- Veidas.lt - http://www.veidas.lt -

2011-ieji gerokai pakeitė pasaulį

Autorius: veidas.lt | 2011 12 26 @ 09:44 | Politika | No Comments

Sausio 14 d.
Prasidėjo arabų pavasaris
Šiemet arabų pasaulį sukrėtė didžiuliai perversmai – po kruvinų protestų buvo nuversti arba nužudyti penki diktatoriai, o daugelyje vadinamąjį arabų pavasarį išgyvenusių valstybių išrinkta nauja, demokratiškesnė valdžia.
Sukilimų banga prasidėjo Tunise, kur sausio 14-ąją po kelis mėnesius trukusių kruvinų protestų griuvo pirmoji arabų šalių vyriausybė, o 23 metus šalį valdęs prezidentas Zine’as El Abidine’as Ben Ali spruko į Saudo Arabiją. Vasario 11 d. atsistatydino bei valdžią kariškiams perdavė ir Egipto prezidentas Hosni Mubarakas. Kovo viduryje nepaprastoji padėtis dėl protestų buvo įvesta Bahreine, o Libijoje prasidėjo karas, kurio metu taikos užtikrinimo misiją ėmėsi vykdyti NATO pajėgos. Libijos lyderis Muammaras Gaddafi buvo nužudytas spalio pabaigoje, sukilėliams šturmavus šalies sostinę Tripolį. Protestai išsiplėtė ir į kitas arabų šalis – Siriją, Alžyrą, Jemeną, Maroką.

Balandžio 29 d.
Įvyko karališkosios vestuvės
Balandžio pabaigoje Didžiojoje Britanijoje įvyko istorinėmis vadinamos princo Williamo ir jo išrinktosios Kate Middleton vestuvės. Iškilmingą Vestminsterio abatijoje, o vėliau Bakingamo rūmuose vykusią ceremoniją tiesiogiai per televizijas ir internetu stebėjo du milijardai žmonių visame pasaulyje. Londonas sulaukė tikro turistų antplūdžio. Skaičiuojama, kad Didžiosios Britanijos sostinėje per keturias “vestuvinio savaitgalio” dienas Londone buvo išleista 50 mln. svarų sterlingų daugiau nei įprasta, mat miestą aplankė 500 tūkst. svečių iš užsienio.
Ekspertai sako, kad kito tokio susidomėjimo Londonu teks palaukti daugiau nei metus, kai Londone vyks 2012 m. vasaros olimpinės žaidynės.

Gegužės 1 d.
Nužudytas Osama bin Ladenas
Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama gegužės 1 d. paskelbė, kad JAV kariai nužudė tarptautinio kovotojų tinklo “al Qaeda” lyderį Osamą bin Ladeną. Labiausiai ieškomas pasaulio teroristas buvo nukautas praėjus beveik dešimčiai metų po jo paieškos pradžios. Šis labiausiai pasaulyje ieškomas žmogus buvo nukautas per Pakistane vykdytą operaciją, bendradarbiaujant su Islamabadu.
Tačiau tiek O.bin Ladeno nužudymo detalės, tiek dėl jo mirties pasaulyje kilusi euforija sulaukia daug prieštaringų vertinimų, o amerikiečių pateikiama informacija radikaliai skiriasi nuo liudininkų pasakojimų ir Pakistano pareigūnų pateikiamų faktų. Pavyzdžiui, nors O. bin Ladenas kaltintas organizavęs Rugsėjo 11-osios išpuolius JAV ir prisidėjęs prie 3 tūkst. žmonių žūties, tačiau jis buvo nužudytas be teismo, o jo mirties aplinkybes iki šiol gaubia nemažai paslapčių.

Gegužės 16 d.
Prasidėjo didžiausia euro krizė
Visą pavasarį laikęsis gana neprastai, gegužę euras ėmė sparčiai silpti, o euro zonoje prabilta apie beviltišką skolų krizę. Suvokę, kad Portugalijai gresia nemokumas, o euro zonai – griūtis, gegužės 16-ąją ES lyderiai ryžosi šiai šaliai suteikti didžiulę paramą. Vėliau pakartotinės pagalbos prireikė Graikijai, o nemokumo grėsmė kilo ir Ispanijai, Italijai bei kitoms euro zonos valstybėms.
Po įvairių mėginimų gelbėti bendrą ES valiutą galiausiai ES politikai sutarė dėl naujos sutarties, kuria numatoma kur kas griežtesnė valstybių fiskalinė kontrolė ir ES institucijų įtakos stiprinimas. Šios priemonės, tikimasi, turėtų sustiprinti eurą, nuraminti iš euro zonos sprunkančius investuotojus ir palengvinti naštą skolų prislėgtoms valstybėms. Deja, kol kas euro vertė kitų valiutų atžvilgiu tebesmunka, o investicijos ir toliau traukiasi iš ES šalių.

Liepos 22 d.
A.Breivikas surengė neregėtas žudynes Norvegijoje
Nepakaltinamu paskelbtas ir kalėjimo bausmės greičiausiai išvengsiantis norvegas Andersas Beringas Breivikas liepą įvykdė kraupiausią Norvegijos istorijoje teroristinį išpuolį. Per jį žuvo 77 žmonės. Dauguma nužudytų žmonių buvo paaugliai, dalyvavę jaunimo vasaros stovykloje, organizuotoje valdančiosios Darbo partijos. Dar aštuoni žmonės anksčiau tą pačią dieną žuvo A.B.Breivikui susprogdinus galingą bombą Oslo vyriausybiniame kvartale.

Spalio 5 d.
Mirė Steve’as Jobsas
Šiemet netekome Silicio slėnio legendos Steve’o Jobso, kuris sukūrė brangiausiai pasaulyje vertinamą technologijų bendrovę “Apple”. 2010 m. “Apple” pajamos sudarė 65 mlrd. JAV dolerių, o bendrovės vertė rinkoje yra didesnė nei “Microsoft” bei “Dell” kartu sudėjus ir sudaro 348,8 mlrd. dolerių.
Visa tai – S.Jobso nuopelnas. Jis buvo vadinamas talentingiausiu pasaulio verslininku, apdovanotu ne tik gebėjimu generuoti didžiules pajamas, bet ir nepralenkiamu technologijų elegancijos pojūčiu. Jis buvo tvirtai įsitikinęs, kad kompiuteriai yra gerokai daugiau, nei vien technologijų fanatikų žaisliukas ar darbo įrankis.
Beje, medikai įsitikinę, kad S.Jobsas būtų galėjęs gyventi dar daugelį metų, jei būtų sutikęs gydytis 2004-aisiais jam diagnozuotą kasos vėžį. Tačiau budizmą išpažįstantis kompiuterių genijus atsisakė tradicinės medicinos ir mirė sulaukęs 56 metų.

Gruodžio 15 d.
Baigėsi karas Irake
JAV oficialiai paskelbė apie karo Irake pabaigą
JAV kariuomenės kontingentas demokratiniu būdu išrinktai Irako vadovybei perdavė paskutinę savo karinę bazę Irake, o gruodžio 15 d. oficialiai baigėsi beveik devynerius metus trukusi ir dabar labai kritikuojama amerikiečių karių misija Irake.
Mat 2003 m. prasidėjusi “sukrėtimo ir šiurpo” kampanija, skirta diktatoriui Saddamui Husseinui nuversti, turėjo baigtis per kelis mėnesius, tačiau JAV pajėgos šioje šalyje užsibuvo beveik dešimtmetį. Per tą laiką žuvo daugiau kaip 100 tūkst. irakiečių ir tūkstančiai NATO karių. Be to, JAV išlaidas karui Irake, įskaičiuojant ir išlaidas stabilumui palaikyti po kariuomenės išvedimo, ekspertai vertina nuo 4 iki 6 trln. JAV dolerių, o juk prieš prasidedant karui Irake JAV gynybos departamentas galimas išlaidas buvo įvertinęs 50–80 mlrd. dolerių.

Gruodžio 17 d.
Mirė Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Ilas
Būdamas 69 metų nuo širdies smūgio mirė Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Ilas.
Beje, lyderio laidotuvės bus surengtos gruodžio 28 d. Pchenjane, bet jokios užsienio delegacijos pakviestos nebus. Lyderio palaikai pašarvoti Kumsusano rūmuose, kuriuose taip pat laikomi balzamuoti 1994-aisiais mirusio jo tėvo ir šalies įkūrėjo Kim Il Sungo palaikai.
Kim Jong Ilo mirtis įstūmė skurdžią, bet branduolinį ginklą turinčią valstybę į nežinią dėl valdžios, nors beveik neabejojama, kad naujuoju lyderiu taps jo jauniausias sūnus ir tiesioginis įpėdinis Kim Jong Unas. Tačiau dinastijos tęstinumas reiškia, kad Šiaurės Korėjoje ir toliau nebus sprendžiama nei branduolinio ginklo, nei gyventojų bado problema. Nors šalies politiniai lyderiai maudosi prabangoje ir negaili pinigų branduolinių ginklų kūrimo programai, Jungtinių Tautų vaikų fondas nurodo, kad trečdalis vaikų šioje šalyje gyvena pusbadžiu.

Daugiau šia tema:

Straipsnis publikuotas: http://www.veidas.lt

Straipsnio adresas: http://www.veidas.lt/2011-ieji-gerokai-pakeite-pasauli

© 2002-2009 UAB "Veido periodikos leidykla". Visos teisės saugomos.