Manoma, kad kuo ryškesnė braškių spalva, tuo stipresnės jų gydomosios savybės.

  • Kas slypi braškėse? Šiose uogose daug geležies, jodo, magnio, kalcio, kalio, A ir B grupės vitaminų. Penkiose vidutinio didumo uogose vitamino C yra tiek, kiek viename apelsine. O vitamino E daugiau negu vyšniose, trešnėse, raudonuosiuose serbentuose, bananuose. Be to, braškėse yra daug vienos maloniausių mūsų organizmui medžiagų – endorfinų, kurie gerina nuotaiką. Tad šios gardžios uogos – puikus antidepresantas.
  • Saugo širdį, stiprina kaulus. Braškės stimuliuoja žarnyno ir tulžies pūslės veiklą. Jas ypač sveika valgyti sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, anemija, užkietėjus viduriams. Braškėse esantis magnis stiprina kaulus, padeda varginant mėšlungiui. Šios uogos apsaugo nuo trombų susidarymo, mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Ne visiems galima valgyti. Daug braškių nerekomenduojama valgyti sergant inkstų akmenlige ir esant jų nepakankamumui. Tik paragauti reikėtų diabetikams bei skrandžio ir žarnyno bėdų turintiems žmonėms. Taip pat nereikėtų pamiršti, jog braškės didina kraujospūdį, todėl piktnaudžiauti jomis nederėtų besiskundžiantiems padidėjusiu kraujo spaudimu.
  • Sukelia alergines reakcijas. Jeigu esate alergiški braškėms, deja, galėsite pasimėgauti tik šių gardžių uogų aromatu. Mat jums jos gali sukelti dilgėlinę, viduriavimą ar net astmos priepuolį. Tačiau pastebėta, kad dažnai alergiją sukelia ne pačios braškės, o jas apnuodiję teršalai. Mat augančios arti žemės uogos sugeria visas dirvožemio trąšas, nitratus ar automobilių išmetamąsias dujas. Tad braškės iš sodybos, esančios šalia kelio arba oro uosto, gali sukelti alergines reakcijas, o augusios švarioje aplinkoje nepakenks.

Žemuogės – saldžiausios miško uogos

Žemuogės mėgstamos todėl, kad yra labai saldžios ir kvapios. Tačiau jau labai seniai žinomos ir gydomosios šių mažų uogyčių bei jų lapų savybės.

  • Kodėl sveika valgyti žemuoges? Šiose uogose yra baltymų, riebalų, angliavandenių, daug fosforo, geležies, vitamino C. Taip pat jose yra nedidelis kiekis beta karotino (provitamino A), vitaminų B1, B2, B6, K, E.
  • Maža uogelė – didelė jėga. Daug žemuogių rekomenduojama valgyti sergant inkstų, šlapimo pūslės ligomis, jei tulžyje ar šlapimo pūslėje yra akmenų. Taip pat jos spartina kraujo apytaką ir medžiagų apykaitą. Žemuogės gydo cukrinį diabetą, peršalimo ligas. Šios uogos sumažina insulto tikimybę. Šviežios žemuogės panaikina nemalonų burnos kvapą, dantenų uždegimą. Manoma, kad valgant šias uogas tirpsta dantų akmenys.
  • Kuo naudingi žemuogių lapai? Jie taip pat turi gydomųjų savybių. Mat juose yra daug taninų, flavanoidų, organinių rūgščių ir mineralinių medžiagų. Žemuogių lapų arbata varo šlapimą, todėl padeda iš organizmo pašalinti šlakus ir kitas kenksmingas medžiagas. Taip pat gelbsti nuo viduriavimo. Žemuogių lapai turi kartumo, todėl juos geriausia maišyti su melisomis, čiobreliais ar mėtomis.
  • Žemuogės gali ir pakenkti. Šiose uogose yra celiuliozės, dėl to kai kuriems žmonėms, ypač vaikams, žemuogės gali sukelti alergines reakcijas, dilgėlinę. Pasitaiko, kad suvalgius žemuogių pradeda niežėti ir pleiskanoti oda, pabrinksta vokai arba net visas veidas. Be to, nereikėtų pamiršti, kad valgant labai daug žemuogių skydliaukė blogai pasisavina jodą.

Juodieji serbentai – naudingiausios uogos

Britų mokslininkai nustatė, kad iš visų uogų žmogaus sveikatai naudingiausi juodieji serbentai.

  • Kokių turi naudingų medžiagų? Juoduosiuose serbentuose yra daug vitaminų C, A, taip pat geležies, kalcio, fosforo, magnio, folio rūgšties. Ypač daug kalio. Juodųjų serbentų sėklų aliejuje yra nepakeičiamųjų riebalų rūgščių.
  • Pagalba organizmui. Šios uogos malšina galvos, sąnarių skausmus, taip pat mažina cukraus kiekį kraujyje. Juodieji serbentai saugo nuo vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, neleidžia silpnėti atminčiai, taip pat malšina uždegimą, todėl juos sveika valgyti po operacijų, kai reikia atsigauti po ligų. Šios uogos gerina apetitą, naudingos sergant mažakraujyste.
  • Sveikos ir uogos, ir lapai. Juodųjų serbentų lapai skatina šlapimo išsiskyrimą, tonizuoja. 20 g susmulkintų lapų užpilkite stikline karšto vandens, kai atauš, perkoškite ir gerkite po trečdalį stiklinės 3–4 kartus per dieną.

Raudonųjų ir baltųjų serbentų paslaptys

Raudonieji iš visų serbentų rūšių yra rūgščiausi. Tačiau jie ne mažiau gardūs ir sveiki kaip ir švelniausio skonio baltieji serbentai.

  • Sveika raudona rūgštelė. Raudonuosiuose serbentuose nemažai vitaminų C ir P, kalio ir fosforo. O karotino net daugiau negu juoduosiuose serbentuose. Raudonieji serbentai gerina apetitą, šiek tiek laisvina vidurius, šalina iš organizmo druskas. Taip pat gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, stiprina kraujagyslių sieneles, gerina virškinimą. Uogose esančios rauginės medžiagos skatina gleivinės gijimą. Raudonuosius serbentus sveika valgyti kenčiantiems nuo aukšto kraujospūdžio.
  • Saldi baltųjų serbentų gaiva. Iš visų serbentų rūšių baltuosiuose yra daugiausia cukraus. Jie padeda gydyti inkstų ir šlapimo pūslės ligas. Labai naudingos baltųjų serbentų sultys. Jos skatina šlapimo skyrimąsi. Taip pat tai gera profilaktinė priemonė nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Tiek baltųjų serbentų uogos, tiek sultys malšina troškulį, žadina apetitą. Be to, aktyvina žarnyno peristaltiką.

Rieškučios mėlynių

Šiose gardžiose miško uogose yra labai daug žmogui būtinų ir naudingų medžiagų. Tad nepraleiskite progos atsivalgyti mėlynių už visus metus.

  • Kokių turi vitaminų? Mėlynėse daug vitaminų A, E, B1, B2, PP,  gausu kalio, fosforo, kalcio, taip pat tanino (rauginės medžiagos), stiprinančio gleivines. Uogose esantys fitoncidai neleidžia žarnyne apsigyventi ligas sukeliančioms bakterijoms. Labai daug mėlynėse ir geležies. Jose yra antioksidantų, saugančių ląsteles ir membranas nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.
  • Stiprina akis ir atmintį. Nuolat valgant mėlynes atsigauna pavargusios ir paraudusios akys. Šios uogos gerina ir regėjimą. Tad jei daug skaitote, dirbate kompiuteriu, dažnai vairuojate automobilį, būtinai kasdien sukirskite saują mėlynių. Taip pat mėlynės stiprina atmintį. Didžiosios Britanijos mokslininkai stebėjo pacientus, kurie 12 savaičių maitinosi pagal specialią mėlynių dietą, ir pastebėjo, kad po trijų savaičių jų atmintis pagerėjo. Jie ėmė geriau atlikti erdvines užduotis, reikalaujančias atminties.
  • Padeda nuo kitų negalavimų. Mėlynės labai tinka ūminėms ir lėtinėms virškinamojo trakto ligoms, ypač viduriavimui, gydyti, puikiai sureguliuoja skrandžio ir žarnyno veiklą, be to, mažina cukraus kiekį kraujyje siųsdamos jį į ląsteles ir suteikdamos organizmui energijos.

Neplautose uogose – bakterijų užkratas

Nepamirškite, kad prieš skanaujant uogas, ypač braškes, reikia nuplauti. Net jei uogas raškote iš savo lysvės, vis tiek jose slypi daug pavojų. Pavyzdžiui, gali būti įsitaisiusi kirminų šeimyna, veistis bakterijos arba pirmuonys.

  • Kokią ligą galima pasigauti? Dažniausiai valgydami neplautas uogas žmonės užsikrečia helmintoze – liga, kurią sukelia žmogaus organizme parazituojančios kirmėlės. Taip pat galima užsikrėsti bakterinėmis ir virusinėmis infekcijomis (bakterine dizenterija, žarnyno lazdelių sukelta infekcija, vidurių šiltine, hepatitu A ir kt.), pirmuonių sukeltomis ligomis (toksoplazmoze, lamblioze, kriptosporidiaze, amebiaze, balantidiaze ir kt.).
  • Kas platina užkratą? Užkrečiamųjų ligų sukėlėjų gali pakliūti, jei daržas tręšiamas žmonių išmatomis ar laistomas vandeniu iš atvirų vandens telkinių. Užkratą platina ir šunys, katės, vabaliukai, musės.
  • Kokios pasekmės? Jei su neplautomis uogomis ar daržovėmis į organizmą patenka bakterijų, kirminų, dažniausiai žmogus pradeda viduriuoti. Taip pat gali varginti nemalonūs pojūčiai pilve, įvairios alerginės reakcijos.
Daugiau šia tema:

Straipsnis publikuotas: http://www.veidas.lt

Straipsnio adresas: http://www.veidas.lt/atsivalgykite-vasaros-vitaminu-%e2%80%93-uogu

© 2002-2009 UAB "Veido periodikos leidykla". Visos teisės saugomos.