- Veidas.lt - http://www.veidas.lt -

2014 metų sporto kaleidoskopas: nuobodžiauti nebus kada

Autorius: veidas.lt | 2014 01 07 @ 08:40 | Sportas | No Comments


2014-aisiais sporto gurmanų laukia ne tik žiemos olimpiada, pasaulio futbolo, krepšinio ir ledo ritulio čempionatai, bet ir gausybė kitų įdomių įvykių.

Sportininkai naujuosius 2014 metus pasitinka skirtingai. Vieni turi puikią galimybę šiek tiek atsipūsti laukdami naujo sezono ir kartu naujų iššūkių. O kitiems ši šventė tėra trumpa pertrauka sezono įkarštyje. Na, o mes užmeskime akį į tai, ką mums žada kitų metų sporto kalendorius.

Nuo teniso iki žiemos sporto

Jau sausio 13 d. prasideda „Australia Open“ teniso turnyras. Praėjusiais metais šiame turnyre triumfavo serbas Novakas Džokovičius. Australijoje sėkmė jį lydėjo trečius metus iš eilės.
Metus serbas pradėjo pirmoje reitingo vietoje, tačiau vėliau jį aplenkė po traumos atsigavęs ispanas Rafaelis Nadalis. Iš viso Rafa praėjusiais metais dalyvavo 17-oje turnyrų, iš kurių dešimt laimėjo, dar keturis kartus pateko į finalą ir dukart – į pusfinalį. Žaisdamas su pirmojo dešimtuko tenisininkais R.Nadalis laimėjo 24 kovas ir tik penkiskart patyrė nesėkmę.
Savo ruožtu N.Džokovičius, kuris šiandien tenkinasi antrąja reitingo vieta, praėjusį sezoną dalyvavo 16-oje turnyrų, iš kurių triumfavo septyniuose, dukart krito finale ir triskart – pusfinalyje. Žaisdamas su pirmojo dešimtuko tenisininkais Novakas iškovojo pergalę 24 susitikimuose ir šešis kartus privalėjo pripažinti oponento pranašumą.
Jei kalbėsime apie Didžiojo kirčio turnyrų nugalėtojus, Australijoje triumfavo N.Džokovičius, „French Open“ turnyre nugalėtojo taurę į viršų kėlė R.Nadalis, Vimbldone jau džiaugėsi Andy Murray, „US Open“ vėl stipriausias buvo R.Nadalis. Atrodo, kad būsimą sezoną R.Nadaliui išlaikyti lyderio poziciją ATP reitingo viršūnėje bus ypač sunku, nes konkurencija milžiniška, ir ne tik iš N.Džokovičiaus pusės. Į pirmą vietą vis grėsmingiau pretenduoja ir Davidas Ferreras, ir A.Murray, ir Juanas Martinas Del Potro, ir Roger Federeris.
Tačiau lietuviams labiausiai rūpi ne persistumdymai pirmajame dešimtuke, o tai, kad mūsų pažiba Ričardas Berankis vėl sugrįžtų į pirmąjį šimtuką. Priminsime, kad šiuo metu jis kol kas žengia 131-oje ATP reitingo vietoje.

Išskirtinės dienos

Vasario mėnesį sporto gurmanus prie televizorių ekranų kvies žiemos olimpinės žaidynės (apie jas plačiau – kitame „Veido“ straipsnyje), taip pat amerikietiškojo futbolo lemiamos kovos „Super Bowl“. Vasario ir kovo mėnesiais vyks ir regbio Šešių nacijų turnyro kovos. Vasario 26 d. Kolumbijoje prasidės pasaulio dviračių treko čempionato kovos. Tai vienas tų pasaulinių renginių, kuriuose apdovanojimo gali tikėtis ir Lietuva.
Žvelgiant dar toliau, 2014-ųjų sporto įvykių kalendoriuje dera išskirti ir kovo 7–16 d. Sočyje vyksiančias žiemos parolimpines žaidynes.
Turtingas sporto įvykių bus gegužės mėnuo. Gegužės 9 dieną Minske prasidės pasaulio ledo ritulio čempionatas. Gera žinia lietuviams yra ta, kad visiems, įsigijusiems bilietus į šio čempionato rungtynes, vykstant į Baltarusiją bus taikomas bevizis režimas. Be to, rengdamiesi šioms kovoms, Lietuvos ledo ritulio gerbėjai galės pasimėgauti ir balandžio 20–26 d. Vilniuje vyksiančiomis B diviziono pirmenybėmis, kuriose Lietuvos ekipa kausis dėl teisės kilti į aukštesnį A divizioną.
Galiausiai birželio mėnesį paaiškės ir naujasis NHL “Stanley” taurės savininkas. Nuo to, kokios NHL komandos žengs toliausiai kovoje dėl taurės, priklausys ir tai, kokias pasaulines ledo ritulio žvaigždes išvysime kovojant Minske.

Jo didenybė futbolas

O štai gegužės 24 d. Portugalijos Lisabonos mieste paaiškės ir Čempionų lygos nugalėtojas. Ar kas nors sugebės mesti iššūkį praėjusį sezoną itin galingai rungtyniavusiam ir šiame sezone apsukų taip pat nemažinančiam Miuncheno „Bayern“ klubui? Čempionų lygos finalas bus tarsi puiki įžanga į birželio 12 d. Brazilijoje prasidėsiantį pasaulio futbolo čempionatą, kurio nugalėtojas liepos 13 d. paaiškės Rio de Žaneiro “Maracana” stadione.
Birželio mėnesį paaiškės ir NBA nugalėtojai. O nuo rugpjūčio 30 iki rugsėjo 14 d. geriausios pasaulio krepšinio rinktinės, tarp kurių bus ir Lietuva, Ispanijoje kausis dėl stipriausios planetos komandos titulo.
Daug dėmesio turėtų sulaukti ir rugpjūčio 12–17 d. Šveicarijos Ciuricho mieste vyksiantis Europos lengvosios atletikos čempionatas. Organizatoriai prognozuoja, kad iš viso jame dalyvaus 1,4 tūkst. atletų iš 50 valstybių. Dėl medalių bus kovojama 47 rungtyse. Ciuriche laukiama 250 tūkst. sirgalių, o prie televizorių ekranų legendiniame „Letzigrund“ stadione vyksiančias varžybas turėtų stebėti 360 mln. žiūrovų. Kartu tai bus proga palaikyti ir mūsų šalies atletus.
Lietuvai labai svarbus įvykis bus kitų metų gruodžio 3–7 d. Dohoje (Kataras). Ten 25 metrų baseine rungtyniaus pajėgiausi planetos plaukikai, tarp kurių turėtų būti ir mūsų pažiba Rūta Meilutytė. Rugpjūčio 13 d. Berlyne vyks ir Europos plaukimo čempionatas, kuriame taip pat su nekantrumu lauksime medalių, ir galbūt ne tik iš Rūtos.
Iš kitų svarbių sporto įvykių dar derėtų paminėti spalį vyksiančias beisbolo „Pasaulio serijos“ rungtynes, Kinijoje vyksiantį pasaulio gimnastikos čempionatą. Suprantama, netrūks kovų ir nacionaliniame fronte, kuriame dėmesio lauks ne tik Lietuvos krepšinio grandų tarpusavio kovos, bet ir Lietuvos futbolo A lyga. Itin laukiamas turėtų būti Lietuvos čempiono Vilniaus „Žalgirio“ iššūkis UEFA Čempionų lygoje. Gal sulauksime pirmosios Lietuvos vienuolikės, pateksiančios į vieno iš dviejų UEFA rengiamų turnyrų grupės etapo kovas?

Daugiau šia tema:

Straipsnis publikuotas: http://www.veidas.lt

Straipsnio adresas: http://www.veidas.lt/2014-metu-sporto-kaleidoskopas-nuobodziauti-nebus-kada

© 2002-2009 UAB "Veido periodikos leidykla". Visos teisės saugomos.